Florian Buzatu, acuzat de păgubirea SIF Oltenia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2011

Florian Buzatu

Florian Buzatu

Buzatu: "Auditul conţine remarci subiective"

Prejudicirea SIF5 Oltenia şi a societăţilor din portofoliu sunt acuzaţiile grave care i se aduc fostului director Florian Buzatu, al cărui mandat a încetat joi.

Controlul intern realizat la SIF5 Oltenia în luna februarie, la sesizarea unor acţionari, a relevat că Florian Buzatu a favorizat anumite afa-ceri între firme din portofoliul SIF5 cu membrii propriei familii.

Consiliul de Adminis-traţie al SIF "Oltenia" a solicitat şi firmelor din portofoliu un audit de specialitate a problemelor sesizate.

"Nu cataloghez drept control acest audit, întrucât face remarci subiective", ne-a declarat Florian Buzatu, sâmbătă, adăugând că aşteaptă auditurile de la societăţile la care se face referire, "ca să se vadă că nu este aşa cum susţine auditorul SIF5".

Controlul a fost iniţiat la numai o lună după ce Vasile Şalapa a revenit în fruntea Consiliului SIF5, după aproape cinci ani de când a fost eliberat din funcţia de preşedinte-director general de către administratorii de atunci ai societăţii, printre care figura, desigur, şi Florian Buzatu.

Fostul director este convins că problemele actuale i se trag de la vechile disensiuni cu ceilalţi administratori. "Au căutat să îi găseacă ceva şi lui Buzatu, însă eu nu doresc să intru în polemică", ne-a declarat domnia sa.

Vineri, Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF5, ne-a declarat că nu doreşte să comenteze acţiunile colegilor săi, referindu-se la Florian Buzatu.

Ce spune raportul de audit

Raportul de audit detaliază o afacere păguboasă între "Construcţii Feroviare" Craiova, unde SIF Oltenia deţine controlul şi unde Florian Buzatu este, în prezent, preşedinte, şi firma "Multifunctional Ecologic Sistem" SRL, deţinută în cote egale de cei doi fii ai directorului SIF5, Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu.

În anul 2008, cele două firme s-au asociat pe zece ani, în vederea producţiei şi distribuţiei de mixuri asfaltice.

Conform contractului, "Multifunctional Ecologic Sistem" urma să participe cu o staţie de asfalt în valoare de 600.000 de euro, însă nu există acte care să arate valoarea reală a aportului. În sarcina "Construcţii Feroviare" revenea aportul unui teren de 4.000 metri pătraţi, infrastructurii de montaj, energiei electrice şi gazului metan, deşi terenul respectiv nu era racordat la reţeaua de gaze şi nici nu exista posibilitatea racordării, întrucât sursa de gaz era la o distanţă de aproape un kilometru, iar extinderea ar fi implicat costuri mai mari.

Mai mult, "Construcţii Feroviare" se angaja să suporte toate cheltuielile de producţie, să plătească firmei deţinută de fiii lui Buzatu 10.000 de euro lunar şi să vireze 535.500 de lei pentru transportul instalaţiei de producţie şi punerea acesteia în funcţiune.

În plus, contractul nu stabileşte modul de distribuţie a profitului.

Pe lângă actul de asociere, "Multifunctional Ecologic Sistem" a mai vândut "Construcţii Feroviare" o instalaţie de producţie de asfalt pentru 1,2 milioane lei. Plata urma să se facă eşalonat, astfel că firma din portofoliul SIF nu a apucat să plătescă decât 637.000 lei. Auditorul consideră că firma a fost prejudiciată, "atât timp cât instalaţia nu funcţionează şi nu va funcţiona".

"Contractul iniţial, cât şi clauzele total nefavorabile pe care le conţine Actul Adiţional în sarcina asociatului < Construcţii Feroviare >, înrăutăţesc echilibrul financiar destul de fragil şi situaţia generală şi datorită faptului că societatea a fost nevoită să contracteze un credit în valoare de 250.000 euro, suplimentat cu 100.000 euro, la GarantiBank şi să ipotecheze cel mai important activ al societăţii, un teren în suprafaţă de 11.372 metri pătraţi, situat în Craiova", consideră auditorul.

O altă neregulă constatată a fost faptul că, deşi "Construcţii Feroviare" este listată, nu a raportat tranzacţiile efectuate.

Prejudicii şi la "Univers" Râmnicu Vâlcea, "Construcţii-Montaj 1" Craiova şi "Alimentara "Slatina

Membru în CA SIF Oltenia din 2000, Buzatu şi-a adus întreaga familie la conducerea unor societăţi din portofoliul SIF Oltenia, relevă raportul controlului intern.

Fiii, fratele şi soţia lui Buzatu sunt implicaţi, potrivit auditorului, în afaceri păguboase pentru SIF5.

Mihai Răzvan Buzatu, fiul fostului director de la SIF5, a fost membru în consiliul de administraţie al "Univers" Râmnicu Vâlcea, o altă societate controlată de SIF5, între ianuarie 2008 - aprilie 2010, în prezent fiind director general al acestei societăţi.

În această calitate, Mihai Răzvan Buzatu a vândut către "Multifunctional Ecologic Sistem" două imobile şi a încheiat şi alte contracte de unde a rezultat un prejudiciu de 931.162 lei, plus TVA, potrivit calculelor auditorului

Raportul mai arată că o altă firmă, deţinută de soţia lui Florian Teodor Buzatu, Viorica Buzatu, a cumpărat de la societatea "Construcţii-Montaj 1" Craiova, controlată de SIF Oltenia, două apartamente, la preţuri care nu ar fi reflectat valoarea de piaţă.Cusută cu aţă albă pare să fie şi majorarea de capital de la "Alimentara" Slatina. Pe scurt, controlul intern susţine că valoarea evaluată a societăţii avută în vedere la majorarea capitalului social, hotărâtă în data de 15.07.2010, este de 1.543.358 lei, inferioară disponibilităţilor băneşti, în sumă de 1.581.873 lei, pe care societatea le deţinea la 30.06.2010. Pentru SIF Oltenia, Florian Buzatu decide neparticiparea la majorarea capitalului social al "Alimentara". Beneficiarii? "Multifunctional Ecologic Sistem" SRL, chiar firma fiilor lui Buzatu, care apare cu poziţie de control (participaţie peste 33%). "Nu este greu de identificat interesul vădit al domnului Buzatu Florian Teodor în dobândirea unei părţi substanţiale din participaţia < Alimentara > Slatina la un preţ mult subdimensionat", arată controlul intern.

Marian Buzatu, fratele lui Florian Buzatu, este, în prezent, director general şi membru în consiliul de administraţie la "Alimentara" Slatina.

CNVM ar trebui să ia o poziţie în cazul SIF5

Rămâne de văzut cum va proceda SIF Oltenia în continuare şi dacă nu cumva Florian Buzatu are ceva aşi în mânecă.

O poziţie va trebui să ia şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, care a fost sesizată încă din 2006 asupra activităţii lui Florian Buzatu. "Printre cele sesizate, am arătat şi dovedit că domnul Buzatu Florian Teodor, pe lângă faptul că ani de zile a îndeplinit şi îndeplineşte funcţia de administrator în acelaşi timp cu cea de director executiv, incompatibilitate expresă în legea societăţilor comerciale, nu urmăreşte decât obţinerea altor funcţii care să-i sporească veniturile", arată Vrancuti Victor, acţionar SIF "Oltenia", într-o scrisoare deschisă către CNVM, publicată de ziarul BURSA pe 21 iunie 2006 (vezi www.bursa.ro).

Scrisoare deschisă către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare

Citiţi Raportul Complet

RAPORT CURENT conform Regulamentului C.N.V.M. nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare şi Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital

Plecarea lui Şalapa din fruntea SIF5, în 2006, a fost precedată de conflicte în cadrul CA al SIF5, în care unii administratori şi-au acuzat colegii că au luat decizii ilegale, precum demiterea directorilor societăţii (Vasile Şalapa şi Tudor Ciurezu).

Pe fondul conflictelor la vârf, titlurile SIF Oltenia au fost chiar suspendate de la tranzacţionare, din cauză că Tudor Ciurezu şi Gheorghe Blidaru au contestat deciziile luate de Consiliul de Administraţie.

La acea dată, Florian Buzatu, preşedintele Comitetului de Direcţie, a spus că cei doi administratori, Tudor Ciurezu şi Gheorghe Blidaru, "încearcă să blocheze activitatea SIF Oltenia".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Toata gasca de administratori comunisti obisnuiti sa devalizeze bunul public, trebuie sa mesrga la mititica sa ii tina de urit lui Dinel....

    gasca de administratori nu lasa loc schimbarii. nimeni nu a sesizat cape ordinea de zi la AGA din aprilie au validarea lu Gheorghe Bica, in loc sa lase actionarii sa aleaga pe cine vor!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb