FITCH AVERTIZEAZĂ Ratingurile Intesa Sanpaolo şi UniCredit, în pericol de retrogradare

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 octombrie 2018

Băncile italiene se confruntă cu presiuni crescute asupra ratingurilor lor, ca urmare a riscurilor la adresa calificativului de ţară al Italiei, a apreciat vineri agenţia de evaluare financiară Fitch, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, printre aceste riscuri se numără erodarea capitalului din cauza scăderii preţurilor la obligaţiunile suverane, creşterea costurilor de finanţare şi incertitudinea macroeconomică.

Agenţia de evaluare reaminteşte că în luna august a revizuit, la negativă, perspectiva pentru ratingul suveran de tip "BBB" atribuit Italiei. Acest lucru a dus la revizuirea, tot la negativ, a perspectivelor pentru mai multe bănci italiene: Banca Nazionale del Lavoro (BBB plus), Credito Emiliano, Intesa Sanpaolo, Mediobanca, UniCredit (toa­te la BBB) şi Unipol Banca (BB plus).

"O retrogradare a ratingului suveran ar duce cel mai probabil, la o retrogradare a acestor bănci", a subliniat vineri Fitch, conform Agerpres.

Potrivit agenţiei de evaluare, băncile italiene au o expunere directă la ratingul suveran prin pachetele lor de titluri de stat. Multe din băncile italiene deţin pachete mari de obligaţiuni guvernamentale italiene comparativ cu capitalizarea lor. Vineri, diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor italiene pe 10 ani şi obligaţiunile germane a trecut peste pragul de 300 de puncte de bază, ajungând la 342 puncte de bază, de la o diferenţă de 240 puncte de bază la jumătate acestui an. Fitch susţine că aceste diferenţe mari vor duce la creşterea costurilor de finanţare pentru băncile italiene.

Vineri, agenţia Moody's a retrogradat ratingul Italiei de la nivelul "Baa2" la "Baa3", cu o treaptă peste categoria "junk", din cauza îngrijorării provocate de planurile bugetare ale guvernului. Perspectiva ratingului este "stabilă", conform Reuters.

Agenţia de evaluare financiară avertizase în urmă cu cinci luni că ar putea retrograda ratingul celei de-a treia mari economii din zona euro.

Principalul motiv al retrogradării ratingului este proiectul de buget al Italiei, care prevede un deficit de 2,4% din PIB pentru 2019, de trei ori mai ridicat faţă de ţinta anterioară.

Trecerea la o politică fiscală expansionistă înseamnă că datoria publică a Italiei se va menţine probabil la nivelul actual de 130% din PIB, în anii următori, în loc să scadă.

"Acest lucru face ca Italia să fie vulnerabilă la viitoare şocuri interne sau externe, în special la o creştere economică lentă", potrivit unui comunicat al Moody's.

Comisia Europeană a trimis joia trecută o scrisoare de avertisment Italiei, aces­ta fiind primul pas oficial al unei proceduri care poate duce la respingerea de către Bruxelles a proiectului de buget.

Guvernul italian a anunţat că intenţionează să îşi pună în aplicare proiectul de buget.

S&P a anunţat că va revizui ratingul BBB, cu perspectivă stabilă, al Italiei pe 26 octombrie.

Ministrul de Interne al Italiei, lider al extremei drepte italiene Liga, Matteo Salvini, a declarat sâmbătă că Executivul ţării va continua să-şi apere bugetele generale pentru 2019, deoarece "sunt bune", în pofida calificativelor agenţiilor de rating şi a preocupărilor Comisiei Europene, relatează agenţia EFE.

"Guvernul va merge înainte, în pofida agenţiilor de rating, a comisarilor europeni şi oricărei neînţelegeri interne", a afirmat Salvini, potrivit Agerpres.

Salvini a subliniat că Executivul ţării, format din partidul său şi Mişcarea 5 stele (M5S), lucrează pentru "a răspunde problemelor italienilor" şi nu pentru "a se teme de agenţiile de rating, care în trecut au eşuat în previziunile lor, la fel cum o vor face şi de această dată".

"Sunt bugete bune şi vom merge până la capăt", a subliniat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb