Fiscul ameninţă cu falimentul 670 de firme datornice

RĂZVAN RADU
Ziarul BURSA #Companii / 22 aprilie 2004

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut în instanţă deschiderea procedurilor de reorganizare judiciară sau faliment pentru 670 de societăţi, dintre care 15 contribuabili mari, care au obligaţiile restante către stat. Neculae Plăiaşu, preşedintele ANAF, a declarat că datoriile bugetare acumulate de cele 15 societăţi mari se ridică la 10.000 de miliarde de lei, cele mai mari res-tanţe avînd "Rafo" Oneşti (7.673 miliarde de lei), "Vitivinicola" Basarabi (555 miliarde de lei), "Sidermet" Călan (467 miliarde de lei), "Vidişamp" Huşi (354 miliarde de lei) şi "Foraj Sonde" Mireni (319 miliarde de lei).

Cele 655 de companii mici şi mijlocii pentru care Fiscul a cerut declanşarea legii falimentului au restanţe la buget de 2.888 miliarde de lei.

Cele mai multe cereri au fost depuse de administraţiile fiscale din Gorj (88), Iaşi (77), Suceava (61), Hunedoara (54), Alba (53).

Legea falimentului şi a reorganizării judiciare prevede că orice creditor, inclusiv fiscul, poate să introducă cerere împotriva unui debitor care timp de cel puţin 30 de zile a încetat plăţile şi asupra căruia are creanţe de cel puţin 5.000 de euro.

Mihail Constantin, directorul direcţiei de colectare a creanţelor bugetare, ne-a declarat că nu poate să precizeze numărul firmelor datoare pentru care Fiscul ar putea să ceară falimentul. "Situaţia acestor firme se actualizează permanent, pentru că o societate poate să facă o plată după o anumită perioadă şi nu mai îndeplineşte condiţia de încetare de plăţi timp de 30 de zile", ne-a explicat domnul Constantin.

Companiile care beneficiază de eşalonarea datoriilor şi respectă graficele de plată nu intră sub incidenţa legii falimentului.

ANAF a recuperat în primul trimestru prin executare silită creanţe bugetare de 537,8 miliarde lei de la marii contribuabili şi de 4.828 miliarde de lei de la contribuabili mici şi mijlocii. În primele trei luni ale anului, inspectorii fiscali au stabilit, în urma controalelor, venituri suplimentare datorate bugetului de stat de 8.945 miliarde de lei, din care 5.261 miliarde de lei diferenţe de impozite şi taxe, 3.313 miliarde de lei contribuţii, dobînzi şi penalităţi şi 89,5 miliarde de lei amenzi. ANAF a înaintat 223 de sesizări penale, pentru un prejudiciu total de aproape 700 miliarde de lei.

Tratament special din partea Fiscului pentru companiile de stat

Neculae Plăiaşu a declarat ieri că măsurile pentru reducerea arieratelor bugetare ale companiilor de stat trebuie să ţintă cont de componenta socială. "La companiile de stat trebuie judecat altfel decît la cele private, pentru că intervin şi chestiuni sociale. Ar fi foarte simplu să executăm Compania Naţională a Huilei, dar nu am rezolva astfel obiectivul Guvernului", a spus preşedintele ANAF. Plăiaşu a afirmat că Finanţele pregătesc împreună cu Ministerul Economiei şi Comerţului un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru diminuarea arieratelor. "Obiectivul este reducerea arieratelor cu 0,5% din PIB. Noi avem la dispoziţie acţiuni clare, cum sînt sechestre, popriri şi executări silite", a spus Plăiaşu. Guvernul a anunţat în această săptămînă că va adopta, pînă la jumătatea lunii mai, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile de diminuare a arieratelor din economie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb