O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea declanşa în ţara noastră "retrageri semnificative" de depozite de la subsidiarele băncilor elene, precum şi un avans al creditelor neperformante, în cazul unei deprecieri prelungite şi puternice a leului, a declarat un analist Fitch, relatează sursele de presă.
"Fitch consideră că ar exista incertitudini ridicate în privinţa unei injecţii directe de capital din partea statului la subsidiarele elene, având în vedere dificultăţile politice şi angajamentul pentru consolidare fiscală. Chiar dacă băncile ar primi capital, aceasta ar fi considerată doar o soluţie temporară", a declarat analistul Keranka Dimitrova.
Sistemul bancar din ţara noastră nu pare a fi expus direct la datoria de stat a Greciei, iar băncile sunt bine capitalizate, însă creditele neperformante se află la un nivel ridicat (circa 16% la sfârşitul primului trimestru) şi nu au atins încă punctul maxim. Rezervele pentru credite neperformante sunt la un nivel rezonabil, în timp ce majoritatea grupurilor bancare străine prezente pe piaţă îşi menţin angajamentele în privinţa regiunii, în opinia agenţiei de rating.
Fitch nu exclude posibilitatea unei retrageri "semnificative" de depozite de la subsidiarele elene din ţara noastră în cazul în care Grecia intră în încetare de plăţi şi iese din zona euro, situaţie în care BNR ar putea fi nevoită să intervină dacă fondurile instituţiilor de credit nu sunt suficiente. Până în prezent, retragerile de depozite din băncile elen din ţara noastră par să fi fost moderate, iar statul are un sistem de asigurare a depozitelor.