Florin Cîţu: "Ţintim un deficit de sub 7% din PIB"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 aprilie 2021

Întâlnirea premierului Florin Cîţu cu reprezentanţii industriei de evenimente din municipiul Cluj-Napoca

Întâlnirea premierului Florin Cîţu cu reprezentanţii industriei de evenimente din municipiul Cluj-Napoca

Guvernul României ţinteşte un deficit bugetar de sub 7% din PIB, adică sub ţinta iniţială din buget de 7,16%, a declarat, vineri, la Cluj, premierul Florin Cîţu. Potrivit acestuia, veniturile bugetare sunt în prezent mai mari decât cele estimate iniţial în bugetul pentru acest an.

Cîţu a afirmat: "Avem estimări de creştere economică mult mai mari decât aveam iniţial şi veniturile - sunt de asemenea estimări pentru finalul anului - la buget sunt mai mari decât cele estimate. Mai mari decât cele de anul trecut şi mai mari decât cele estimate. Ceea ce înseamnă că ne aşteptăm anul acesta la un deficit bugetar mai mic decât cel pe care l-am programat la începutul anului, trebuie să fie mai mic de 7% (din PIB). Este ţinta pe care merg eu acum, un deficit de 7%. Ceea ce vă spun că va fi foarte apreciat de investitorii instituţionali, de instituţiile internaţionale şi va creşte încrederea în acest guvern. Încredere care a fost câştigată anul trecut, în guvernarea anterioară, încredere pe care anul acesta am consolidat-o. Veţi vedea că rezultatele vor apărea imediat în perioada următoare".

În luna ianuarie 2021 România a înregistrat un deficit bugetar de 3,69 miliarde lei, de 8 ori mai mare comparativ cu luna ianuarie din 2020. Anul trecut, deficitul a fost de 9,8% din PIB. Pentru lunile februarie şi martie nu au fost publicate încă execuţiile bugetare.

Veniturile totale ale bugetului general consolidat sunt preconizate pentru finele lui 2021 la 364,9 miliarde de lei, 32,67%% din PIB, în timp ce cheltuielile totale ale bugetului sunt preconizate la 444,9 miliarde de lei, 39,84% din PIB. În 2020 cheltuielile bugetare au fost de 424,43 miliarde de lei, 40,78% din PIB. Cheltuielile de investiţii sunt preconizate pentru acest an la 61,43 miliarde de lei, 5,5% din PIB.

Premierul a declarat de asemenea, vineri, că este foarte important să nu mai închidem economia.

"M-a interesat încă de anul trecut, când eram ministru al Finanţelor, şi am spus foarte clar că este foarte important să nu mai închidem economia. Acele două luni de zile... Nu e vorba numai despre cos­tul financiar pentru a închide economia. Este vorba de costul psihic pentru societate, persoane care îşi pierd locul de muncă, persoane care nu se mai pot reintegra. Acest cost nu este măsurabil imediat în bani, nu este cuantificabil, dar are implicaţii pentru sănătatea societăţii pe termen lung şi eu nu am vrut acest lucru. Anul trecut au fost mai multe cereri (...) să închidem. Am arătat că poţi să funcţionezi în această perioadă cu economia deschisă. România a fost una dintre singurele ţări care a ţinut economia deschisă", a spus Cîţu.

De notat totuşi că România este una din ţările cu cea mai ridicată mortalitate la bolnavii confirmaţi cu Covid-19 din Uniunea Europeană.

Cîţu a mai spus că încrederea în guvern se vede în dobânzile mai mici la care se împrumută Ministerul Finanţelor: "Guvernul funcţionează bine, avem guvern în Româ­nia şi pe lângă faptul că spun eu acest lucru se vede în cifre. Se vede în creşterea economică, se vede în veniturile la buget, în cheltuielile cu investiţiile şi se vede în aprecierea instituţiilor internaţionale. Până la urmă încrederea în acest guvern o vedem de la investitorii străini. Ne împrumutăm la dobânzi mai mici decât o fac alţii, ne împrumutăm foarte bine şi estimările instituţiilor internaţionale arată că economia va creşte mult mai rapid decât ne aşteptam noi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb