Finlanda a devenit prima ţară din Europa care plăteşte şomerilor un venit garantat de 560 de euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 ianuarie 2017

Finlanda a devenit prima ţară din Europa care va plăti şomerilor un venit garantat de 560 de euro pe lună, într-un experiment social unic prin care speră să reducă birocraţia, sărăcia şi să stimuleze angajările, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Programul experimental, de care vor beneficia 2.000 de persoane alese aleatoriu, se va derula pe parcursul a doi ani, începând de la ianuarie, a declarat Olii Kangas, reprezentant al agenţiei guvernamentale KELA, responsabilă cu beneficiile sociale.

Persoanele selectate vor primi lunar 560 de euro, de care se vor folosi după cum vor dori. Suma va fi dedusă din oricare alte beneficii de care beneficiază deja.

Venitul mediu în sectorul privat finlandez este de 3.500 de euro pe lună, potrivit datelor oficiale.

Kangas a spus că ideea programului este eliminarea temerilor existente în rândul şomerilor, că vor pierde nişte drepturi dacă se angajează. El a adăugat că persoanele selectate vor continua să primească cele 560 de euro chiar şi după ce primesc un loc de muncă.

Un şomer poate refuza în prezent un loc de muncă cu salariu mic, sau o slujbă temporară, de teamă că beneficiile sale financiare primite în cadrul sistemului de asigurări sociale generos şi complex din Finlanda vor fi reduse drastic.

"Este foarte interesant să vedem cum se vor comporta oamenii. Acest program îi va determina să experimenteze cu îndrăzneală diferite tipuri de slujbe? Ori vor deveni mai leneşi, ştiind că vor avea un venit de bază fără să facă nimic?", a spus Kangas.

Rata şomajului din Finlanda, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, era în noiembrie de 8,1%, circa 213.000 de persoane neavând un loc de muncă, nivel similar cu anul precedent.

Programul face parte din măsurile guvernului de centru-dreapta condus de premierul Juha Sipila de combatere a şomajului.

Kangas a precizat că după cei doi ani programul ar putea fi extins la categorii de oameni cu venituri scăzute, cum ar fi liber profesioniştii, micii antreprenori şi muncitorii part-time.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb