Prim-vicepreşedintele PSD, senatorul Gabriela Firea, cere clarificări premieurlui şi inistrulu Sănătăţii despre alocaţia de hană pentru pacienţi, considerată "total insuficientă". "Este obligatoriu ca pacienţii să beneficieze de o nutriţie care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numeşte aceasta", a transmis Firea, potrivit news.ro.
"Adresez o interpelare premierului şi ministrului Sănătăţii, referitoare la alocaţia de hrană pentru pacienţi, total insuficientă. Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriţionişti, doctorii susţin că o alimentaţie de calitate este esenţială în vindecarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienţii trebuie să aibă puterea să depăşească faza acută a bolii dar în acelaşi timp să fie pregătiţi pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriţia este de o importanţă capitală, esenţială.
Şase mese pe zi, multe proteine, hidratare, aceasta este reţeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID - 19. Şi nu doar ei, ci toţi bolnavii" a scris, miercuri, pe Facebook, Gabriela Firea.
Acesta aprciază că "pacienţii din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare".
"Situaţia în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care a fost majorată ultima oară alocaţia de hrană pentru bolnavii internaţi. Aşa cum a afirmat şi Managerul Institutului "Marius Nasta", dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID - 19 are alocat pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O suma insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient! Este obligatoriu ca pacienţii din spitalele din România să beneficieze de o nutriţie care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numeşte aceasta", a mai scris Firea.
Aceasta susţine că există soluţii.
"Am propus, în calitate de Primar General, atât în 2018, cât şi în 2019, dublarea nivelului alocaţiilor de hrană pentru pacienţii internaţi în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei. Pacienţii internaţi în aceste spitale au beneficiat deci de hrană mai bună, mai proaspătă, mai variată, care i-a ajutat să lupte mai bine cu boala. Săptămâna trecută, după discuţii cu grupul consilierilor PSD, am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocaţiei de hrană să se aplice şi în 2021. Dacă actuala conducere a Primăriei Generale este de acord, va fi discutat în prima şedinţă din luna aprilie a Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Autorităţile locale au această posibilitate, de a majora valoarea alocaţiei de hrană pentru spitalele din subordinea lor", a mai scris Firea.
Fostul primar general al Capitalei susţine că, de foarte multe ori, bugetul de care dispun autorităţile locale nu permite promovarea unei astfel de măsuri.
"În plus, preţurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat şi actualizarea nivelului pentru alocaţiile de hrană. Consider că revine Ministerului Sănătăţii obligaţia de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocaţiei de hrană pentru toţi pacienţii internaţi în spitalele din România. Vă solicit să ne comunicaţi dacă şi când veţi promova acest act normativ. În cazul în care nu veţi promova în regim de urgenţă această Hotărâre de Guvern, vă solicit să ne informaţi care sunt motivele care stau la baza deciziei dvs", a mai transmis Firea.
1. Hai, sa fim seriosi...
(mesaj trimis de Cristi în data de 07.04.2021, 13:37)
Alta acuma. A terminat cu Bucurestii, acum vrea sa se ocupe si de sistemul sanitar. Vezi-ti, madam, de dezastrul pe care l-ai lasat in urma la primaria capitalei, dupa 4 ani in care n-ai facut, literalmente, nimic.