Criza forţei de muncă şi inflaţia se numără printre provocările acestui an la nivelul UE, a spus Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în cadrul Galei "Excelenţa în business", organizată, marţi seara, de Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), la sediul ASE din Bucureşti.
Printre altele, Ramona Chiriac a precizat că, pe piaţa europeană a forţei de muncă, 74% dintre întreprinderile mici şi mijlocii se confruntă cu un deficit de personal. Ca soluţie, domnia sa propune deschiderea pieţei într-o măsură tot mai mare pentru tineri şi femei, precum şi implementarea unor măsuri de adaptare la tehnologie şi dezvoltarea dialogului social.
Alte măsuri care ar trebui luate la nivelul Uniunii privesc investiţiile în surse regenerabile de energie, precum şi dezvoltarea capacităţii mediului de afaceri necesară pentru a face faţă unor demersuri administrative.
Situaţia internaţională aduce noi incertitudini şi îngrijorări, evidenţiază reprezentanta CE în ţara noastră, estimând o relansare uşoară a economiei europene pentru anul viitor, cu un nivel de creştere de 1,4%. Una dintre priorităţile cheie ale statelor membre este implementarea planurilor naţionale de dezvoltare şi rezilienţă.
În opinia lui Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria primului ministru, principalele provocări cu care se confruntă antreprenoriatul din ţara noastră sunt accesul la creditare, companiile nefiind capitalizate, şi fondurile negative ale acestora. "Cred că este mai important ca oricând să identificăm campionii industriei româneşti şi să îi ajutăm. Guvernul a venit în ultimul an cu un răspuns clar în ceea ce priveşte susţinerea businessurilor şi a companiilor romaneşti", a declarat oficialul, în cadrul Galei "Excelenţa în business".
Mihai Precup a evidenţiat faptul că, în prezent, în economie funcţionează 216 companii care sunt deţinute direct de Guvern, menţionând că autorităţile aşteaptă mai multe listări de calibrul Hidroelectrica.
Energia este un sector de securitate al ţării noastre, a subliniat Marius Negru, secretar de stat în Ministerul Energiei, adăugând că România îşi doreşte o energie sigură, ieftină şi regenerabilă, Ministerul Energiei gestionând 18 miliarde euro pentru investiţiile din domeniu: "România vrea să gestioneze echitabil transferul sectorului energetic către o energie curată".
Stabilitatea şi predictibilitatea trebuie să figureze pe frontispiciul fiecarei guvernări, a conchis Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta a spus că viitorul imediat trebuie să însemne şi un pachet de relansare şi de susţinere a mediului de afaceri. De asemenea, trebuie identificate soluţii pentru prelungirea fondurilor europene acordate prin programele din perioada 2014-2020.
În cadrul evenimentului de la ASE au fost premiate 23 de firme, de la startup-uri mici până la companii mari, listate pe piaţa de capital. "Companiile de succes ne arată că reuşita în afaceri merge mână în mână cu etica şi responsabilitatea socială şi că, prin angajament şi viziune, putem schimba lumea într-un mod pozitiv. Antreprenorii, reprezentanţii companiilor de elită nu sunt doar motorul economiei, ci şi sursa de inovaţie şi progres. Aceştia reprezintă exemple de management eficient, de viziune şi de angajament faţă de obiectivele lor şi de comunitate în ansamblu. De aceea, este crucial să recunoaştem şi să promovăm aceste modele de companii de succes care au făcut performanţă într-un context dinamic şi de multe ori impredictibil şi dificil", consideră Andreea Negru, preşedintele fondator ADAA.
Aceasta concluzionează: "Companiile premiate ne arată că visurile pot deveni realitate, că perseverenţa şi efortul pot duce la succes şi că, cu angajament şi viziune, putem aduce schimbări semnificative în lumea afacerilor şi, implicit, în societate. Pe lângă aceste aspecte, Gala «Excelenţa în Business» joacă un rol crucial în promovarea unui mediu de afaceri sănătos şi responsabil. Companiile premiate nu sunt doar de succes din punct de vedere financiar, ci şi cele care pun un accent deosebit pe etica afacerilor, pe dezvoltarea durabilă şi pe relaţiile cu angajaţii şi comunitatea locală. Prin recunoaşterea şi promovarea acestor valori, ne ajutăm societatea să evolueze spre un model mai responsabil şi mai sustenabil".