Finanţare pentru instrumentele financiare prevăzute în PNRR

George Marinescu
Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2023

Finanţare pentru instrumentele financiare prevăzute în PNRR

Fondul European de Investiţii a semnat un acord cu cinci bănci din România pentru instrumentul financiar privind garanţia de portofoliu acordată IMM-urilor Suma totală alocată în primă fază pentru acest instrument financiar se ridică la 1 miliard euro, urmând a fi majorată la 2,5 miliarde euro Garanţiile acordate pe termen mediu se situează între 45% şi 65% din valoarea totală a proiectului

Reprezentanţii Fondului European de Investiţii au semnat, astăzi, la Bucureşti, acorduri de finanţare cu cinci bănci intermediare pentru implementarea instrumentelor financiare destinate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din ţara noastră. Prin intermediul contractelor de pe care le vor semna cu Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi ProCredit Bank, 14.000 de IMM-uri vor beneficia de o garanţie de portofoliu din partea Fondului European de Investiţii. Suma totală alocată pentru aceste garanţii este de 1 miliard de euro, bani ce vor ajunge la băncile care vor credita IMM-urile din ţara noastră.

Cu acest prilej, Roger Havenith, director executiv adjunct al Fondului European de Investiţii (EIF), a declarat: "Am colaborat împreună cu Guvernul României şi Comisia Europeană pentru a ne asigura că antreprenorii români vor primi sprijinul de care au nevoie pentru a trece de această perioadă marcată de policrize. Cele cinci acorduri semnate astăzi vor contribui la finanţarea mediului de afaceri şi vor ajuta IMM-urile să îşi crească ambiţiile, să se dezvolte şi să contribuie la un viitor verde".

Reprezentantul EIF a precizat că programul de finanţare are două componente vitale: una dedicată sprijinirii competitivităţii şi alta privind sustenabilitatea.

Domnul Havenith a arătat că evenimentul de astăzi este doar începutul acestui program destinat sprijinirii IMM-urilor: "Ne dorim să semnăm parteneriate cu toate băncile care doresc să implementeze acest tip de instrumente financiare şi sperăm ca pentru garanţia de portofoliu suma alocată să se ridice în final la 2,5 miliarde euro. Pentru primul pas, am avut zece bănci aplicante, din care, în urma analizelor noastre, am ales cinci cu care am semnat astăzi primele acorduri de finanţare. Un factor important în alegerea noastră l-a constituit şi cota din piaţă pe care o au băncile respective, dar suntem deschişi la colaborare cu orice bancă ce se încadrează în criteriile de eligibilitate".

Potrivit directorului executiv adjunct al EIF garanţiile acordate se situează între 45% şi 65% din valoarea proiectului, în funcţie de obiectivele urmărite de acest proiect.

La rândul său, Bogdan Florin Păşcuţ, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a spus: "Scopul nostru comun este de a facilita accesul IMM-urilor la finanţare din fondurile europene şi de a maximiza impactul acestora prin garanţiile oferite companiilor din ţara noastră pentru a-şi dezvolta activitatea, a-şi creşte competitivitatea şi a deveni sustenabile şi reziliente".

El a amintit că pentru instrumentele financiare dedicate mediului de afaceri din ţara noastră în PNRR sunt prinse 900 milioane euro.

Alin Marius Andrieş, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, a precizat: "Evenimentul de astăzi demonstrează preocuparea noastră pentru folosirea şi diversificarea instrumentelor de care dispunem la nivelul Uniunii Europene. Obiectivul comun al tuturor este îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru creşterea performanţelor economice ale companiilor din România. Nu voi insista asupra IMM-urilor şi start-up-urilor ca vecori de creştere economică, mai ales în contextul actual plin de provocări determinate de criza permanentă din ultimii ani. Voi sublinia însă întreaga activitate bancară din România direcţionată către acest segment esenţial al economiei punând accent pe finanţarea IMM-urilor şi start-up-urilor. Piaţa se află într-o continuă dinamică dar prin acordarea de garanţii intermediarilor financiari li se oferă acestora posibilitatea să sprijine proiecte apreciate ca fiind mai riscante în condiţii de creditare îmbunătăţite pentru beneficiarii finali şi facilitând încadrarea în cerinţele potenţiale incidente".

Reprezentanţii celor cinci bănci semnatare ale acordurilor de finanţare au afirmat că garanţiile respective le permit să crească numărul de IMM-uri care vor primi credit pentru capital de lucru şi dezvoltarea afacerii, dar că vor urmări în principal ca solicitările de finanţare ale proiectelor să se încadreze în obiectivele prevăzute de tranziţia verde şi tranziţia digitală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb