Finanţele solicită noi condiţii pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 7 septembrie 2023

Finanţele solicită noi condiţii pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea

Ministerul vrea ca mandatul Franklin Templeton să poată fi prelungit numai cu un an sau alegerea unui alt administrator

"Justificarea solicitării ţine de reaşezarea Fondului Proprietatea pe un făgaş investiţional pe termen mediu şi lung, aliniat priorităţilor de dezvoltare economică ale României", conform Finanţelor

Ministerul Finanţelor, ce deţine aproape 6% din Fondul Proprietatea (FP), vrea ca mandatul de administrator al Franklin Templeton să poată fi prelungit numai cu un an sau ca Fondul să demareze procedura de selecţie a unui nou administrator pentru o perioadă ce nu poate fi mai mare de patru ani, începând cu aprilie anul viitor, conform unui raport al FP publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În acest sens, Finanţele au cerut completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor FP din data de 25 septembrie, când se va alege administratorul fondului pentru următorii ani. Acum, pe ordinea de zi a adunării se află reînnoiriea mandatului administratorului Franklin Templeton pentru o perioadă de patru ani, începând cu 1 aprilie 2024 şi până în 31 martie 2028 sau alegerea unui alt administrator.

Finanţele au solicitat ca mandatul Franklin Templeton să poată fi reînnoit doar cu un an, respectiv din 1 aprilie 2024 până la 31 martie 2025 sau demararea "unei proceduri de selecţie transpartente şi competitive pentru desemnarea noului administrator pe baza expertizei şi experienţei în domeniul investiţiilor pentru un mandat ce nu poate depăşi patru ani, începând cu data de 1 aprilie 2024".

Ministerul cere să fie împuternicit Comitetul Reprezentanţilor FP pentru ca să demareze şi să organizeze procedura de selecţie a unui nou administrator al Fondului şi să stabilească noi obiective, criterii de performanţă şi condiţii de remunerare realiniate potrivit acestor obiective, care să fie prezentate în vederea aprobării de către AGA.

Confrom raportului, justificarea solicitării ţine de reaşezarea Fondului Proprietatea pe un făgaş investiţional pe termen mediu şi lung, aliniat priorităţilor de dezvoltare economică ale României.

"Această realiniere se poate realiza prin trasarea unui nou mandat administratorului de fond şi prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanţei şi remunerare", se menţionează în document. "Fondul Proprietatea poate să răspundă unei nevoi reale de dezvoltare a pieţei financiare - acoperirea (parţială) a contribuţiei locale la fondurile de private equity cofinanţate prin PNRR. În acest domeniu, România urmăreşte crearea a până la 20 de Fonduri, cu o finanţare europeană de 400 milioane euro şi o nevoie corespunzătoare de cofinanţare locală de minim 200 milioane euro. În perspectivă, dezvoltarea acestui ecosistem de Fonduri de private equity va oferi industriei româneşti o paletă largă, concurenţială, sofisticată şi adâncă de investitori".

De asemenea, Finanţele solicită completarea Actului Constitutiv al FP cu un punct prin care mandatul administratorului FP nu poate depăşi doi ani, cu posibilitatea de a fi reales.

Din acţionariatul FP fac parte fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, investitori instituţionali străini şi investitori persoane fizice din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Dar cei 6% sunt totusi putini de aceasta data pentru a-si impune vointa.

    Sau.. 

    Si-au dat seama ca FT lichideaza tot si pleaca.

    1. Pai FP nu a fost CREAT pentru că statul nu a avut bani. De ce sa nu se lichideze? Își îndeplinește menirea.

      De ce sa se lichideze? Ai idee e inseamna?Sa lase milioane de oameni in paguba?

      Fondurile de pensii sunt bagate in FP...Ai idee ce inseamna asta???

      Daca se inchide ce rezolva??? Nimic ... 

      fondurile de pensii primesc banii la lichidare. investesc in altceva

    SE VA PIVOTA ASA CA ACUM FP ESTE EXTREM DE IEFTIN!

    VA INCEPE SA CUMPERE BANCI IMOBILIARE UTILITATI! 

    1. A plecat deja, cu acest 75% din NAV =vanzare + distrbuitie. Restul va fi can can!!! Ar mai fi de zis ca...Nu este doar un simplu emitent..se aplica AIFMD

      Da, drogurile sunt o problema in Ro!

      Va cumpara banci, mese, scaune, cuiere...

      Va aduce bani de la americani, japonezi, englezi, etc si-i va investi in bancile si cuierele din Romania. 

      Da ai dreptate+ca fondul poate face si majorari de capital la valori nominale si sa atraga bani pentru plasamente si sa devina un mare jucator pe BVB sau pe alte piete. Americanii stiu sa faca bani, nu vor fi debarcati din FP, iar mizerabililor din guvern le spun ca ''nu mor caii cand vor caiinii'' ! AM ZIS.

      Istetule aduna dividendele platite de fp in decursul anilor si apoi cresterea de la 0.40 lei de la inceputuri si pana la inchiderea de ieri ....ai ceva profit ?

    Sa-l aleaga pe Dragoi sa creasca VUAN- ul.

    1. Sa gonim capitaliștii ăștia și sa manarim noi ce a mai rămas.

      Orlando Teodorovice are nevoie de un loc de munca.

      Si nici Darius Valcov n-o sa stea prea mult dupa gratii. 1 aprilie 2024 e o zi minunata pentru gratiere. 

    Sa ceara dividende inca 0.2 lei/actuune, banii jos ca este de unde

    1. Da! Sa-i decapitalizeze, ca sa poata spune apoi ca nu investesc in economia romaneasca. Deci nu le prelungim mandatul.

    Administratorii vor pleca cand doresc ei.Si se pare ca nu o doresc.In Romania se mai pot face bani frumosi ,nu au de ce sa plece. Pe de alta parte si Romania a re nevoie de ei..Si daca MF incearca sa-i deranjeze ,ministru,luand pozitia ghiocelului ve raspunde la apelul telefonic:Nu nici gand sa desfiintam aceasta firma care.....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb