Finanţele întîrzie eliminarea accizelor pentru vinuri şi spumante

Eli Roman
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 23 aprilie 2004

Dezbaterile pentru adoptarea Legii nr. 571/2003 - Codul Fis-cal nu au reglementat armonizarea legislaţiei româneşti cu cea europeană, în toate sectoarele economice.

Propunerile făcute de Organizaţia Viticultorilor pînă în prezent pentru modificarea Codului Fiscal în legătură cu acciza la vinurile spumante şi spumoase, trebuie adoptate în această perioadă pentru a intra în vigoare în anul 2005.

Prin adresa ONIV înregistrată la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi adresată ministrului Mihai Nicolae Tănăsescu, s-au făcut o serie de propuneri de armonizare a legislaţiei fiscale în domeniul vinului, cu acquis-ului comunitar. În urma negocierilor din anul 2003, Finanţele şi-au stabilit o strategie de scădere a fiscalităţii vinului, res-pectată numai parţial prin adoptarea Legii nr. 571/2003 Codul Fiscal.

Este de menţionat faptul că în ultima perioadă s-au efectuat investiţii importante în acest sector. Una din cea mai semnificativă fiind recenta preluare de către concernul "Henkell & Sohnlein" a unei firme româneşti, producătoare de vin spumant şi spumos, investiţia luînd în calcul anumite scăderi a accizei.

Ministerul Finanţelor a afirmat în repetate rînduri în întîlnirile cu ONIV, că nivelul accizei la vinul spumos şi spumant va scădea începînd cu anul acesta cu 50% faţă de cota anului 2003, respectiv la 14 euro/hl produs, urmînd ca din iulie, cota de acciză să fie zero.

Această cotă se aplică în majoritatea ţărilor producătoare de vin din Uniunea Europeană. ONIV propune modificarea art. 176 din Codul Fiscal prin aplicare unei cote de acciză zero pentru vinurile spumante şi spumoase.

"Este greu să adopţi măsuri de scădere dar sînt necesare avînd în vedere că Bulgaria are cote de accize zero încă de anul trecut" a subliniat Călin Petre Mocanu, director executiv al ONIV.

Producţia realizată (media în ultimii 3 ani) la vinuri spumoase şi spumante este de circa 8 milioane butelii/an, din care: 5,5 milioane butelii vin spumos; 2,5 milioane butelii vin spumant. Peprezentanţii ONIV estimează că valoarea totală a accizei colectată în anul 2003 se ridică la circa 1,8 milioane euro, sumă foarte mică în ponderea bugetului prin colectarea şi dezvoltarea acestui tip de venit.

Cota de acciză la vinurile spumoase şi spumante a fost majorată cu 50% faţă de prevederile anterioare, fapt ce contravine reglementărilor europene. Astfel acciza pe 1 grad alcool de fermentare la vinul spumos şi spumant este de trei ori mai mare decît 1 grad alcool etilic de distilare.

Nivelul cotei de acciză pe sticla de vin spumos şi spumant depăşeşte de două ori preţul materiei prime, descurajîndu-i pe producătorii autohtoni care, prin aplicarea acestei taxe, afectează investiţiile în acest sector.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb