FLORIN CÎŢU A DEMISIONAT, FLUTUR E PREŞEDINTE INTERIMAR PNL - de la festivalul democraţiei, la moderaţia puciştilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 4 aprilie 2022

PNL - de la festivalul democraţiei, la moderaţia puciştilor

PNL se pregăteşte de Congresul Extraordinar pentru alegerea preşedintelui, eveniment care va avea loc duminică, 10 aprilie, în prezenţa a 1300 delegaţi. Este al doilea Congres al PNL, la şase luni după cel anterior în care tocmai îşi alesese preşedintele - pe Florin Cîţu - pentru un mandat până în anul 2024. Este un congres extraordinar, înaintea căruia actuala grupare din fruntea PNL a declarat, ieri, în mai multe rânduri în cadrul Consiliului Naţional Extraordinar, că "nu vom mai asista la un festival al democraţiei în interiorul partidului" aşa cum a fost anul trecut, festival care în opinia lor "a fost păgubos" pentru formaţiunea politică liberală. De aceea, puciştii de astăzi îndeamnă la "moderaţie".

Puciştii de astăzi sunt cei ale căror socoteli din 25 septembrie 2021, când făceau parte din echipa câştigătoare Cîţu, nu s-au potrivit cu cele din târg, adică din interiorul partidului. Astfel că, la 1 aprilie 2022, ei i-au solicitat demisia lui Florin Cîţu din funcţia de preşedinte al PNL. În 2 aprilie, Cîţu s-a conformat şi a demisionat - probabil şi din cauza ameninţării interne că un refuz al demisiei ar atrage schimbarea sa şi din funcţia de preşedinte al Senatului (ceea ce echivalează cu demnitatea de al doilea om în stat, imediat după preşedintele Iohannis).

"Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, nu au fost acolo, aşa că doar am înregistrat-o la partid. Din acest moment am demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal", a declarat Cîţu, sâmbătă, după ce niciunul dintre liderii convocaţi de el la o nouă şedinţă a Biroului Executiv nu l-au onorat cu prezenţa. Cu o singură excepţie: secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, care şi-a prezentat şi el demisia din funcţia respectivă şi care a anunţat că intenţionează să renunţe şi la funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

"În zilele următoare, când voi avea posibilitatea să am o discuţie cu domnul Nicolae Ciucă, aş vrea, în urma acestei discuţii, să-mi înaintez demisia şi din funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene având în vedere faptul că am plecat într-o echipă care, (...) ca orice echipă, se baza şi pe încredere (...). Sunt convins că, la momentul ăsta, nu mai putem vorbi de acest gen de încredere şi de coeziune de care e nevoie într-o echipă guvernamentală, aşa că voi avea o discuţie cu domnul prim-ministru şi voi face acest gest", a afirmat Vîlceanu, la sediul PNL.

Gheorghe Flutur - preşedinte interimar al PNL până la Congres

După demisiile celor doi, preşedinte interimar al PNL până la Congresul extraordinar din 10 aprilie a devenit Gheorghe Flutur, şeful filialei PNL Suceava şi preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, iar atribuţiile de secretar general interimar au fost preluate de prim-vicepreşedintele Lucian Bode. Decizia privind interimatele celor doi a fost luată cu unanimitate de voturi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL care a avut loc ieri dimineaţă, înaintea şedinţei Consiliului Naţional extraordinar al liberalilor.

"Vom convoca Congresul extraordinar al PNL, pentru alegerea preşedintelui, pentru 10 aprilie, ora 11. La Congres vor participa 1300 delegaţi, dintre care 617 delegaţi de drept, restul aleşi de filialele judeţene. Termenul maxim de depunere a moţiunilor de candidatură este 5 aprilie ora 18, iar dezbaterile moţiunilor în cadrul organizaţiilor judeţene vor avea loc până vineri seara, la ora 22. Pentru ca o moţiune de candidatură să fie validă, ea trebuie aprobată de minim 10 organizaţii judeţene a PNL. Responsabilitatea mea este ca în această săptămână să organizăm cum se cuvine Congresul extraordinar al PNL şi să gestionăm treburile curente în partid şi coaliţie. PNL propune aceste evenimente în succesiune rapidă din cauza actualului context naţional şi internaţional, care este unul cu totul deosebit", a spus Gheorghe Flutur, preşedintele interimar al PNL, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al liberalilor.

El a precizat că şedinţa de ieri a Consiliului Naţional al PNL care a stabilit data Congresului extraordinar a fost convocată încă de vineri de 43 de organizaţii judeţene.

Nicolae Ciucă analizează eventuala sa candidatură la şefia PNL

Astfel că duminică, 10 aprilie, cel mai probabil actualul premier Nicolae Ciucă va deveni şi preşedinte al PNL după ce delegaţii la Congresul extraordinar vor vota moţiunea pe care o va depune gruparea din jurul său, alcătuită din aproape aceiaşi lideri liberali care s-au aflat şi în jurul fostului preşedinte Florin Cîţu. Cu toate acestea, şeful Guvernului a declarat ieri, după şedinţa Consiliului Naţional Extraordinar al PNL, că nu a luat încă o decizie privind o eventuală candidatură a sa la funcţia de preşedinte al partidului.

"Am avut posibilitatea să prezint membrilor cum se desfăşoară activitatea Executivului şi care măsuri sunt necesare pentru depăşirea crizei preţurilor la energie, la gaze şi să facem faţă provocării generată de criza de securitate din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, şi pentru împlinirea jaloanelor şi ţintelor din PNRR. Atunci când voi lua o decizie privind candidatura mea, o voi face. Eu, în acest moment, nu am luat o decizie. Doar ce s-au finalizat lucrările Consiliului Naţional, în care astăzi nu s-a discutat despre nicio propunere privind viitorul preşedinte. Analizez dacă îmi voi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al PNL", a spus premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Guvernului a precizat că în acest moment nu vede vreun motiv pentru care fostul preşedinte al PNL, Florin Cîţu, să fie înlăturat din funcţia de preşedinte al Senatului, dar şi-a exprimat regretul că acesta nu a participat la şedinţa de ieri a Consiliului Naţional al partidului.

Conform unor surse politice liberale, artizanii debarcării lui Cîţu din fruntea PNL sunt Iulian Dumitrescu - preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Lucian Bode - ministru de interne şi deputatul european Rareş Bogdan, adică exact susţinătorii săi pentru preluarea şefiei PNL.

"Mă tem că suntem într-o situaţie în care nu arătăm stabilitate românilor", a spus Dan Vîlceanu referitor la situaţia de mai sus şi a precizat că "mandatul lui Florin Cîţu a fost unul foarte bun", amintind în acest sens de decizia privind alianţa la guvernare cu PSD.

Înainte de a demisiona din funcţia de preşedinte al PNL, Florin Cîţu a reiterat faptul că, din punctul său de vedere, actuala guvernare nu este optimă, prin prisma inflaţiei de 10% şi a şomajului de aproape 6%.

"Românii simt cei 10% din inflaţie. Sunt dezamăgit de toată această situaţie. (...) Şi eu sunt dezamăgit, e o situaţie pe care cu greu o explic pentru că multe discuţii au legătură cu guvernarea, nu cu PNL", a spus Florin Cîţu.

Întrebat ce va face după plecarea din fruntea PNL, Florin Cîţu a precizat: "Ceea ce am făcut şi până acum. Voi fi liberal şi voi apăra principiile liberale cât sunt în politică. Până la urmă, în politică suntem pentru a apăra principiile. Eu, cel puţin, am intrat în politică şi în PNL pentru a apăra principiile liberale".

Potrivit unor surse din interiorul PNL, principalul reproş la adresa lui Cîţu a fost presupusa subminare a guvernării şi a executivului, prin critici constante la adresa PSD, a miniştrilor şi chiar a premierului. Al doilea reproş e legat de ratingul politic extrem de slab al lui Cîţu (6% încredere), care l-ar fi transformat într-o frână pentru partid. Al treilea motiv pentru schimbarea din funcţie a lui Florin Cîţu e promovarea premierului Ciucă într-o poziţie de putere şi la partid, pentru a-i creşte vizibilitatea şi a-l propulsa, eventual, într-o poziţie favorabilă pentru candidatura la alegerile prezidenţiale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. PNL este un partid capturat. Daca o fi fost vreodata liber-al. Cati dintre membrii din conducerea PNL au fost crescuti pe la alte case?

    1. PNL,nu mai exista. El,PNL,a fost transformat in "noul",PDL si in curand in afara fostilor JEFUITORI din fostul PDL (o aripa desprinsa din FSN) ,care au acaparat PNL,transformandul in "noul",PDL,se pregaresc sa il aduca presedinte pe Basescu si fostul partid de GOLANI,adica PDL,v-a fi "spalat" de mizeriile prin care a condus romania sub basescu.Totusi,in "noul" PDL,sau mai inscris si unii care nu raspund penal,ca de exemplu saltimbancul rares bogdan care la cogresul prin care a fost ales in fruntea partidului "nulitatea" catu,a zbierat mai tare ca un leu,de ziceai ca rage un magar,"CATU PRESEDINTE", dovada ca la cateva zile a fost internat la OBREJIA,pentru tulburari mintale.CIRCUL CONTINUA.!

    Ce comision ai luat pentru contractarea celor 120 milioane doze de vaccin?Unii spun ca esti prea destept,dar,faptele demonstreaza ca esti dus cu pluta.Pregateste banii sa platesti diferenta.

    1. In guvernarea Catzu s-au contractat 120.000.000 doze de vaccin pentru o populatie (rezidenta permanent in tara) de maxim 16.000.000 de cetateni din care numai vreo 10.000.000 de cetateni peste 12 ani, iar din acesti 10.000.000 de cetateni adulti doar vreo 6.000.000 dispusi sa se vaccineze pe motive de convingeri, constrangeri de job, etc.

      Deci 120.000.000 doze de vaccin pentru 6.000.000 de cetateni dispusi sa se vaccineze 

      Rezultatul –> in martie 2022 aveam mai putin de 6.000.000 de cetateni vaccinati cu cel putin doua doze (schema initiala), dupa 2 ani de strofocari patetice, propaganda si frici bagate in popor pe tema virusului si vaccinului.

      Arafat - un carnat sinistru ! 

    Nu este cu catuse

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb