Fitch: Perspectivă negativă în 2014 pentru sectorul bancar din România

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 decembrie 2013

Fitch: Perspectivă negativă în 2014 pentru sectorul bancar din România

Fitch anticipează o deteriorare a calităţii activelor din sectorul bancar românesc în prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, în timp ce profitabilitatea băncilor se va menţine la un nivel slab în 2014, se arată într-un raport al agenţiei.

Analiştii agenţiei de rating anticipează că într-un mediu economic dificil, cu o revenire fragilă, profitabilitatea se va îmbunătăţi uşor faţă de 2013 odată ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza.

Contrar estimărilor prezentate de Fitch cu un an în urmă, situaţia din sistemul bancar al României a continuat să se deterioreze în primele nouă luni din acest an. Creşterea creditelor neperformante a fost similară cu cea din primele nouă luni din 2012. Ritmul de creştere a creditului neperformant a fost accentuat de scăderea soldului creditelor.

Fitch se aşteaptă ca rata de creştere a creditelor neperformante să încetinească anul viitor, dar o revenire mai largă nu pare probabilă, având în vedere că revigorarea activităţii economice va fi moderată, iar băncile se concentrează pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, şi nu pe creditare.

Ratele creditelor neperformante ar putea creşte în trimestrul al patrulea, după ce Banca Naţională a României a iniţiat o reevaluare a clasificării creditelor şi provizionării, apreciază Fitch.

Agenţia de rating consideră că ratele de adecvare a capitalului ar putea scădea la sfârşitul acestui an, din cauza necesităţii constituirii de provizioane suplimentare, dar ar trebui să fie mai stabile ulterior.

Ratele de adecvare a capitalului reglementat sunt în prezent, în România, cu 2-3 puncte procentuale sub nivelurile IFRS, pe fondul mecanismelor prudenţiale (rezerve mai ridicate) impuse de autorităţile române, precizează Fitch. Agenţia estimează ca această diferenţă să se restrângă pe măsură ce nivelul rezervelor obligatorii va fi redus.

Profilul de finanţare al sectorului bancar românesc se îmbunătăţeşte treptat, raportul credite-depozite scăzând cu aproximativ 10 puncte procentuale în trimestrul al treilea comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, la 108%.

Scăderea dobânzilor la lei, revenirea întârziată a creditării şi focusarea băncilor pe sursele locale de finanţare ar putea afecta veniturile din dobânzi şi veniturile totale ale băncilor, susţine agenţia de rating.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb