FLORIN DĂNESCU, DESPRE LIMITAREA DOBÂNZILOR: "Este posibil ca băncile să devină mai exigente cu clienţii"

E.O
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 februarie 2018

"Este posibil ca băncile să devină mai exigente cu clienţii"

Este posibil ca băncile să devină mai exigente cu clienţii, dacă vor fi plafonate dobânzile, a spus, ieri, Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Reprezentantul domeniului a menţionat că felul în care se dialoghează pe tema plafonării dobânzilor nu este unul bun, iar bancherii se aşteaptă să fie ascultaţi pentru a putea explica impactul măsurii, mai ales efectul de runda a doua în care creditul nu va mai fi tot atât de accesibil.

Domnia sa a spus, citat de Agerpres: "Se vorbeşte prea mult de impactul de runda întâi. Adică impactul aşteptat imediat, cel pe care îl percepe populaţia. Am avea credite mai ieftine. Aceasta este percepţia. Iar impactul de runda a doua, cel care de obicei nu se transmite - este datoria noastră să îl transmitem - este cel care ar fi sintetizat astfel: poţi să te bucuri că ţi se promite un credit mai ieftin, dar în runda a doua trebuie să te gândeşti dacă poţi să mai iei un credit".

Prin limitarea dobânzilor, băncile ar putea lua decizia de a limita riscurile la care se expun şi în acest fel ar putea deveni mai exigente în privinţa clientelei.

Marţi, senatorii din comisiile economică, juridică şi de buget au votat plafonarea dobânzii anuale efective la un maxim de 2,5 ori mai mare decât rata dobânzii de referinţă pentru creditele ipotecare şi la 18% pentru cele de consum. Proiectul de lege, iniţiat de senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, urmează să fie votat în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Daniel Zamfir a spus, după votul din şedinţa comisiilor reunite: "Plafonarea dobânzilor este o practică europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor şi am decis ca şi noi să intrăm în rândul lor. Măsura va fi valabilă şi pentru bănci şi pentru IFN, doar pentru contractele noi. Am decis să plafonăm DAE, pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a comisioanelor şi alte costuri care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetăţenii români să ştie foarte clar, de la început, cât vor plăti în total, ca dobândă".

Reprezentanţii băncilor prezenţi la şedinţa comună a celor trei comisii nu au fost de acord cu plafonarea dobânzilor.

Florin Dănescu a subliniat, ieri, că ţara noastră are cel mai mic grad de intermediere financiară din Europa, nivelul creditului neguvernamental raportat la produsul intern brut fiind, anul trecut, de 29%, iar în 2018 - de 27%. La nivel european, acesta se ridică la peste 100%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Poate vreti sa spuneti ca vor intra pe un fagas normal.Poate vor scadea si dobanzile la credite nu numai la depozite,asemenea cu Europa vestica.Nu vreti sa scada sinuciderile si falimentele personale?Mai vreti o tampenie cum a fost creditul cu buletinul si in moneda elvetiana?

    Iese si Florin Danescu cu presupuneri. Habar nu are ce declara. Oare ce cauta acest domn in fruntea unei astfel de institutii. Unde a lucrat si ce experienta are?

    Un habarnist care-si da si el cu parerea.  

    Spune ca bancile pana acum au dat credite dupa ureche. Vrei bani, hai si iai !

    Romania ar respecta consumatorul.Din cauza bancilor sute de familii au ramas fara locuita si s-au sinucis.Ar fi necesar sa se voteze aceasta lege. Dobanziile ar trebiu sa fie aduse la nivelul tarilor europene. Incetati sa fiti gunoiul Europei si al bancilor care si-au dus profitul in tara de origine.Au externalizat credite pentru a nu constitui provizioane, sau au vandut creanta la 5% pentru a nu fi nevoiti sa raporteze BNR si sa constituie provizioane.SA SE FACA DREPTATE.

    Creditati sirieni in Europa sau Siria.

    Bursa.ro inca nu imi ofera informatia ce s-a intamplat cu bancile din Siria cu creditele date sirienilor. Poate dumneavoastra sunteti mai bine informat si ma lamuriti. Si-au pierdut baza de date, din venituri acordate sirienilor de catre state bancile le pun poprire? 

    Sa te chish in freza, Danescule. Mancailor. Va e frica de munca cinstita, golanilor !!! Osul la muncaaa !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb