Circa 30 de membri ai Declic au participat, astăzi, în faţa Palatului Parlamentului, la flashmobul "Până când moartea şi violenţa domestică ne vor despărţi", pentru a atrage atenţia asupra necesităţii adoptării proiectului de lege privind utilizarea brăţărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor, transmite Agerpres.
Participanţii la flashmobul din Parcul Izvor au avut capetele înfăşurate în eşarfe roşii, pentru a simboliza decesele cauzate în România de violenţa domestică. Ulterior, aceştia au legat brăţări de gardul Palatului Parlamentului, pentru a-şi exprima nemulţumirea că proiectul de lege "este blocat" la Camera Deputaţilor.
Totodată, au depus la Camera Deputaţilor o petiţie iniţiată de Declic cu peste 20.000 de semnături privind adoptarea acestui proiect.
Ana Racheleanu, campaigner Declic, a solicitat deblocarea proiectului, motivând că victimele violenţei domestice au nevoie de protecţie, notează sursa citată.
"Ordinele de protecţie emise în cazuri de violenţă domestică nu sunt de ajuns, pentru că, în prezent, agresorii încalcă ordinele şi omoară victimele. Noi am iniţiat şi o petiţie, încă de anul trecut am cerut parlamentarilor să adopte acest proiect, petiţia a ajuns între timp la 20.000 de semnături (...). Pentru că deputaţii ne-au demonstrat că nu vor să pună brăţări agresorilor, le-am adus noi brăţări, pe care le vom lega de gard. Este un gest simbolic, prin care ne arătăm nemulţumirea faţă de nepăsarea lor, care costă morţi în fiecare an", a spus Ana Racheleanu.
Ea a menţionat că, potrivit datelor Poliţiei, în 2020, în România au murit 72 de persoane din cazuri de violenţă domestică, dintre care 42 femei, iar restul copii şi bărbaţi.
"În 2020, deputaţii din Comisia juridică şi cei din Comisia de apărare au amânat proiectul de lege privind monitorizarea electronică, ceea ce ne-a transmis mesajul că nu prea le pasă de violenţa în familie în general (...) Dacă proiectul ar fi fost lege, agresorii ar fi fost monitorizaţi electronic şi victimele ar fi fost mai bine protejate", a explicat Ana Racheleanu.
Andrada Cilibiu, membră a Centrului Filia, a subliniat că brăţara electronică este vitală.
"Atunci când agresorul se apropie de victimă la mai puţin de 200 de metri, această brăţară ar trebui să anunţe direct autorităţile şi un echipaj de poliţie ar trebui să ajungă la victimă. În acest moment, ordinul de protecţie este doar un cerc invizibil, victima trebuie să sune ea la 112 să explice care este situaţia, proces care e deseori migălos, iar echipajul de poliţie de multe ori ajunge prea târziu", a punctat Andrada Cilibiu.
Potrivit acesteia, oricine poate fi victimă a violenţei domestice, iar în România o treime dintre ordinele de protecţie sunt încălcate.