Perspective sumbre pentru economia Afganistanului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 august 2021

Perspective sumbre pentru economia Afganistanului

Ţara este dependentă de ajutorul din exterior SUA au îngheţat active de 9,5 miliarde de dolari ale băncii centrale afgane

Cu numai câteva luni înainte să preia talibanii puterea, Banca Mondială prezenta o imagine îngrijorătoare a Afganistanului - ţară care are resurse minerale substanţiale, dar care nu pot fi exploatate din cauza situaţiei politice.

Dependenţa ţării de ajutor este majoră. În 2019, cifrele Băncii Mondiale arătau că ajutorul pentru dezvoltarea Afganistanului a fost echivalent cu 22% din venitul naţional brut (care nu este acelaşi cu PIB-ul, dar aproape de acesta).

Cifra este ridicată, dar a scăzut mult, de la 49% în 2009.

În noile condiţii, ministrul german de Externe, Heike Maas, a declarat deja, săptămâna trecută, citat de postul de radio ZDF: "Nu vom acorda nici un cent dacă talibanii vor prelua puterea şi vor introduce legea Sharia".

Alţi donatori au informat că vor urmări cu atenţie evoluţiile din Afganistan, ca să ia o decizie.

Investiţiile străine - foarte mici, din cauza corupţiei

Problemele severe legate de corupţia din ţară au împiedicat realizarea de investiţii străine în Afganistan, conform BBC.

Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în ultimii doi ani nu au existat anunţuri de noi investiţii "greenfield" în ţară, iar din 2014 au fost realizate doar patru, în total.

Spre comparaţie, tot în Asia de Sud, Nepalul a reuşit să atragă de zece ori mai multe astfel de investiţii, iar Sri Lanka - de 50 de ori mai mult, în aceeaşi perioadă.

Banca Mondială descrie sectorul privat al Afganistanului ca fiind redus. Ocuparea forţei de muncă este concentrată în agricultura care are o productivitate scăzută. Conform sursei, 60% din gospodării obţin venituri din agricultură.

Minerit ilegal, producţie de opiu şi activităţi de contrabandă

În Afganistan există minerit ilegal şi producţie de opiu, respectiv activităţi conexe, precum contrabanda, notează BBC, menţionând că traficul de droguri a reprezentat o sursă importantă de venituri pentru talibani.

Ţara are resurse naturale semnificative, care ar fi, în contextul unei mai bune securităţi şi a unei corupţii mult diminuate, atractive pentru afacerile internaţionale. Există mai multe tipuri de minerale disponibile în cantităţi substanţiale, inclusiv cupru, cobalt, cărbune şi minereu de fier. Există, de asemenea, petrol, gaze şi pietre preţioase în Afganistan. Un domeniu cu un potenţial deosebit este litiul, metal utilizat în bateriile pentru dispozitive mobile şi maşini electrice.

Conform presei internaţionale, o notă internă a Departamentului de Apărare al SUA arată că ţara ar putea deveni "Arabia Saudită a litiului".

Economia afgană a crescut de la invazia SUA

Economia afgană a crescut de la invazia SUA, în 2001, iar potrivit Băncii Mondiale, aceasta a avut o creştere anuală medie de peste 9% în cei zece ani de după 2003. Ulterior, avansul a încetinit la o rată medie de 2,5% între 2015 şi 2020.

BBC notează că un factor care poate afecta economia afgană este ocuparea forţei de muncă în rândul femeilor. În ultimul deceniu, procentul populaţiei feminine angajate cu vârsta de peste 15 ani a crescut puternic, deşi la 22% în 2019 era încă scăzut, conform standardelor internaţionale. Însă, după preluarea puterii de către talibani, dinamica va fi inversată, ceea ce, conform analiştilor, va afecta perspectivele economice.

În viitorul apropiat există, de asemenea, o mare incertitudine cu privire la stabilitatea financiară, dat fiind că mulţi deponenţi au încercat să-şi retragă banii din bănci, chiar dacă un purtător de cuvânt al talibanilor le-a dat asigurări proprietarilor de bănci, caselor de schimb valutar şi comercianţilor că viaţa şi bunurile lor vor fi protejate.

Activele băncii centrale afgane în SUA nu vor fi disponibile pentru talibani

SUA au îngheţat active de aproape 9,5 miliarde de dolari aparţinând băncii centrale afgane şi au oprit transferurile de numerar către această ţară, în timp ce încearcă să împiedice guvernul condus de talibani să acceseze banii, potrivit administraţiei americane, informează Reuters.

Conform sursei, orice active ale băncii centrale afgane pe care guvernul de la Kabul le are în SUA nu vor fi disponibile pentru talibani, care rămân pe lista sancţiunilor Departamentului Trezoreriei.

Da Afghan Bank, banca centrală a Afganistanului, are active de 9,5 miliarde de dolari, din care o parte considerabilă în conturi la Rezerva Federală din New York şi la instituţiile financiare din SUA.

Ajmal Ahmaty, guvernatorul băncii centrale a Afganistanului, a scris ieri pe Twitter, că rezervele valutare ale Afganistanului sunt deţinute în principal în conturi străine şi nu au fost periclitate de când talibanii au capturat capitala Kabul. Oficialul, care a părăsit Afganistanul, a precizat că banca deţine rezerve de aproximativ nouă miliarde de dolari, din care şapte miliarde de dolari sunt în numerar, aur, bonduri americane şi alte obligaţiuni la Rezerva Federală.

"În niciun fel rezervele internaţionale ale Afganistanului nu sunt periclitate. Nu au fost furaţi bani din conturile în care sunt rezervele. Nu-mi pot imagina un scenariu în care Trezoreria ar da acces talibanilor la aceste fondur", a dat asigurări Ajmal Ahmaty.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este primul popor care a dat o ripostă fermă imperialismului abuziv american care își bagă nasul cu nesimțire peste tot pe planetă.

    1. De ce nu va duceti voluntar(a) acolo, in tara celor liberi si curajosi?

      La cozile care s-au format la aeroport, daca nu se pun talibanii cu mitralierele sau macar biciul pe ei, tara aia o sa se goleasca de oameni si-o sa fie mare nevoie de oameni inimosi si destepti ca dvs. 

    Pe termen scurt DA / POATE!

    Pe termen LUNG este cel mai bun loc de plantat "seminte" investitionale; cu usile inchise si departe de presa se semneaza contracte se se pregatesc canale financiare de dezvoltare.. 

    Afganul nu are unde sa mai CADA mai jos de atat; poate sa mai aibe o corectie grava si cam atat! 

    Afganul este in depresie reala de mut timp nu are cat sa mai cada! 

    Afganistanul are boom in nasteri copii si o rata medie de 7,5 pana in 200 si 4,3 in 2019, este normal ca aceasta natie sa aibe exces de forta de munca si lipsa investitii. 

    Exista o presiune uriasa de crestere economica in aceasta tara dupa ce se stabilizeaza politic -ideologic - economic -cultural!! 

    Pe logn 20 -30-40 de ani pariez pe aceasta tara!! 

    Asa cum am pariat pe Romania inca din 2001 can altii plecau in turma prin alte meleaguri!!! 

    Acum culeg roadele!!! 

    Invatati sa vedeti in viitor si nu prin lentilele prezentului! 

    La cati copii pe cap de locuitr a avut aceasta tara nu este de mirare haosul si ideologiile tampite de manipulare perpetuate (si nu doar la ei in tara ci si in vecinatati). 

    UEA are nevoie de ei la munca! ii vor scoliti si "reeducati" ! 

    semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb