Fitch şi Moody's aruncă Rusia în "junk"

Fitch şi Moody's aruncă Rusia în "junk"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Adevărul - prima victimă / 4 martie 2022

Fitch şi Moody's aruncă Rusia în "junk"

Exporturile ruseşti de petrol, perturbate Société Générale se teme că va fi "deposedată" de subsidiara din Rusia Ruşii trebuie să plătească un comision de 30% la achiziţia de valută Rubla se prăbuşeşte

Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria "junk" (nerecomandată investiţiilor), considerând că sancţiunile occidentale alimentează incertitudinile privind capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile şi, totodată, îi slăbesc economia, anunţă Reuters.

Pieţele financiare din Rusia sunt afectate de turbulenţe după ce, săptămâna trecută, forţele militare ruse au lansat o invazie împotriva Ucrainei, acesta fiind cel mai mare atac asupra unui stat din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ca răspuns la atac, Occidentul i-a impus sancţiuni economice dure Moscovei.

Invazia a generat o serie de acţiuni de credit şi avertismente privind impactul acestor sancţiuni asupra economiei ruse. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în scădere calificativul Rusiei la categoria "junk", iar Moody's a pus ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o eventuală retrogradare.

Săptămâna aceasta, societăţile financiare FTSE Russell şi MSCI au informat că elimină acţiunile ruseşti din toţi indicii lor. Conform MSCI, eliminarea companiilor listate ruseşti din indicii săi reprezintă "un pas natural", în condiţiile în care pe piaţa bursieră a Rusiei nu se pot face investiţii după sancţiunile impuse de Occident. Oficialii FTSE Russell au declarat că decizia de eliminare a acţiunilor ruseşti va intra în vigoare din 7 martie, în timp ce MSCI a informat că decizia sa va fi implementată după închiderea sesiunilor bursiere din 9 martie. MSCI a mai precizat că reclasifică indicii MSCI Rusia - de la indici de piaţă emergentă, la indici de piaţă "standalone", care nu este nici piaţă de frontieră, nici emergentă.

Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a avertizat că există o probabilitate ridicată ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriei externe şi că economia ţării va consemna un declin cu două cifre în 2022.

Miercuri, Fitch a retrogradat Rusia la "B", de la "BBB", şi a plasat ratingul sub supraveghere, cu implicaţii negative. Şi Moody's a retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la "B3", de la "Baa3".

Conform Fitch, singurul precedent cu o reducere atât de mare, de şase trepte, pentru o singură entitate suverană a fost Coreea de Sud, în 1997.

"Severitatea sancţiunilor internaţionale, ca răspuns la invazia militară a Ucrainei de către Rusia, sporesc incertitudinile privind riscurile de stabilitate macrofinanciară, reprezintă un şoc imens pentru fundamentele de credit ale Rusiei şi ar putea submina capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile", a informat Fitch.

Fitch se aşteaptă la extinderea în continuare a sancţiunilor asupra băncilor ruseşti.

Moody's arată că domeniul de aplicare şi severitatea sancţiunilor au fost mult peste aşteptările iniţiale ale agenţiei şi vor avea implicaţii asupra ratingului de credit.

Analiştii JPMorgan şi ai altor bănci de investiţii cred că sancţiunile impuse Rusiei au crescut în mod semnificativ probabilităţile de intrare a acestei ţări în incapacitate de plată a datoriei în dolari şi a altor datorii guvernamentale pe piaţa internaţională.

Banca Mondială suspendă toate programele de ajutor din Rusia şi Belarus

Banca Mondială a anunţat miercuri suspendarea imediată a tuturor programelor sale de ajutor din Rusia şi Belarus, ca măsură de retorsiune la invazia Ucrainei, transmite AFP, conform Agerpres.

"În urma invaziei ruse a Ucrainei şi a ostilităţilor împotriva poporului ucrainean, grupul Băncii Mondiale şi-a încetat toate programele în Rusia şi Belarus cu efect imediat", a anunţat instituţia de la Washington într-un comunicat.

În Belarus, Banca Mondială (BM) este angajată în 11 proiecte cu o valoare totală de 1,15 miliarde de dolari. În Rusia, BM conducea patru proiecte reprezentând 370 de milioane de dolari, potrivit site-ului instituţiei.

Pe de altă parte, Banca Mondială a subliniat că nu a aprobat "niciun împrumut nou sau investiţie în Rusia din 2014", adică de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova.

"De asemenea, nu a fost aprobat niciun nou împrumut pentru Belarus de la jumătatea anului 2020", a menţionat BM.

Marţi, Banca Mondială a anunţat că pregăteşte un ajutor de urgenţă de trei miliarde de dolari pentru Ucraina, din care cel puţin 350 de milioane de dolari ar putea fi deblocaţi în această săptămână.

Şi Fondul Monetar Internaţional ia în considerare un ajutor suplimentar pentru Kiev, pe lângă cele 2,2 miliarde de dolari care vor fi eliberate până la sfârşitul lunii iunie.

Perturbarea exporturilor ruseşti de petrol s-a accentuat

Perturbarea exporturilor ruseşti de petrol s-a intensificat miercuri, mai multe ţări şi companii refuzând să importe şi să transporte ţiţei rusesc, iar cel puţin zece tancuri petroliere nu au reuşit să găsească cumpărători, ceea ce a dus la creşterea în continuare a preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale, transmite Reuters, conform news.ro.

Mulţi cumpărători occidentali s-au abţinut deja să cumpere petrol rusesc, în timp ce aşteaptă clarificări privind sancţiunile. Drept urmare, exporturi ruseşti de petrol şi produse petroliere de aproximativ 7 milioane de barili pe zi şi exporturi ale Kazahstanului prin Rusia de 1,2 milioane de barili pe zi, în valoare totală de 8% din aprovizionarea globală, au fost perturbate în ultimele zile.

Canada a declarat că va închide porturile pentru navele deţinute de ruşi, iar compania de tancuri petroliere Frontline a spus că este puţin probabil să transporte ţiţei rusesc.

Una dintre cele mai importante companii petroliere ruse, Surgutneftegaz, nu a reuşit să găsească cumpărători pentru nouă tancuri cu 6,5 milioane de barili de ţiţei, spun traderii.

Potrivit acestora, proprietarii a două tancuri petroliere, care trebuiau să încarce petrol rusesc şi kazah din Marea Neagră, au anulat transporturile.

Pe măsură ce perturbările exporturilor de petrol rusesc s-au extins, cumpărătorii au început să caute surse alternative pe o piaţă deja strânsă.

Rafinăria indiană de stat Bharat Petroleum căuta petrol suplimentar din Orientul Mijlociu, iar compania poloneză de rafinare PKN Orlen a comandat încă cinci tancuri petroliere din Marea Nordului, de la Saudi Aramco.

În interiorul Rusiei, rafinăria independentă Novoşahtinsk şi-a suspendat operaţiunile din cauza scăderii cererii de produse petroliere ruseşti.

Săptămâna aceasta, Exxon Mobil s-a alăturat companiilor petroliere BP şi Shell, anunţând că se retrage din Rusia, iar firma de trading Trafigura a anunţat că va îngheţa investiţiile în Rusia şi îşi evaluează participaţie la proiectul Vostok Oil deţinut cu Rosneft.

AIEA - rezoluţie critică la adresa Rusiei

Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organ executiv al agenţiei nucleare a ONU, a aprobat ieri o rezoluţie critică la adresa Rusiei după invadarea de către această ţară a Ucrainei şi pentru potenţialele pericole pe care o reprezintă atacul asupra instalaţiilor nucleare ucrainene, informează EFE, potrivit Agerpres.

Conform unor surse diplomatice consultate de EFE la Viena, 26 din cele 35 de ţări din Consiliu au votat în favoarea rezoluţiei prezentate de Polonia şi Canada, doar Rusia şi China votând împotrivă.

Textul rezoluţiei aprobate deplânge acţiunile Rusiei în Ucraina, inclusiv "preluarea controlului prin forţă asupra instalaţiilor nucleare".

Société Générale: "Priorităţile noastre sunt reducerea riscurilor şi prezervarea lichidităţii subsidiarei din Rusia"

Société Générale a anunţat ieri că poate vedea "un scenariu extrem" în care Rusia deposedează banca de operaţiunile sale locale, în unul dintre cele mai dure avertismente venite până acum de la o companie occidentală privind potenţialele efecte negative ale războiului din Ucraina, scrie Reuters, conform Agerpres.

Société Générale, una dintre băncile europene cu cea mai mare prezenţă pe piaţa rusă, a informat că lucrează la reducerea riscurilor, în condiţiile în care creditorii din Europa îşi revizuiesc operaţiunile în Rusia, după invazia Ucrainei.

Banca franceză, prezentă în Rusia prin subsidiara Rosbank, avea la finalul anului trecut o expunere de 18 miliarde de euro la Rusia. Société Générale a început să facă afaceri în Rusia în 1872, apoi a părăsit ţara în 1917, când a izbucnit revoluţia bolşevică, revenind în 1973. Banca are 1,5 milioane de clienţi locali.

"Grupul are mai mult decât suficient buffer (rezervă n.r.) pentru a absorbi consecinţele unui potenţial scenariu extrem, în care ar fi deposedat de drepturile de proprietate asupra activelor sale bancare în Rusia", a precizat Société Générale, adăugând: "Analizăm cu cea mai mare prudenţă şi selectivitate afacerea din Rusia, în timp ce-i sprijinim pe clienţii istorici. Priorităţile noastre sunt reducerea riscurilor şi prezervarea lichidităţii subsidiarei prin menţinerea unui mod diversificat de colectare a depozitelor".

Banca Centrală a Rusiei a impus un comision de 30% pentru achiziţiile de valută de către persoane fizice

Banca Centrală a Rusiei a impus un comision de 30% pentru achiziţiile de valută de către persoane fizice, în încercarea de a-i împiedica pe cetăţenii ruşi să îşi vândă rublele, transmite BBC, conform news.ro.

Instituţia bancară rusă nu a oferit imediat informaţii agenţiei de presă Reuters în legătură cu acest aspect.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat miercuri aplicarea unor măsuri de urgenţă menite să stabilizeze rubla, inclusiv interdicţia impusă cetăţenilor ruşi de a transfera bani în străinătate, după ce zilele trecute moneda s-a prăbuşit la un minim record.

În ultimele zile, mulţi cetăţeni ruşi s-au confruntat cu probleme la retragerea de numerar de la bancomate.

Ieri dimineaţa, moneda Rusiei a coborât până la un curs de 117,50 ruble pentru un dolar şi 124,10 ruble pentru un euro, depreciindu-se cu peste 10% faţă de dolar şi cu peste 7% faţă de euro.

Rubla a atins, astfel, un nivel minim record faţă de dolar şi euro, după ce agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria "junk".

Ucraina: "Sistemul bancar rămâne rezistent, în pofida conflictului"

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, a declarat ieri că sistemul bancar al ţării rămâne rezistent, pe fondul invaziei Rusiei, şi este întărit de sprijinul financiar internaţional, care se ridică la aproximativ 15 miliarde de dolari, transmite Reuters, conform Agerpres.

"Banca Naţională face tot ce este necesar pentru a asigura continuitatea plăţilor cash şi altele decât numerarul, şi funcţionarea lină a sistemului bancar, după impunerea legii marţiale", a afirmat Shevchenko.

Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 6,7% la ora 08.29, la CBOT din SUA, atingând 11,30 dolari buşelul, cel al porumbului - cu 0,8%, la 7,31 dolari buşelul.

------

Preţul gazelor în Europa a crescut ieri, pentru a patra zi la rând, piaţa continuând să se concentreze pe sancţiunile impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

La Bursa din Amsterdam, cotaţiile futures ale gazelor naturale au crescut cu 7,4%, până la 177,6 euro pentru un Megawat-oră, după ce iniţial înregistraseră un avans de 12%.

Traderii sunt îngrijoraţi că ar putea fi anunţată o posibilă înăsprire a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar.

-----

✓ Grupul auto german Volkswagen întrerupe producţia de autovehicule şi exporturile în Rusia din cauza războiului contra Ucrainei.

✓ Lanţul suedez de mobilier şi obiecte de casă IKEA a anunţat suspendarea temporară a activităţilor sale din Rusia şi Belarus.

✓ Producătorul german de maşini premium Mercedes-Benz a informat că suspendă exporturile de vehicule către Rusia şi opreşte activitatea de producţie în această ţară.

✓ Gigantul auto mondial Toyota a anunţat suspendarea "până la noi ordine" a producţiei în Rusia cu începere de astăzi, precum şi a importurilor în ţară.

✓ Al doilea retailer mondial de modă, compania suedeză H&M, suspendă temporar vânzările în Rusia.

------

Preţul ţiţeiului a fluctuat ieri, pe pieţele externe, în contextul tensionat de la nivel global. Cotaţia futures a barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a urcat cu 2,1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 115,32 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie s-a majorat tot cu 2,1% la ora locală 08.30, până la 112,88 dolari barilul.

------

Cotaţia aurului cu livrare în aprilie era în urcare cu 0,7%, la 1.934,90 dolari uncia (la Comex New York, la ora 08.30), iar cea spot - cu 0,1%, la 1.930,07 dolari/uncie.

-----

Bursa din Moscova a rămas în­chisă şi ieri, pentru a patra zi consecutiv, în contextul intensificării sancţiunilor occidentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb