Guvernul a aprobat, ieri, acordarea de "Vouchere (cecuri) de inovare", în valoare totală de 8 milioane lei, pentru a facilita achiziţionarea de servicii de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI) de la organizaţiile de cercetare de către întreprinderi. Aceste vouchere fac parte din schema de ajutor de minimis "Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare", aferentă Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, gestionat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Prin această schemă, Guvernul urmăreşte să sprijine IMM-urile care doresc să investească în activităţi CDI şi să dezvolte parteneriate cu organizaţiile de cercetare. Numărul maxim estimat de beneficiari ai schemei este de 250 de întreprinderi, iar fondurile vor fi alocate anual, în perioada 2024-2027, din bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Schema are ca scop îmbunătăţirea productivităţii şi a calităţii produselor IMM-urilor, stimularea acestora să lanseze pe piaţă produse şi servicii inovative şi valorificarea cunoştinţelor tehnico-ştiinţifice din sistemul naţional de CDI pentru susţinerea competitivităţii economice. De asemenea, aceste fonduri contribuie la reducerea deficitului de finanţare din sectorul naţional de CDI, oferind un sprijin financiar mai mare faţă de perioadele anterioare.
Obiectivele specifice ale schemei de vouchere includ: creşterea productivităţii şi calităţii produselor la nivelul IMM-urilor; încurajarea investiţiilor în CDI pentru dezvoltarea de produse inovative; crearea de parteneriate între IMM-uri şi organizaţii de cercetare; sprijinirea IMM-urilor în procesul de modernizare prin achiziţia de noi servicii şi tehnologii.
Schema de ajutor de minimis va fi implementată până la 31 decembrie 2027, iar plăţile aferente proiectelor se vor efectua până la sfârşitul anului 2030. Administratorul schemei, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), va organiza anual apeluri de proiecte pentru selectarea celor care vor primi finanţare.
Prin acest mecanism de finanţare, Guvernul îşi propune să creeze un cadru favorabil pentru inovare şi modernizare în sectorul IMM-urilor, promovând astfel competitivitatea şi sustenabilitatea economiei româneşti.
Opinia Cititorului