Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi-a propus să atragă în luna septembrie 6 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discount la 6 şi 12 luni şi prin obligaţiuni de tip benchmark pe 3 şi 5 ani, potrivit datelor publicate, vineri, de minister.
În august, Ministerul de Finanţe a atras aproape 3 miliarde lei prin titluri de stat, deşi îşi propusese iniţial să emită titluri de 6,5 miliarde lei.
Prima licitaţie va fi organizată pe 3 septembrie, când Finanţele vor să plaseze obligaţiuni de stat pe 5 ani, de 950 milioane lei. Pe 7 septembrie, MFP va emite certificate de trezorerie cu discount, cu maturitate la 12 luni, de 1,1 miliarde lei.
Pe 14 septembrie, ministerul vrea să atragă tot 1,1 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu maturitate la 6 luni, iar pe 17 septembrie, MFP intenţionează să plaseze 950 milioane lei prin obligaţiuni pe 3 ani.
A cincea licitaţie din septembrie va avea loc pe 21 ale lunii, când Finanţele vor emite titluri de stat scadente la 12 luni de 1 miliard lei, iar ultima licitaţie pentru titluri de stat ar urma să aibă loc pe 28 septembrie, când MFP va emite certificate de trezorerie cu discount cu maturitate la 6 luni de 900 milioane lei.
În acest an, Finanţele au emis în total titluri de stat în lei de peste 51,2 miliarde lei (mai mult de 12 miliarde euro), ceea ce reprezintă de peste patru ori mai mult decât în întregul an 2008. De asemenea, în august, MFP a plasat, prin subscripţie publică, obligaţiuni de stat cu dobândă denominate în euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, la o rată a dobânzii de 5,25% pe an, la puţin timp după ce au obţinut de la un grup de bănci un împrumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro.
În plus, MFP şi-a propus să emită spre finalul anului sau în 2010 euroobligaţiuni de cel puţin 500 milioane euro, cu scadenţa la 5 ani, stabilind deja lista scurtă a celor 10 instituţii financiare care vor trebui să depună oferte îmbunătăţite pentru intermedierea emisiunii.
După primele şapte luni, deficitul bugetar al României a ajuns la 3,5% din produsul intern brut revizuit la 497,3 miliarde lei.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit ţinta agreată cu autorităţile române pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut (PIB) în acest an, faţă de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al României jumătate din tranşele care trebuie să intre în septembrie şi în decembrie, respectiv circa 1,75 miliarde euro.