FLORIN CÎŢU: "Revenirea în 'V' a economiei este o certitudine"

A.P.
Macroeconomie / 4 septembrie 2020

"Revenirea în 'V' a economiei este o certitudine"

Revenirea în ''V'' a economiei este o certitudine şi toate datele oficiale de la Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat confirmă acest scenariu, susţine ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, scrie Agerpres.

"Am promis şi am livrat. Am spus că fac totul ca economia să aibă o revenire în 'V'. Astăzi, nimeni nu mai neagă acest lucru. Toate datele oficiale, INS şi Eurostat, confirmă acest scenariu. Nu ne oprim aici. Aceasta este o lecţie clară şi usturătoare pentru mulţi. În perioada de criză am reuşit această performanţă pentru că am injectat lichiditate în economie de la Ministerul de Finanţe (după 7 luni 27,01 miliarde lei, 2,55% din PIB, au rămas în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 ) şi am crescut masiv investiţiile (record după 8 luni - 24,7 miliarde lei).

Totul a fost posibil pentru că noi, liberalii, am avut un plan credibil şi transparent de administrare a economiei. Am administrat cu prudenţă şi responsabilitate finanţele României în cea mai grea perioadă din ultima sută de ani", a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, Florin Cîţu.

Acesta a adăugat că, după 8 luni, în plină criză economică, cu o creştere a deficitului generată de cheltuieli legate de COVID-19 (6,6 miliarde lei cheltuieli directe) şi scăderea veniturilor bugetare, s-a reuşit performanţa de a scădea dobânzile pentru tot portofoliul cu 0,2 puncte procentuale, conform Agerpres.

"O economie de aproape 100 milioane euro. Vom face totul, ca şi până acum, ca economia României să fie cât mai puţin afectată de cea mai mare criză economică globală din ultima sută de ani", a subliniat ministrul.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Asta are nevoie de control la psihiatrie

    1. nu, prin natura jobului am acces la cifre

      Citu are dreptate in ce zice 

      Ceea ce l-a ajutat pe Citu a fost experienta bancara in zona privata. 

      Daca era un birocrat tampit , format la stat ....eram grav de tot ...  

      Bravo Citule, ti-ai spalat pacatele in ochii mei cu manipularea leului din 2008-2009! Bravo ma!  

      deci are experienta la manipulat leul ,oare acum nu manipuleaza si V

      Incearca sa sustina mediul de afaceri dar rezultatele se lasa asteptate. Nimic sau aproape nimic pe linia imbunatatirii colectarii taxelor; doar scutiri si amanari si o sa vedem rezultatul dupa sf anului: executari silite, insolvente, falimente.

      A marit pensiile cu 14%, dar tocmai la amaratii cu pensia minima le-a dat 13.6 in loc de 14%, probabil ca sa fie rotund, desi pentru cei in cauza conteaza chiar si 3 lei. 

      nu a marit a taiat pensiile cu 26%

      in luna august, si fata de aceasta referinta pensiile au crescut in septembrie cu sume intre 13.6 si 14%. Nu te mai lua dupa experti gen Vulguta si Budai sau alti nemernici de la psd, care mai aveau putin si generalizau pensiile speciale. Oricum, toate majorarile astea nesustenabile de pensii, alocatii si salarii bugetare se duc direct in inflatie si, mai grav, in riscul de faliment al statului

      Axxa, cunosti decizia legala care spune ca "prin OUG nu pot fi afectate drepturi si libertati". Ce este un punct de pensie. UN DREPT.

      Valoarea lui nu poate fi afectata prin OUG ci doar prin lege data de Parlament. 

      PNL trebuia sa subtieze aparatul bugetar. Lucru pe care nu l-a facut. L-a ingrasat cu penelisti penali. 

      ce zici tu e citat din afirmatiile PSD

      Mars de aici trompeta ce esti !  

      nu vorbesti tu ce gandesti tu ... vorbeste doctrina PSD prin tine!

      Mars in coltul existential al trompetelor irationale care nu gandesc, doar repeta prosteste 

      De ce nu au majorat substantial veniturile cat au fost la guvernare? Vii cu lege si maresti aberant cu o luna inainte de alegeri? Ma desconsidera, ma jigneste aceasta abordare.

    Economia este salvata ! O sa curgă lapte și miere, statul va da bani cetățenilor sa își cumpere case, mașini, elicoptere. Fiecare om va primi cât va avea nevoie! Bravo.!

    Nu stiu de e adevărat sau nu,dar toți miniștrii actuali, cu excepția lui "grindă " si poate Turcan sunt cu mult,mult peste cabinetul Dancila iar Orban chiar știe realitățile din țară și e echilibrat!

    1. fara comentarii ,daca orban si celanti sunt buni ne meritam soarta si da sunt mult peste la furat, mintit,sfidat si aruncat responsabilitatile in carca altora

    Nu e nicio revenire în V, Matzu-Catzu e nebun, aberează, e prăbușire abrupta mascata partial de masurile de somaj mascat kurzarbeit adoptate la presiunea corporațiilor.

    Grafic plagiat de la Tătaru : dinte ferăstrău + cocoașa ...

    Citu minte, intotdeauna minte, si la el pe blog, si la el acasa, si in Parlament.... peste tot. Probabil ca este o chestiune medicala.

    Revenind la economie, Câciu i-a dat replica. Să știm și noi despre ce se vorbește. 

    "Pentru demagogul șef, actualul ministru de finanțe, viitor angajat de bancă: "V SHAPE" se calculează întotdeauna raportat la indicatori "Year on Year" (yoy). Indicatori anualizați, an raportat la an anterior. Iar Year on Year 2020 este pe panta descendentă a V SHAPE.Toate institutiile financiare vorbesc despre "V Shape" raportat la finalul lui 2021, ceea ce poate fi posibil dar extrem de incert în situația volatilă globală. BCE si BNR spun ca va fi un "U SHAPE" cu final in 2023. Dar tu știi asta, nu te pun de data asta sa pui mâna pe carte. Doar te avertizez ca dacă continui, voi prezenta pe larg teoria V SHAPE si cum se interpretează aceasta. Nu te umple de ridicol. Îți dau două hinturi pe care sa le înțeleagă toată lumea: 

    1. Revenire: definiția înseamnă să te întorci din punctul din care ai plecat. Să revii la nivelul la care ai fost. Nivelul la care ai fost a fost de 2,4% creștere economică la trimestrul I 2020 si 4,1% creștere economica PIB real 2019. Când ajungi acolo, discutăm. 

    2. V Shape. Litera V așa cum o vede toată lumea comportă simetrie perfectă. Un V cu o latură mai scurtă nu este un V. Ca să ne fie clar, PIB Trimestrul III 2020 va fi cu 5% mai mic decât in anul 2019. Contracție economica anuala: 5,5%. Fă o pauză ca pierzi!", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook. 

    1. "BCE si BNR spun ca va fi un "U SHAPE" cu final in 2023."

      U sau W cu final in q1/2022 

    Romania are diferenta de 4 -8 trimestre pana se va resimti intern efectele economice propagate in alte zone.

    Catu nu a facut real nimic, inertia pietei si deplasarile de fluxuri numerare in piete au cauzat in unele piete impulsuri scurte ascendente in pim ce altele se adancesc. 

    Va recomant GDP Real pe USA, China, Japonia, Australia, Franta, Uk, Germania, Bulgaria, Italia, Cipru, Grecia, Turcia, etc... si compararea lor in trimestre. 

    Aceeasi bucurie iluzorie era in 2007 cand in 2006 a fost real propagat socul economic in piata. In 2010 protestele sindicale erau pe varf cand marginalul puterii de economisire din venituri statea pe minus sau cand cosul de consum facuse salt in nominal de peste 100% in 3 ani. 

    Asa o sa se intample si acum, in maxim 3 ani o sa se prinda lumea ca se afla in depresie economica in timp ce prostii ce au aruncat banii (nominalele) in piata vor plange dupa ele. 

    1. mai eu inteleg ce zici ... dar nu esti totusi putin prea negativ?

      vezi ca din mai multe optiuni ai ales-o pe cea mai negativa 

      daca ramane catu si ai lui la guv.o sa ne vanda pe toti la bucata

      1. intra pe siteuri ce afiseaza indici macroeconomici

      2. incearca sa intelegi relatiile de cauzalitate 

      3. vezi trendurile, ciclurile si subordonarea fiecarei economii 

      4. exista ciclic puncte maxime si puncte minime pe axul timpului 

      5. Gov are relatie inversa fata de piata reala: cand unu cheltuie altul consuma; cand unu crediteaza altul achita; proiectele mari de infrastructura se fac dupa impachetarea pe credite imobiliare a natiei (plata lor reprezinta colateral de indatorare pentru guvern pe piata externa) 

      6. Vezi GDP, Vezi M2, Vezi Inflatia reala raportata la totalul inflationist in piata (active cu rata lenta si accelerata de dizolvare) 

      7. Vezi inflatia aurului ce are invers levier cu activele in momentul deflatiei lui. 

      8. Vezi salturile procentuale in CPI consum unde nu te uiti la ce se declara din pix ci te uiti la shadow stats 

      9. Vezi maximul de optimism 13 de la ultima criza 

      10. Vezi maxim active cu rata accelerata de dizolvare in piata masini de lux in ghetouri 

      11. Vezi fractionarile bancare duse la core speculative 

      12. Vezi rezervele obligatorii coborate la minime 

      13. Vezi ascendent depozite persoane fizice si maxim elasticitate creditare (activul tau pasivul lor unde pasivul dat pe credit devine activul lor cu levier) 

      14. Vezi cum cresc si descresc in piata globala unitatile bancare (semnal de expansiune credit pe trend si semnal de deflatie credit pe trend) 

      15. Vezi exituri in turma la firme mondiale, la firme cu renume 

      Sunt multe semnale.... 

      In fiecare criza apar oportunitati doar ca turma nu are rabdare. 

      Asa cum o turma trece un rau spre alte pasuni asa pradatorii asteapta in rau sa se infrupte cu prazile respective. 

    Nu ma pricep la economie, dar ce ma surprinde, este bucuria lui Catu fata de aceasta crestere, aceasta fiind in mare masura datorita consumului(combustibil, alimente, etc), cand tot el critica varianta PSD de crestere economica datorita consumului!Acum ce sa mai inteleg:este sau nu buna cresterea economica(modelul american) pe consum, ori Catu critica psd dar face la fel?

    1. Pai cica consumul a scazut pe perioada pandemiei.Lumea a stat mai mult in case,nu a mai cumparat una,alta.Daca te uiti ce se intampla in tarile dezvoltate ,te ia cu frisoane.Noi ar trebui sa ne dezvoltam agricultura.Am fi boieri.Papica si apa sunt pe primul loc.Acest lucru se vede cel mai bine in situatii de criza.Intai trebuie sa supravietuiesti pentru a putea sa te gandesti mai apoi la altele!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb