FLORIN CÎŢU: "Avem nevoie de compensări ca să menţinem ritmul CE privind tranziţia energetică"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 13 ianuarie 2022

"Avem nevoie de compensări ca să menţinem ritmul CE privind tranziţia energetică"

Economia ţării noastre nu poate menţine ritmul impus de Comisia Europeană privind tranziţia energetică, a afirmat, ieri, Florin Cîţu, preşedintele Senatului, pentru DC News.

"Eu am spus întotdeauna, şi când eram în Ecofin, dar şi ca premier, că România nu-şi permite acelaşi ritm. (...) Se poate să vorbeşti cu Comisia Europeană şi să spui că nu putem să ne permitem acelaşi ritm. Or, dacă mergem în ritmul pe care îl are Comisia Europeană avem nevoie de compensări ca acest cost să fie susţinut. E un beneficiu pentru toată Uniunea dacă România se mişcă mai repede şi acest cost trebuie să fie împărţit nu doar de societatea românească, ci de toată Uniunea Europeană, fiind un mod prin care România poate fi compensată. În acelaşi timp, până la Europa depinde de noi. Noi trebuie să avem acel plan, de care să ne ţinem, prin care România să ajungă, în 7 ani de exemplu, să nu mai depindă de importuri. Noi încă avem acel memorandum cu SUA de a face 12 centrale mici plus încă un reactor la Cernavodă. Depinde foarte mult de noi. Eu nu aş sta doar să negociez o viteză mai mică de a trece la energie verde pentru România. Din contră, ne trebuie un plan transpartinic prin care România, care are resurse, să se asigure că în viitor nu avea această problemă. Trebuie să învăţăm ceva din fiecare criză", a declarat Florin Cîţu, preşedintele Senatului.

În ceea ce priveşte situaţia internă privind compensarea facturilor la energie, Cîţu a spus că soluţia actuală nu rezolva pe termen lung problema privind preţurile din acest domeniu, mai ales că dinamica actuală a preţurilor nu arată o scădere majoră în această primăvară.

"Unele măsuri care sunt acum trebuie să înţelegem că nu vor rezolva problema pe termen lung, şi atunci care sunt soluţiile pentru termen lung? Bineînţeles că sunt extinderea capacităţii de producţie - aici e vital ca legea offshore să fie trecută prin Parlament în prima sesiune; dacă sunt câteva proiecte de a putea creşte capacitatea de producţie foarte rapid şi, bineînţeles, de a creşte interconectivitatea, ca România să poată importa mai rapid, dacă e nevoie, energie mai ieftină din altă parte", a spus Florin Cîţu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dupa ce ati facut praf sistemul energetic, acum veniti sa vorbiti de independenta energetica. Habarnist. PNL si PSD aceeasi mizerie.

    O adunatura de pafaristi, o tara vaduvita de investitii de bază în ultimii 30 de ani de dragul paraziților speciali...

    Dacă aveam deja 4 reactoare în funcțiune, aveam 1800 MW în plus în sistem ZILNIC, eram la limita dar cu totul altfel abordam problemele. 

    1. problemele se abordau la fel si preturile ramaneau aceleasi. cei 1800MW ar fi fost exportati in tarile EU, se uita faptul ca piata de energie electrica este interconectata (Romania,Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania etc.), in aceeasi piata nu poti sa ai diferente de pret de 50--200% la acelasi produs.

      Apartenenta la UE vine si cu lucruri neplacute, mai ales pentru cei ce au ales sa munceasca in romania, pe salarii romanesti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb