Introducerea unor condiţionalităţi privind impozitarea IMM-urilor, dar şi măsura de creştere a TVA în sectorul HoReCa, de la 9 la 19%, au fost printre "liniile roşii" semnalate marţi de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR), în ceea ce priveşte modificarea Codului fiscal, relatează agerpres.ro.
El a precizat că abordarea reformei fiscale ar trebui să fie pe principiul "de la mare la mic", începând cu statul, companiile mari şi apoi microîntreprinderile.
"Din câte am înţeles, mâine o să fie deja o întâlnire de Consiliul Naţional Tripartit. Deci, astăzi, în şedinţa noastră de Colegiu Naţional, va trebui să reiterăm măsurile, să vedem în ce poziţie vom merge mâine la Guvern cu privire la modificările Codului fiscal. Aş trece în revistă câteva linii roşii şi modificări pe care, de altfel, noi le-am mai spus în această perioadă, pe care le-am transmis şi domnului prim-ministru şi pe care le vom susţine şi mâine din nou la Consiliul Naţional Tripartit. În primul rând, o abordare pe care noi o considerăm ca fiind prima linie roşie, aceea a principiului "de la mare la mic", adică întâi să înceapă reforma statului, asta am cerut noi, a cerut Comisia Europeană - şi de altfel cred că aşa este normal, după care să vedem şi multinaţionale şi companii mari că plătesc taxe şi impozite adecvate în această ţară şi să sfârşim cu microîntreprinderile - pentru că de fiecare dată discuţiile publice au plecat de la cum impozităm profiturile extraordinare şi au sfârşit prin impozitarea microîntreprinderilor", a subliniat Florin Jianu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, nimic din ceea ce s-a discutat în legătură cu impozitarea nu se poate aplica de la 1 octombrie sau 1 noiembrie, la sfârşit de an.
"Am discutat cu contabilii, am discutat cu antreprenorii. Cred că pur şi simplu aruncăm în aer mediul de afaceri dacă facem modificări la sfârşitul anului. Toate modificările trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie, să-ţi faci un planning, să ai un an întreg fiscal, să ştii pe ce anume te bazezi şi felul în care vei aborda anul fiscal viitor. Şi dacă vorbim de anul fiscal viitor, vedeţi că începem deja să vorbim pe termene din ce în ce mai scurte, ceea ce pentru mediul de afaceri iarăşi este un lucru de neacceptat. Haide, o dată, să stabilim un sistem de impozitare în ţara asta care să dureze 10 ani, 20 de ani, 30 de ani", a adăugat preşedintele CNIPMMR.
"O altă linie roşie" menţionată de Florin Jianu a fost cea legată de HoReCa.
"Colegii noştri din HoReCa au spus: dacă vrem să omorâm acest domeniu, hai să creştem TVA la 19%, în condiţiile în care Bulgaria, ţara vecină, are 9%. Germania are patru cote de TVA, ş.a.m.d. (...) Voucherele de vacanţă, tichetele de masă, dacă sunt transformate în cash am terminat cu totul cu acest domeniu - şi sper să nu se întâmple chestiunea asta, pentru că toată lumea are de de pierdut", a adăugat Jianu.
Ministerul Finanţelor a publicat marţi Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
Se introduce, de asemenea, un impozit suplimentar pentru bănci, care va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.
Totodată, va scădea de la 500.000 de euro la 60.000 de euro pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Pentru microîntreprinderi proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate.
Astfel, un impozit de 1% vor plăti microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro inclusiv şi care nu desfăşoară activităţi precum editare a jocurilor pe calculator sau a altor produse software, facilităţi de cazare, restaurante etc.
Pe de altă parte, un impozit de 3% va fi aplicat pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau desfăşoară activităţi, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 - Activităţi de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activităţi de editare a altor
produse software, 6201 - Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei, 5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 - Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, 6910 - Activităţi juridice - numai pentru societăţile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocaţi potrivit legii, 8621 - Activităţi de asistenţă medicală generală, 8622 - Activităţi de asistenţă medicală specializată, 8623 - Activităţi de asistenţă stomatologică, 8690 - Alte activităţi referitoare la sănătatea umană.
1. Sunt doua chestii odioase
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2023, 22:16)
Sunt doua chestii odioase - aia cu pragu de 60.000 de euro pe an la micro si CASS pe tichetele de masa a angajatului la paza... Ambele pot fi comparate cu un mancat de pe jos..