Fitch Ratings a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul pe termen lung al băncii româneşti UniCredit Bank SA, de la ''BBB'' la ''BBB minus'', perspectiva atribuită fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
De asemenea, calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la ''F2'' la ''F3'', ratingul de suport a fost confirmat la ''2'', iar Fitch a informat că ratingurile de viabilitate ''bb minus'' nu sunt afectate de aceste acţiuni de rating, potrivit Agerpres.
Retrogradarea reflectă decizia Fitch din 27 aprilie de a revizui în scădere ratingul pe termen lung al băncii mamă UniCredit SpA din Italia, de la ''BBB plus'' la ''BBB''.
Ratingurile pe termen lung şi scurt precum şi ratingul de suport al UniCredit Bank se bazează pe potenţialul sprijin disponibil din partea băncii mamă - UniCredit SpA din Italia. Perspectiva stabilă atribuită UniCredit Bank este în linie cu cea a băncii mamă, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Confirmarea ratingului de suport al UniCredit Bank la ''2'' reflectă opinia Fitch conform căreia subsidiarele băncilor din România şi ale regiunii CEE (Europa Centrală şi de Est) sunt de importanţă strategică pentru băncile mamă, iar potenţialul cost al sprijinirii subsidiarelor băncilor din România ar fi gestionabil, ţinând cont de mărimea mică a acestor subsidiare faţă de activele băncilor mamă.
• Fitch a confirmat la ''BBB minus'' ratingurile băncilor româneşti Garanti şi ProCredit
Fitch Ratings a confirmat la ''BBB minus'' ratingurile pe termen lung ale băncilor româneşti Garanti şi ProCredit, perspectiva atribuită fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
De asemenea, calificativele pe termen scurt au fost confirmate la ''F3'', ratingurile de suport au fost confirmate la ''2'', iar ratingurile de viabilitate la ''b plus''.
Ratingurile pe termen lung şi cel de suport ale băncii româneşti Garanti sunt determinate de aşteptările Fitch privind probabilitatea ridicată de sprijin din partea băncii spaniole Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), care în februarie şi-a majorat la aproape 50% participaţia deţinută la grupul bancar turc Garanti.
Banca românească Garanti este deţinută integral de grupul bancar turc Turkiye Garanti Bankasi SA, iar Fitch apreciază că subsidiara din România este de importanţă strategică pentru Garanti.
De asemenea, ratingurile pe termen lung şi cel de suport ale băncii româneşti ProCredit sunt determinate de aşteptările Fitch privind probabilitatea ridicată de sprijin din partea băncii mamă, ProCredit Holding AG & Co. KGaA. Perspectiva stabilă atribuită ProCredit Bank este în linie cu cea a băncii mamă, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.