Noul cadru de reglementare pentru operaţiunile de împrumut a acţiunilor şi efectuarea vânzărilor în lipsă, aprobat recent de către ASF (regulile Depozitarului Central au fost aprobate de către Banca Naţională a României şi sunt în proces de aprobare finală la ASF), deschide calea ca participanţii la piaţă să folosească în piaţa reală acest mecanism îndelung aşteptat, conform unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti. Anterior în cursul acestui an, ASF a emis un nou set de regulamente referitoare la aceste operaţiuni.
"Suntem foarte mulţumiţi că pachetul legislativ referitor la activitatea de împrumut a fost finalizat. Acum survine următoarea etapă, cea în care reglementările se vor transpune în practică de piaţă. Vom urmări acest proces cu mare interes", a spus Florentina Boboc, Director Direcţia Autorizare - Supraveghere din cadrul ASF, conform unui comunicat BVB.
Ludwik Sobolewski, Director General la Bursa de Valori Bucureşti, a declarat: "Considerăm că vânzarea în lipsă este importantă în sine, drept un instrument ce deserveşte investitorii şi care ajută la îmbunătăţirea calităţii mecanismului de stabilire a preţurilor. În plus, vânzarea în lipsă creşte atractivitatea programului de market making, care este esenţială pentru o mai bună velocitate a pieţei de acţiuni. Burse mult mai mari decât Bursa de Valori Bucureşti ar avea o problema legată de adâncimea şi lichiditatea pieţei, în cazul în care acestea nu ar avea participanţi care să furnizeze lichiditate. În acest context, este extrem de important că Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să elimine tarifele aplicate de reglementator, care erau aplicate tranzacţiilor efectuate de către formatorii de piaţă (market makeri). Noi vedem acest set de modificări pozitive introduse de ASF, ca pe o dovadă a unei gândiri complexe şi cuprinzătoare cu privire la strategia de dezvoltare a pieţei de capital româneşti".
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va elimina cota aplicată tranzacţiilor realizate pe piaţa de capital de formatorii de piaţă, din 1 august, conform unui comunicat de presă al instituţiei.
Documentul menţionează: "Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa din 13 iulie 2016, implementarea, începând cu data de 1 august 2016, a unei noi etape din procesul de diminuare a costurilor de reglementare şi supraveghere suportate de entităţile care operează pe pieţele financiare nebancare, hotărând eliminarea cotei aplicate tranzacţiilor realizate pe piaţa de capital de formatorii de piaţă (market makers) şi reducerea contribuţiilor asigurătorilor pentru supravegherea, controlul şi monitorizarea poliţelor RCA. Astfel, amendamentele, cu intrare în vigoare începând cu 1 august 2016, conduc la modificări substanţiale ale costurilor instituţiilor de intermediere din piaţă".
De asemenea, vor fi menţinute reducerile de contribuţii operate în 2015 pentru fondurile de investiţii, incluzând scăderea cu 6% a cotei aplicabile activului net al organismelor de plasament colectiv (de la 0,1% la 0,0078%), concomitent cu reducerea cu 62,5% a tarifului aferent tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate.