FLORIN CÎŢU: Eugen Teodorovici are imunitate diplomatică acordată de Rusia

Mihai Iscusitu
Politică / 28 martie 2019

Eugen Teodorovici are imunitate diplomatică acordată de Rusia

Senatorul PNL Florin Cîţu a publicat, astăzi dimineaţă, informaţiile anunţate ieri la "Jurnalul de seară" prin care îl incriminează pe Eugen Teodorovici. Potrivit senatorului liberal, ministrul Finanţelor din România are imunitate diplomatică acordată de Moscova, nu plăteşte taxe statului român pentru că este guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii a Rusiei şi, mai mult, încalcă legea penală deoarece nu are voie să ocupe alte funcţii remunerate cât timp este membru al Guvernului României, informează Digi24.

Acesta explicat printr-un mesaj transmis pe Facebook: "La 1 iulie 2015 a fost semnat de guvernul României protocolul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia. A fost introdus în şedinţa de guvern de ministrul finanţelor publice de atunci... ghiciţi cine? Orlando de la Varadero, bineînţeles.

De ce era interesat Orlando să facă asta atunci? Citind protocolul înţelegeţi imediat:

1. Reprezentanţii membrilor Băncii în Consiliul guvernatorilor Băncii, precum şi supleanţii lor beneficiază de următoarele privilegii şi imunităţi pe timpul îndeplinirii de către aceştia a obligaţiilor de serviciu pe teritoriul fiecărui stat membru al Băncii:

a) imunitate împotriva urmăririi judiciare şi administrative (...)

b) scutiri vamale privind bagajul personal (...)

c) scutirea de la plata taxelor şi impozitelor directe privind orice sume băneşti care se plătesc reprezentanţilor sau supleanţilor acestora de către statul membru care i-a desemnat;

d) scutirea de orice obligaţii de stat."

Cîţu a mai explicat că Teodorovici, fiind guvernator al BII, nu este obligat să plătească nicio taxă şi niciun impozit în România, în timp ce, mai spune Cîţu, Ministrul Finanţelor "ne cocoşează cu taxe şi impozite, persoane fizice şi juridice, el nu plăteşte nimic statului român".

Cîţu mai explică în acelaşi mesaj că Orlando nu avea nicio legătură cu BII până acum câteva luni, dar, pe 14 noiembrie 2018 Orlando a avut o escală la Moscova unde s-a întâlnit cu preşedintele BII.

Pe 15 noiembrie 2018, la o zi după întâlnirea cu preşedintele BII, Guvernul României, la propunerea lui Orlando, aprobă în şedinţa de guvern hotărârea nr. 921/2018 prin care se schimbă reprezentarea României la BII astfel: "Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este ministrul finanţelor publice, iar supleantul său este o persoană desemnată de ministrul finanţelor publice", explică Florin Cîţu.

Senatorul a mai adăugat că "la o zi după ce se întâlneşte cu preşedintele BII, Orlando se înscăunează guvernator în această bancă".

"Să recapitulăm. Pe 14 noiembrie Teodorovici se întâlneşte cu preşedintele băncii BII. Teodorovici nu este în conducerea băncii încă (...), dar pe 15 decembrie se autonumeşte în conducerea băncii pentru a putea participa la întâlnirea guvernatorilor de la Varadero, Cuba", spune Cîţu.

Senatorul mai explică faptul că Eugen Teodorovici nu are voie, conform articolului 71 din Constituţie să ocupe funcţii remunerate, altele decât în Guvern, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.

În încheierea mesajului, Cîţu afirmă că "în acest moment Orlando are imunitate diplomatică acordată de Rusia, este imposibil să-l facem să răspundă pentru faptele sale până nu-i dăm jos de la guvernare."

Senatorul a mai spus că afirmaţiile sale se bazează pe un comunicat al "BII din 14 noiembrie 2018, Hotărârea nr. 921/2018 pentru stabilirea nivelului de reprezentare a României în Consiliul Guvernatorilor şi Consiliul Directorilor Băncii Internaţionale de Investiţii şi în Consiliul Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, Hotărârea nr. 1091/2007 privind numirea reprezentanţilor în Consiliul Băncii Internaţionale de Colaborare Economică (B.I.C.E.) şi în Consiliul Băncii Internaţionale de Investiţii (B.I.I.), cu sediile la Moscova, Constituţia României".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb