Fitch coboară perspectiva ratingului The Rompetrol Group, din cauza nevoii constante de finanţare

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2008

Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât, vineri, de la "pozitivă" la "stabilă" perspectiva ratingului "B+" pentru credite pe termen lung al The Rompetrol Group, condus de Dinu Patriciu, ca urmare a expunerii constante la riscurile de refinanţare, a anunţat agenţia de rating.

Coborârea perspectivei ratingului reflectă expunerea constantă a grupului la riscurile de refinanţare, dată fiind situaţia creditelor pe termen scurt ale companiei petroliere.

Grupul Rompetrol are, în continuare, o lichiditate slabă, cu maturităţi ale datoriilor pe termen scurt care depăşesc numerarul şi angajamente neclare de producţie. Astfel, Rompetrol Group rămâne dependent de reînnoirea capacităţilor sale de tranzacţionare şi de lucru şi/sau de credite suplimentare din partea acţionarilor, pentru a-şi finanţa obligaţiile.

Aceste elemente, corelate cu creditarea ridicată a grupului şi acoperirea foarte mică prin dobânzi, lasă compania cu un profil vulnerabil de creditare în contextul condiţiilor dificile de creditare de pe piaţă. The Rompetrol Group vrea să îşi refinanţeze o mare parte a datoriei sale pe termen scurt cu o facilitate bancară sindicalizată.

Ratingul Rompetrol Group reflectă legăturile sale strategice solide cu firma de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, companie integrată petrolieră şi de gaze naturale. Ratingul KazMunaiGaz pentru credite pe termen lung este "BBB", cu perspectivă negativă.

Ratingul TRG ia în considerare şi susţinerea financiară acordată de KazMunaiGaz grupului Rompetrol, prin credite subordonate.

De la achiziţia unui pachet de 75% din acţiunile TRG în 2007, KazMunaiGaz şi acţionarul minoritar al TRG, Rompetrol Holding SA, au acordat credite de 533 milioane dolari companiei. Creditele au contribuit la finanţarea nevoii în creştere de capital de lucru, generată de preţul ridicat al petrolului şi al produselor rafinate în prima jumătate a lui 2008.

Fitch observă că KazMunaiGaz nu garantează creditele TRG, de unde analiştii agenţiei de rating trag concluzia că actualmente nu există planuri pentru consolidarea capitalului TRG, prin injecţie de capital de la acţionari, deşi creditele acordate de KazMunaiGaz au o opţiune de a se transforma în capital în 2011, când împrumutul ajunge la maturitate.

Legăturile operaţionale ale TRG cu KazMunaiGaz s-au intensificat în prima jumătate din 2008, după ce firma-mamă a început să furnizeze TRG cea mai mare parte din petrolul necesar pentru afacerile sale de rafinare, în condiţii de plată favorabile.

Rompetrol are un program de restructurare ce prevede disponibilizarea a 2.000 de salariaţi până la sfârşitul anului, aceştia urmând să primească cel puţin şase salarii medii nete, potrivit declaraţiilor de marţi, de la Alma Ata, directorul general executiv al Rompetrol, Dinu Patriciu.

"Cei care vor pleca vor primi cel puţin şase salarii compensatorii. La Petromidia, spre exemplu, salariul mediu net este de 1.100 de dolari", a spus Patriciu.

El a precizat că planul de restructurare a fost întocmit în 2006 şi ar fi fost pus în practică şi dacă nu s-ar fi vândut 75% din acţiunile companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb