Fitch Ratings a retrogradat Croaţia la "BB plus", de la "BBB minus", din cauza datoriilor pe termen lung în valută, iar calificativul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost revizuit în scădere, de la "BBB" la "BBB minus", potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Plafonul de ţară al Croaţiei, care a aderat la Uniunea Europeană la 1 iulie, a fost retrogradat de la "BBB plus" la "BBB", iar calificativul pe termen scurt a fost de asemenea revizuit în scădere, de la "F3" la "B".
Perspectiva atribuită ratingurilor Croaţiei pentru datoriile pe termen lung este stabilă.
Retrogradarea ratingurilor Croaţiei reflectă deteriorarea perspectivei fiscale a ţării. Fitch se aşteaptă ca deficitul din acest an să ajungă la 4,7% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2012, în timp ce datoria guvernamentală ar urma să atingă nivelul record de 66% din PIB, în 2016, în creştere faţă de precedenta estimare, de 62% din PIB.
De asemenea, perspectivele structurale slabe de creştere economică afectează prognozele de consolidare fiscală şi ajungerea la o datorie publică sustenabilă, apreciază agenţia.
Economia croată este în recesiune din 2009, contractându-se cumulat cu 11%.
Fitch se aşteaptă la o scădere a PIB-ului Croaţiei de 0,9% în 2013, faţă de prognoza precedentă, ce indica o creştere de 0,3%.
Confruntat, din 2009, cu o recesiune cvasipermanentă, Executivul de la Zagreb depune eforturi pentru reformarea sectorului public supradimensionat, în încercarea de a relansa creşterea. Autorităţile estimează că economia ţării se va contracta în acest an cu aproximativ 0,4%.
Croaţia, cu un PIB de 39% sub media europeană, care îl depăşeşte doar pe cel al României şi Bulgariei, are o economie care este în recesiune din 2009, iar rata şomajului este de 21%.
• Ratingurile Maltei - retrogradate pentru datoriile pe termen lung
Fitch Ratings a retrogradat şi ratingurile Maltei, pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la "A plus" la "A", cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.
Plafonul de ţară al Maltei a fost menţinut la "AAA", iar calificativul pe termen scurt a fost, de asemenea, menţinut la "F1".
Malta se confruntă cu dificultăţi fiscale, deficitul a fost în 2012 de 3,3% din Produsul Intern Brut, mult peste ţinta Guvernului, de 2,2% din PIB, şi estimarea Fitch, de 2,6% din PIB. Pentru acest an, agenţia se aşteaptă la un deficit de 3,6% din PIB, faţă de 2,7% din PIB prezentat în proiectul de buget.
Comisia Europeană a redeschis procedura de deficit excesiv (EDP) împotriva Maltei, stabilind termenul limită pentru corectarea deficitului excesiv în 2014.
De asemenea, Fitch se aşteaptă la creşterea datoriei publice la 74% din PIB în 2014 - 2015 şi la o scădere marginală pe termen mediu a datoriei, care va rămâne peste 73% din PIB până în 2020.
Rata şomajului în Malta este de 6%, iar în 2012 PIB a înregistrat o creştere de 1,5%. Anul viitor, Malta va sărbători zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi în 2017 va prelua preşedinţia UE.