FLORIAN NICOLAE, DEPUTAT PNL:  "Oraşul Giurgiu începe să prindă viaţă"

Ziarul BURSA #Companii / 11 aprilie 2016

"Oraşul Giurgiu începe să prindă viaţă"

Deputatul Florian Nicolae, candidat la Primăria oraşului Giurgiu, ne-a povestit, în cadrul unui interviu, care sunt, în viziunea dumnealui, principalele direcţii de dezvoltare ale oraşului şi care sunt strategiile pe care le are în vederea atragerii de investitori. De asemenea, în prag electoral, deputatul ne oferă o imagine asupra scenei politice, îndeosebi a activităţii opoziţiei.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre oportunităţile de investiţii din Giurgiu?

Florian Nicolae: Oraşul Giurgiu începe să prindă viaţă. Este un oraş port la Dunăre, o zonă foarte interesantă pentru investiţii, în special pentru investitorii din zona metropolitană.

Giurgiu este aşezat pe axa coridorului oficial 9 pan-european, este foarte aproape de Bucureşti, avem aproape finalizată infrastructura de transport rutier către Capitală, care este destul de bună.

Dacă se rezolvă problema podului de la Grădiştea peste râul Argeş, care acum este dărâmat, atunci se rezolvă şi problema transportului feroviar către Bucureşti.

În ceea ce priveşte proiectul transportului rutier, deja am început să construim bucăţi de drum între Giurgiu şi oraşul Alexandria, ca să putem să unim cele două capitale reşedinţă de judeţ. Contează foarte mult acest proiect, pentru că, astfel, se deschide portul Giurgiu către oraşul Craiova, cu acces spre Vest. Este foarte important acest lucru pentru transportul de mărfuri, având în vedere că de la Giurgiu până la Alexandria sunt doar 55 de km pe un drum direct, cu o economie de 30 de km.

Trebuie să construim şi să găsim şi alte variante de transport între două oraşe importante din sudul ţării.

Poate îl mai convingem pe domnul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, să-şi reorienteze poziţia şi pentru un nou pod peste Dunăre, la Giurgiu. Domnia sa consideră că la Turnu Măgurele este oportun un nou port peste Dunăre, iar noi considerăm că ar trebui făcut la Giurgiu. Este vorba despre construirea unui nou pod, backup la podul metalic, pentru că acesta a început să vibreze foarte tare, nu mai ţine asflatul pe el şi întotdeauna apar probleme.

E adevărat că l-au modernizat, dar rămâne de văzut cât va ţine, pentru că tot timpul au reinvestit în el şi nu au ţinut reparaţiile.

Reporter: Şi dacă vor face unul nou îl vor închide pe cel vechi?

Florian Nicolae: Pe cel vechi l-ar putea folosi în continuare, nu ştiu pentru ce, dar cred eu că ar trebui să mai păstrăm şi monumentele istorice întrucât am uitat să ne mai conservăm simbolurile locale, tradiţionale, naţionale.

Reporter: De ce i-ar interesa pe oamenii de afaceri să investească în Giurgiu? De ce nu i-ar interesa Călăraşul, care este tot oraş port?

Florian Nicolae: Îi interesează şi Călăraşul. De fapt, îi interesează toate zonele portuare, dar mai cu seamă oraşul şi portul Giurgiu, pentru că este aşezat pe coridorul de transport 9 pan-european.

Vizavi, pe malul bulgăresc, este oraşul Ruse, care este cel mai mare oraş port al Bulgariei la fluviul Dunărea, fiind de trei ori mai mare decât oraşul Giurgiu, lucru foarte important.

Tocmai de aceea, indiferent dacă s-au aprobat construirea de noi poduri peste Dunăre, la Călăraşi şi la Turnu Măgurele, totuşi podul de la Giurgiu este cel mai important. Intensitatea traficului reprezintă cam o maşină la zece secunde.

Reporter: Se taxează?

Florian Nicolae: Da, se taxează.

Reporter: Şi unde se duc banii? La municipalitate?

Florian Nicolae: Nu, se duc la bugetul Companiei Naţionale de Drumuri.

Giurgiu este foarte atractiv pentru investiţii mari, portuare.

Nu avem în momentul acesta porturi de mărfuri suficiente pentru a atrage şi alte investiţii. Tocmai din acest motiv, municipalitatea, prin proiecte cu fonduri europene, poate să ofere infrastructură către aceste zone portuare, care să se dezvolte.

Nu avem un parc industrial la Dunăre, pentru că facilităţile dintr-un parc industrial sunt diferite de cele dintr-o zonă liberă.

Facilităţile pentru o zonă liberă sunt favorabile pentru ţări din afara UE. Cele dintr-un parc industrial sunt pentru sprijinul şi dezvoltarea capitalului autohton, iar acest lucru stă în mâna Primăriei să îl facă. Dacă Primăria vrea să realizeze venituri suplimentare la bugetul local.

Părerea mea este că Giurgiu are nevoie de o relansare a mediului de afaceri.

Trebuie să atragem investiţii şi investitori serioşi în judeţul nostru, în oraşul nostru, inclusiv prin crearea de oportunităţi pentru sediile sociale, să vină aici cu firmele, pentru a plăti taxe la bugetul consolidat al statului. Între 20% şi 40% din sumele colectate revin comunităţii care le colectează.

Reporter: Dar ce motivaţie ar avea investitorii să vină aici?

Florian Nicolae: Noi trebuie să creăm oportunităţile, să facem atractiv Giurgiul pentru investitori.

Reporter: Mai bine te duci în Bulgaria.

Florian Nicolae: De ce să mergi în Bulgaria?

Reporter: Pentru că este mai ieftin, tot! Inclusiv taxele.

Florian Nicolae: Este adevărat, dar facilităţile mari pentru noi sunt aici. Noi suntem mai puţini dezvoltaţi, avem mai multe posibilităţi de atragere şi dezvoltare a investiţiilor.

Reporter: Aceasta este jumătatea plină a paharului. De regulă, un investitor merge unde este zona mai dezvoltată.

Florian Nicolae: Noi, la Giurgiu, dacă am distrus industria în trecut, acum trebuie să identificăm potenţialii industriaşi şi să îi aducem la noi. Dunărea nu curge pe la Braşov, acolo este nevoie de alt gen de investiţii.

Ţiţeiul este în zona subcarpatică, noi avem aici fluviul.

Faptul că pe fluviu se pot transporta produsele finite şi materie primă este un avantaj pe care trebuie să îl fructificăm.

Reporter: De ce nu ar funcţiona la Giurgiu un parc de distracţii?

Florian Nicolae: Sunt proiecte pretabile, de exemplu "Giurgiu 2", undeva în zona punctului de trecere a frontierei. Dar zona este inundabilă, trebuie făcută îndiguirea corespunzătoare, astfel încât să nu avem inundaţii.

Reporter: Şantierul naval este deschis?

Florian Nicolae: Şantierul naval este deschis, dar nu mai are 2500 de muncitori, ci doar câteva sute.

La un moment dat era închis, dar s-a vândut o parte din ce a fost mai important şi a fost preluată de o societate cu capital privat, care acum se ocupă de proiecte de mediu, fac nave pentru prevenirea poluării, pentru ecologizare. Este o experienţă pozitivă. Mă bucur foarte mult că Şantierul Naval încă este o emblemă pentru oraşul Giurgiu.

Reporter:Ţine de tine să transformi Giurgiu în Paris, dar nu poţi în generaţia asta.

Florian Nicolae: Ba poţi, poţi să faci dintr-un oraş trist, unul mai puţin trist.

Reporter: Suntem în an electoral. Cum apreciaţi activitatea liberalilor pe scena politică?

Florian Nicolae: Eu simt pe pielea mea absenţa liberalilor din viaţa publică.

Nu te poţi baza, de exemplu, pe prefect.

Unele din actele administrative emise în avantajul liberalilor sunt atacate imediat de către prefect, pus în scaun şi susţinut de către PSD.

Miniştrii, secretarii de stat au rămas neschimbaţi, guvernul de tehnocraţi promovează echidistant, să zicem, dar promovează politica PSD-ului.

Orice le spui şi le arăţi oamenilor nu îi poţi convinge, mai ales în mediul rural, unde oamenii nu sunt corect informaţi, ci se bazează doar pe ce aud de la primarii lor şi ei PSD-işti.

Toate astea conduc la o tristeţe, la o descurajare a liberalilor, pentru că simţi că te lupţi fără să ai nici o pârghie. Doar prin tine însuţi poţi să arăţi comunităţii că poţi să faci ceva cu ajutorul proiectelor, că îi ajuţi, îi sprijini. Aceasta este, de fapt, politica pe care o fac eu, pentru oameni.

Din discuţile pe care le port cu ei se nasc proiecte de primă importanţă pentru comunitate - a venit apa pluvială peste noi, avem de tras apă, nu avem trotuare, nu avem treceri de pietoni iluminate corespunzător, nu am infrastructura făcută.

Primarul în exerciţiu, în loc să gândească la lucrări de primăvară, se gândeşte la toaletarea copacilor de-a lungul şoselei Bucureşti.

Primarul din Giurgiu este PSD-ist. A plecat independent, eu l-am ajutat să ajungă primar.

Reporter: Dumneavoastră aţi fost PSD-ist?

Florian Nicolae: Eu am fost PSD-ist imediat după Revoluţie, apoi, prin '94, nu am mai fost nimic pentru că am devenit funcţionar de stat, fiind şeful gardienilor publici de la Giurgiu. Eu i-am înfiinţat şi i-am organizat.

Primarul în exerciţiu la vremea respectivă, Lucian Iliescu, a avut patru mandate la Giurgiu. Era harnic, gospodar, un om de la care eu am învăţat foarte mult.

Dar nu m-a dorit pentru că mă vedea că eu sunt la Consiliul Judeţean din partea PSD, iar el era PNL. Mi-a spus că nu mă vrea la Poliţia comunitară şi bine mi-a făcut pentru că am dezvoltat o firmă specializată pe pază până în anul 2012, când, de dragul de a-l da jos pe acest primar în exerciţiu, dar care era sprijinit de USL, am candidat independent în cursă, eu şi cu el.

Dintre amândoi, unul trebuia să renunţe, iar acela am fost eu.

După ce a ajuns primar, primul pe care l-a executat din punct de vedere financiar am fost eu.

Şi atunci, am avut gândul că trebuie să rămân în politică, pentru că altfel oamenii te uită. În consecinţă, am candidat din partea USL la funcţia de deputat, circumscripţia electorală Giurgiu.

Cum postul de deputat era din partea PSD, am candidat pentru el.

Am reuşit să facem un scor frumos la Giurgiu, am ajutat PSD-ul cum am putut eu mai bine, am fost serios, disciplinat. Îmi place disciplina de partid, spiritul de camarad.

M-am educat să fiu disciplinat şi sprijin acest lucru în toate acţiunile noastre.

Avem un cotidian - "Giurgiuveanul" -de care se ocupă soţia. Am înfiinţat şi o televiziune digitală locală care se numeşte "TV Giurgiu".

Îmi plac oamenii cu spirit de camarad, îmi plac ideile liberale şi cele nu neapărat trase la indigo, aşa cum merg eu şi votez la Parlament pentru că aşa zice liderul.

Să ştiţi că nu am votat aşa cum mi-au zis ei şi nu mi-au făcut nimic.

Reporter: Dar exista recomandări puternice!

Florian Nicolae: Probabil că atunci când o sa fim denominalizaţi pentru un nou mandat o să ni se arate de câte ori am votat.

Aici, la Giurgiu, adversarii politici (să nu le zic duşmani politici) spun că eu nu am strălucit în Parlament, pentru că nu m-am dus la tribună decât când am depus jurământul.

Nu mi-a plăcut să vorbesc de la tribuna Parlamentului, pentru că acolo sunt reprezentanţi în comisii şi subcomisii, eu am contribuit în cadrul comisiei de specialitate.

Fac parte din comisia de politică economică, reformă şi privatizare.

Oamenii politici sunt cei care vor să facă politică la centru sau care vor să reprezinte comunităţile locale. Eu mă încadrez în cea de-a doua categorie, pe mine mă interesează comunitatea giurgiuveană, să putem atrage cât mai multe investiţii.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb