FLORIN CÎŢU, DATE DIN RECTIFICAREA BUGETARĂ:  "Economia se va contracta cu 3,8% în acest an"

M.G.
Macroeconomie / 13 august 2020

 "Economia se va contracta cu 3,8% în acest an"

Deficitul bugetar estimat creşte la 8,6% de la 6,7% în rectificarea anterioară

Contracţia economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză în rectificarea bugetară este de 3,8% pentru acest an, dublu faţă de estimarea din rectificarea anterioară, de urgenţă, a anunţat astăzi Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, într-o conferinţă de presă. Ministrul a prezentat în cadrul conferinţei datele din rectificarea bugetară ce este aşteptată să fie adoptată mâine de Guvern.

Deficitul bugetar este estimat şi el să crească la 8,6% de la 6,7% faţă de rectificarea anterioară. Bugetul iniţial din ianuarie vorbea de un deficit de 3,7%.

Potrivit ministrului de finanţe, alocarea din buget pentru investiţii la finalul lunii iulie a fost de 20 de miliarde de lei, "cea mai mare sumă din ultimii 10 ani după 7 luni". Bugetul Transporturilor este unul record, conform lui Florin Cîţu.

Acesta a precizat că economia va avea o revenire în V a doua parte a anului, cu o evitare a recesiunii tehnice în acest an. Probabil ministrul se referă la un V mai scurt, având în vedere că economia va rămâne totuşi mai mică cu 3,8% decât la finele lui 2019.

Bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat cu 9,5 miliarde de lei, iar o parte se duc la pensii şi o parte la alocaţii. Guvernul a mărit şi susţinerea pentru plata asistenţilor personali/însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi: indemnizaţia acestora va fi acoperită în proporţie de 70% de Guvern de la 50%, iar restul va fi plătit de autorităţile locale.

Ministrul de Finanţe nu a precizat nici nominal nici procentual cu cât creşte punctul de pensie de la 1 septembrie, acesta rezumându-se doar la a spune că "punctul de pensie va avea cea mai mare creştere" şi că "PSD nu a mărit niciodată punctul de pensie cu această sumă".

Alte declaraţii ale ministrului:

La Sănătate ne vom uita dacă va fi nevoie de suplimentarea resurselor. Vom fi pregătiţi să asigurăm resursele suplimentare. Transporturile, Sănătatea şi Educaţia sunt sectoarele de la care PSD tăia în fiecare an

Ministerul Muncii ale cel mai mare buget - are alocate sume suplimentare de peste 10 mld. lei.

Am spus că vom creşte pensiile. Da, le vom creşte. Punctul de pensie va avea cea mai mare creştere. PSD nu a mărit niciodată punctul de pensie cu această sumă. În acest context dificil, am reuşit să creştem pensiile cu cea mai mare sumă cu care am putut.

La Sănătate am alocat mai multe resurse, 5 miliarde de lei. Au crescut cu aproximativ 45% sumele faţă de bugetul iniţial. Echipamente medicale, sporuri, decontări de concedii medicale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. În prezent nu se VEDE în viitor DA : ca OMIDĂ.

    strict doar daca te uiti la fatza lui catzu, realizezi ca e pe campii handilaul asta!

    In conditiile crizei si cresterii deficitulhui bugetar sa cresti pensiile nu prea se potriveste. Cand facea PSD acest lucru (desi atunci era ctrestere economica) era populism. Acum acest lucru cum se numeste?

    1. se numeste limitarea dezastrului lasat de psd prin cresterea pensiilor su 40%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb