Pe piaţa futures de la Sibiu, finalul săptămânii trecute a fost unul bun comparativ cu startul acesteia, şedinţa de vineri 15 iulie aducând 97 de contracte pe segmentul derivatelor, cu o valoare de 1.260.105 lei. Astfel, a fost înregistrat cel mai consistent rezultat din mai bine de o lună şi jumătate (din 26 iunie) încoace.
Decisiv pentru volumul consemnat a fost din nou derivatul care urmăreşte evoluţia preţului aurului, identificat prin simbolul GOLD 16H. Tranzacţiile au vizat scadenţa august, numărul contractelor încheiate fiind de 78. Metalul nobil a revenit pe plus şi a fost cotat la 1348,5 dolari/uncie după o apreciere de 2,8 USD faţă de "start of day price". În comparaţie închiderea de joi 11.08, metalul nobil a câştigat 12,5 USD.
În statistica zile vineri a punctat şi derivatul pe Dow Jones, pe scadenţa septembrie. Pentru aceasta, identificată simbolul DEDJIA 16I, participanţii au încheiat 10 contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american a închis la 18.529 de puncte, cu 122 de puncte sub "start of day price"[1] şi 42 de puncte sub nivelul de la închiderea de joi.
S-au mai consemnat şi tranzacţii timide în sectorul derivatelor valutare: 2 contracte pe cursul euro/dolar scadenţa decembrie, 2 contracte pe cursul liră sterlină/dolar, scadenţa septembrie şi un singur contract pe cursul euro/yen japonez, scadenţa septembrie. Euro a fost cotat la 1,1250 dolari, după o depreciere de 0,26% şi la 112,97 yeni, după o scădere de 0,70%. Lira sterlină a fost cotată la 1,3040 USD, în urcare cu 0,33%. Toate variaţiile sunt calculate în raport cu cotaţia de referinţă de la deschidere. În cele cinci şedinţe ale perioadei 8-12 august s-au înregistrat 267 de contracte futures.
O evoluţie foarte bună s-a observat vineri şi pe ATS-ul Sibex unde s-au înregistrat schimburi cu 233.802 acţiuni ale Confecţii Vaslui, cel mai bun volum consemnat pe acest segment de piaţă în ultimele trei luni. Cotaţia unei acţiuni COVB a închis la 0,12 lei, în staţionare.
[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.