FLORIN CÎŢU: "Rectificarea bugetară va fi finalizată săptămâna viitoare"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Politică / 3 noiembrie 2020

Florin Cîţu

Florin Cîţu

"Nu luăm în calcul un lockdown în economie", spune Cîţu Florin Cîţu: "Şi în luna octombrie veniturile sunt mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut"

Priorităţile din acest an au fost şi vor rămâne pe următoarea perioadă sănătatea, investiţiile şi asigurarea independenţei financiare a României, a spus, ieri, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, în cadrul unei declaraţii de presă. Acesta a mai afirmat că veniturile pe luna octombrie din acest an sunt mai mari comparativ cu luna octombrie din 2019 şi că rectificarea bugetară va fi finalizată săptămâna viitoare.

Cîţu a declarat: "Aceste trei priorităţi sunt legate de programul de guvernare, dar în acelaşi timp sunt parte integrantă din planul de reconstrucţie şi rezilienţă, care va fi aprobat împreună cu Comisia Europeană. Viitorul României este strict legat de Uniunea Europeană. De aceea aş vrea să atrag atenţia, în mod foarte serios, preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, că programul de guvernare prezentat de aceştia scoate România din UE. (...) Vreau să-i asigur pe toţi românii că la Ministerul de Finanţe şi eu personal nu iau în calcul niciun scenariu în care va exista un lockdown în economie. Am demonstrat că putem să mergem în paralel şi avem nevoie ca economia să fie deschisă, avem nevoie de o economie care să poată să funcţioneze în condiţiile acestea dificile pentru că doar aşa putem să avem resurse de finanţare pentru toate proiectele pe care le luăm în calcul. (...) Priorităţile au fost, în acest an, şi rămân şi în perioada următoare: sănătate, investiţii, asigurarea independenţei financiare a României. De aici pornim şi rectificarea bugetară şi de aici pornesc toate scenariile pentru 2021 şi până în 2024. (...) Ştirile pe care le-am primit de la agenţiile de rating sunt foarte importante şi poate că acum nu simţim acest efect pentru că se reconfirmă un rating, dar în scenariul alternativ, în care România ar fi pierdut din rating, ar fi însemnat un cost inimaginabil pentru toţi românii. Moody's a redus acum câteva zile ratingul Marii Britanii, impactul s-a văzut imediat în dobânzi, în inflaţie, etc. În România impactul ar fi fost mult mai mare. De aceea este important să rămânem responsabili şi în această perioadă până la finalul anului".

Vinerea trecută, agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul României pe ultima treaptă a "investment grade", cu perspectivă negativă. Anunţul agenţiei a venit la o săptămână după reconfirmarea ratingului de către Moody's. Ambele agenţii aşteaptă rezultatul alegerilor şi anticipează pentru o menţinere pe viitor a ratingului o majorare a pensiilor de doar 14%, nu de 40% cum a fost votată de Parlament. Majorarea pensiilor cu 40% ar pune presiune mult prea mare pe buget în condiţiile în care bugetul României este preconizat să aibă lipsuri de 138 de miliarde de lei în acest an (deficit bugetar de 91 de miliarde de lei + plata împrumuturilor din trecut).

Cîţu a mai spus că revenirea economiei este certă din trimestrul al treilea, iar încrederea investitorilor s-a văzut în dobânzile mai mici la care s-a împrumutat guvernul PNL comparativ cu guvernele PSD - 3,9% media dobânzii în septembrie şi octombrie 2019 faţă de 3,2% în septembrie şi octombrie 2020.

"Chiar dacă am trecut printr-o perioadă electorală, guvernul PNL a păstrat aceeaşi direcţie, a unui guvern responsabil, guvern care a păstrat finanţele publice transparent şi a arătat modul în care sunt cheltuiţi banii şi bineînţeles a ţinut şi cheltuielile sub control", a susţinut Florin Cîţu.

Acesta a precizat că veniturile bugetare pe luna octombrie 2020 sunt mai mari faţă de octombrie 2019, continuând tendinţa din ultimele 3 luni care arată o revenire a încasărilor la buget şi o îmbunătăţire a finanţelor publice.

"Ce am făcut se vede şi în veniturile pe care le-am încasat la buget şi în luna octombrie. Şi în luna octombrie veniturile sunt mai mari decât în luna octombrie în 2019. Deci trendul care a început în luna august, venituri mai mari la buget (comparativ cu luna simulară din anul trecut - n.r.), s-a văzut în august, septembrie şi în octombrie", a mai declarat ministrul Finanţelor.

Deficitul bugetar la 9 luni al României - diferenţa dintre veniturile la buget şi cheltuielile bugetare - a urcat la 6,36%, respectiv 67,27 miliarde de lei, cu peste 12,5 miliarde de lei mai mare decât cel din primele opt luni din an, de 54,77 miliarde de lei. Deficitul lunar pe septembrie a fost cel mai mare din 2020 şi posibil din toată istoria României, asta în ciuda faptului că veniturile totale pe luna trecută au fost de circa 26,4 miliarde de lei, mai mari cu 7,6% faţă de septembrie 2019 (pe total 9 luni veniturile sunt cam la egalitate cu cele din primele 9 luni din 2019). Cheltuielile bugetare din septembrie au fost de 38,9 miliarde de lei faţă de o medie lunară în 2020 de 32 miliarde de lei.

Cîţu a precizat că în această săptămână urmează la nivel guvernamental discuţii despre rectificarea bugetară şi nevoile de finanţare pe ultimele luni din an ale instituţiilor. Ministrul a spus că rectificarea va viza o consolidare a deficitului bugetar pe următorii ani, ceea ce ar probabil înseamnă o menţinere peste nivelul de 3% cel puţin pentru următorii doi ani.

"Voi prezenta lucrurile cred că în câteva zile. Avem execuţia pentru luna octombrie, pentru fiecare ordonator de credite în parte, am primit nevoile de finanţare pentru fiecare ordonator de credite în parte şi vom merge, vom pregăti rectificarea bugetară care o să fie gata cred în a doua săptămână a lunii noiembrie. Obiectivele sunt bineînţeles menţinerea deficitului anunţat în luna august (8,9% din PIB) cu tendinţă de consolidare pentru anii următori. Veniturile la buget ne dau încredere că putem să facem acest lucru pe această perioadă (de 4 ani - până în 2024 - n.r.)", a afirmat Cîţu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Citule, demult n-a mai avut Romania un ministru asa responsabil ca tine. nu ma intereseaza ce vorbesc haterii, e irelevant. felicitari !!!!

    mai frumosule ce socoteli faci tu acolo

    cum dracu pot fi veniturile mai mari decat anul trecut?

    dar cheltuielile cum sunt? 

    1. marsh trollule la cotetz

      ??

      Frumos, dar și destept!.

      Ce gluma buna

    Hai psd-istilor ( pesimistilor)! combateti-le, dar cu argumente și dovezi.

    1. Vorbim dupa alegeri si pdl in2009 pana in alegeri va promiteu luna de pe cer iar a doua zi...

      Nu trebuie combatut de psd isti o sa se combata singur dupa alegerile din dec.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb