Agenţia de evaluare financiară Fitch a redus, vineri, ratingul grupului "Rompetrol" pentru împrumuturi în valută pe termen lung de la "B+" la "B", cu perspectivă negativă, motivându-şi decizia prin rezultatele sub aşteptări din operaţiuni, care nu acoperă integral costul datoriei ridicate.
"Retrogradarea reflectă deteriorarea profilului individual de credit al Rompetrol, cauzată de fondurile sub aşteptări obţinute din operaţiuni, gradul ridicat de îndatorare şi înrăutăţirea ratelor de acoperire a dobânzilor", se arată în raportul Fitch.
Potrivit aceluiaşi raport, Fitch consideră că legăturile strategice şi operaţionale între "The Rompetrol Group" şi KazMunaiGaz, acţionarul său majoritar, sunt puternice, însă legăturile legale sunt slabe, atâta timp cât KazMunaiGaz nu garantează datoriile grupului "Rompetrol".
Cu toate acestea, agenţia de evaluare se aşteaptă ca societatea să îşi îmbunătăţească lichiditatea anul acesta, în condiţiile în care cheltuielile de capital ale grupului sunt estimate la 90 de milioane de dolari în 2009, spre deosebire de 358 milioane de dolari în anul 2008. Conducerea grupului a implementat în acest sens şi un program de reducere a costurilor atât în ceea ce priveşte distribuţia, cât şi cheltuielile generale şi de admnistraţie, precum cele salariale.
"Aceste măsuri ar urma să aducă la echilibru situaţia cash-flow-ului, însă presiunea generată de datorii nu se va diminua până când structura de capital a grupului Rompetrol nu se va îmbunătăţi, de exemplu prin injecţii de capital de la acţionari", arată raportul Fitch.
"The Rompetrol Group şi-a propus să îşi refinanţeze o mare parte din datoria pe termen scurt printr-o facilitate bancară sindicalizată de un miliard de dolari, programată pentru cel de-al doilea semestru al acestui an. Referitor la acest aspect, agenţia Fitch consideră că o îmbunătăţire a maturităţii datoriei ar fi de bun augur pentru ratingul grupului.
Rata de îndatorare a grupului "Rompetrol" este printre cele mai ridicate în rândul companiilor de rafinare care au primit calificative de la agenţia de evaluare Fitch.
• Acţiunile "Rompetrol Rafinare", puternic speculate pe Bursă
Acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa (simbol bursier RRC) au fost puternic speculate săptămâna trecută, pe fondul zvonurilor cu privire la o posibilă ofertă publică de preluare de către "The Rompetrol Group", acţionarul majoritar al operatorului.
În şedinţa bursieră de vineri, titlurile RRC au spart pragul de 0,04 lei/acţiune, tranzacţionându-se la preţul mediu de 0,0405 lei, fapt considerat de analişti drept un aspect pozitiv, care a fost luat în calcul de către speculatori.
"Preşedintele companiei, Alexandru Nicolcioiu, a cumpărat un pachet nesemnificativ de acţiuni, faptul în sine putând constitui un alt imbold pentru speculatori", consideră Daniela Ropotă, analist în cadrul casei de brokeraj "Intercapital Invest".
Doamna Ropotă ne-a mai atras atenţia şi asupra posibilităţii unei eventuale oferte publice din partea acţionarului majoritar:
"Dacă ne gândim că preţul mediu din perioada ianuarie 2007 - ianuarie 2008 a fost de 0,1 lei/acţiune , ar însemna în prezent un randament de 143%", ne-a explicat domnia sa.
Şi Tamás Pletser, analist specializat pe sectorul de petrol şi gaze din cadrul ING Bank Ungaria, consideră că motivul pentru care investitorii speculează din nou pe acţiunile RRC este posibilitatea ofertei de preluare a acţionarului majoritar.
"Din moment ce cotaţia RRC nu mai este influenţată de ştiri privind analiza fundamentală, mai degrabă presupun că investitorii speculează din nou privind oferta KazMunaiGaz, care, după părerea mea este foarte probabil să se deruleze, singura problemă fiind timingul (n.r. momentul)", ne-a spus domnul Pletser.
La sfârşitul anului trecut, fondul american de investiţii QVT, unul dintre acţionarii minoritari ai companiei "Rompetrol Rafinare", a solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să oblige grupul "Rompetrol" să deruleze o ofertă publică de preluare pentru "Rompetrol Rafinare", ca urmare a schimbării controlului companiei în urma achizionării grupului "Rompetrol" de către compania "KazMunaiGaz".
În primul trimestru al acestui an, RRC a înregistrat pierderi de 291,9 milioane de lei, de 8,5 ori mai mari faţă de cele aferente perioadei similare din 2008, din cauza majorării cheltuielilor financiare.
Pentru acest an, operatorul rafinăriei "Petromidia" estimează că îşi va diminua pierderile de cinci ori faţă de 2008, la 37,08 milioane de dolari, în condiţiile în care se aşteaptă la înjumătăţirea cifrei de afaceri.
"Rompetrol Rafinare" Constanţa are în prezent un capital social de 2,1 miliarde de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei.
Titlurile RRC sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti, de la data de 7 aprilie 2004.
"The Rompetrol Group" controlează 50,59% din titlurile RRC şi "Rompetrol Financial Group" 13,52%, în timp restul de 35,88% din titluri sunt tranzacţionate liber de către alţi acţionari.