FLORIN DĂNESCU: ''Nu ne puteam aştepta la un volum extrem de mare al firmelor care ar fi beneficiat de IMM Invest''

G.U.
Bănci-Asigurări / 17 iunie 2020

Florin Dănescu

Florin Dănescu

O analiză a perspectivelor creditării realizată şi în afara perioadei curente ar fi arătat că nu ne puteam aştepta la un volum extrem de mare al firmelor care ar fi beneficiat de IMM Invest în afara capacităţii de a se califica la credit, a declarat, miercuri, Florin Dănescu, preşedintele Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), conform Agerpres.

"Dacă ne uităm la Programul IMM Invest cumva şi în afara perioadei curente, dacă am fi făcut o analiză şi am fi ştiut că vine criza asta Covid şi am fi făcut în această analiză aşteptările, perspectivele creditării, am fi văzut că cifrele se astăzi nu ar fi fost departe de ce am fi calculat înainte de criză. De ce spun asta? Pentru că dacă ne uităm la amprenta IMM-urilor din România, la structura lor, vom vedea şi vom constata câteva lucruri care ar aduce apele în matca lor, să spunem aşa. Avem 550.000 de IMM, cam 100.000 de IMM-uri aveau sau au credite şi deci raportul este de 1 la 5 al IMM-urilor bancabile, cum se spune, şi al celor nebancabile, 5 nebancabile, una bancabilă. Deci, în concluzie, nu ne puteam aştepta la un volum extrem de mare al firmelor care ar fi beneficiat de IMM Invest în afara capacităţii de a se califica la credit", a spus Florin Dănescu la conferinţa "România, Încotro? Economia în Era Covid 19 Perspective economice & Digitalizare".

El a menţionat că în aprilie 2020 volumul creditării este comparabil cu cel din 2019.

De asemenea, Florin Dănescu a afirmat că, dacă ne uităm la IMM-urile bancabile din domeniile care au foarte multe nevoie în prezent de finanţare, vom vedea că foarte puţine au avut sau au un credit. Majoritatea companiilor cu nevoi au aplicat pentru prima oară pentru un credit. El a explicat că situaţia a fost generată de un comportament indus potrivit căruia "este bine să nu ai credit", "mândria de a nu avea credit în România".

Preşdintele ARB a precizat că jumătate dintre IMM-urile din România au capitaluri negative, iar acestea nu pot fi creditate.

"Pentru toată lumea, pentru cei necunoscători domeniul economic: nu poţi credita nici dacă vrei nici dacă nu vrei o companie care are un capital negativ pentru că acţionarul nu riscă practic absolut nimic, iar banca riscă totul. Cum s-a putut crea o astfel de aşteptare că ai putea să obţii un credit de la industria bancară care este ţinută de reglementări europene, indiferent că garantează statul 90%, 80%? Indiferent de proporţia de garantare, băncile rămân cu o proporţie neacoperită ca şi garanţii, dar şi cu riscuri puternice de creditare pe care trebuie să le acopere prin reglementări", a spus Florin Dănescu.

Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA - IFN (FNGCIMM SA - IFN), Cristian Păun, a declarat miercuri că băncile au acordat, până luni (15 iunie, n.r.), credite în sumă de 4 miliarde de lei în Programul IMM Invest, iar în această săptămână se va depăşi borna de un miliard de euro, echivalent.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acest Danescu e un penibil, la fel ca si Orban, Catzu si alti impostori..

    Daca Guvernul baga garantii de 4 miliarde de euro in programul asta, aveam un motiv de mandrie dar asa...

    Deci jumatate din IMM-urile romanesti au capitaluri negative si nu ar fi calcat in viata lor intr-o banca dar au fost ajutate sa ridice capul si sa indrazneasca.. Stau si ma intreb cine s-a imprumutat si ce business-uri dezvolta ca sa merite o injectie de capital de la banca, cam care e rata de profitabilitate sa poata da banii inapoi.  

    Sa se stimuleze primesc dar a nu se finanteze nimic sau sa se finanteze dar cu sume mici, pe ici pe colo unde chiar nu are niciun efect pentru economie. Am zis.

    30 de ani de capitalism inchipuit 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb