Ministerul Economiei pregăteşte debirocratizarea comerţului

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Comerţ / 19 august 2021

Ministerul Economiei pregăteşte debirocratizarea comerţului

Eliminarea cursurilor de vânzători, schimbarea regulilor privind lichidarea stocurilor şi clarificarea acţiunilor de comerţ de tipul "form-farm- to-fork" (de la fermă la consumator) sunt câteva dintre măsurile prinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar duce la debirocratizarea comerţului, conform lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Domnia sa a declarat pe pagina oficială de Facebook: "Eliminăm obligaţia de a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ştampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la nişte firme special «acreditate» de stat. Care, după cum aţi intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, preţurile variază între 500 şi 700 de lei. (...) Eliminăm şi birocraţia de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Dacă o firmă voia să-şi lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocraţie întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm şi interdicţia de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face uşor. O economie este cu atât mai sănătoasă cu cât permite concurenţa. Concurenţa pentru cele mai bune produse şi concurenţa pentru cele mai mici preţuri".

Ministrul Economiei susţine că viitorul act normativ va debloca modelele noi de afaceri, de tipul celor "de la fermă la consumator". Claudiu Năsui precizează: "O altă absurditate a statului român este că, deşi zice că vrea să încurajeze inovaţia şi concurenţa, blochează modele noi de afaceri prezente în toată Europa. Cum? Prin supra-reglementare şi sancţiuni. Aşa cum au apărut serviciile de tip Uber şi livrările la domiciliu, aşa trebuie să fim deschişi la mai multe inovaţii. De exemplu, în Europa s-a extins recent modelul de afaceri «from-farm-to-fork», adică direct de la fermă la furculiţă, fără intermediari. Cum funcţionează? Fermierii se adună pe reţele de socializare împreună cu clienţii lor şi spun ce produse au pe stoc. Clienţii încep să plaseze comenzi. Şi, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să îşi livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele şi politicile pe care le susţine Uniunea Europeană de lanţ scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri. Toate produsele sunt verificate de ANSVSA şi toate entităţile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, Protecţia Consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei. Adică taman statul care pretinde că vrea să ne apere ne ia dreptul de a avea opţiuni. Deci, de fapt, nu ne apără deloc. Ne împiedică să alegem dintr-o gamă mai largă de servicii şi ne trimite la vechile lanţuri de magazine. Nu avem nimic contra lor, dar românii au dreptul să aibă cât mai multe opţiuni. Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile în acest proiect de lege, astfel încât să fie clar pentru toţi că modelul este legal şi nu trebuie sub niciun pretext blocat".

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind modificarea şi completarea OG 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă a fost postat ieri, pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi se află în dezbatere publică timp de zece zile.

Conform notei de fundamentare, impactul bugetar preconizat este "unul pozitiv, având în vedere facilitarea unor noi relaţii comerciale şi încheierea unor tranzacţii care, în absenţa permiterii modelului de desfacere, altminteri nu ar avea loc". În document se arată că în ţările unde acest model a fost implementat, a facilitat în scurt timp încheierea a zeci de mii de tranzacţii pe lună. Având în vedere că producătorii sunt înregistraţi fiscal şi plătesc impozite asupra veniturilor realizate, bugetul de stat ar avea încasări pe care până în prezent nu existau, se mai arată în proiectul de act normativ iniţiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "fr om farm to fork", tovarase ministru, inseamna altceva, si este un concept lansat in UE inca de la inceputul anilor 2000. Dumneata te referi la programele de tip CSA ("Community shared agriculture"), dar asa e cand vorbim vorbe din nemuritorul ciclu "Haideti sa haidem"!

    In fine, sa va vedem facand treaba, ca pe urma ne lamurim si daca puteti avea proprietatea termenilor sau nu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb