Ţara noastră se află pe harta ţintelor atacurilor cibernetice derulate de state, care au în vedere accesarea infrastructurilor IT&C ale unor instituţii publice şi exfiltrarea de informaţii de importanţă strategică, a subliniat, vineri, Florin Pană, reprezentant al Centrului Naţional Cyberint (unitatea specializată în asigurarea securităţii cibernetice din cadrul Serviciului Român de Informaţii), în cadrul conferinţei internaţionale "Securitatea Privată - Evoluţie şi Inovare".
Florin Pană a spus: "Analizele ne-au demostrat că ameninţarea cibernetică la adresa României este aceeaşi cu cea din anii trecuţi.
Ne confruntăm, în continuare, cu atacuri complexe de tipul Advanced Persistent Threat (APT), cu atacuri motivate financiar şi cu o serie de atacuri care sunt motivate ideologic. România este pe harta ţintelor atacurilor cibernetice de tipul Advanced Persistent Threat derulate de alte state, în ideea de a accesa neautorizat infrastructurile IT&C ale unor instituţii publice şi exfiltrarea de informaţii de importanţă strategică".
Potrivit reprezentantului Cyberint, investigaţiile tehnice realizate de centru au relevat că atacatorii din această categorie au devenit din ce în ce mai bine pregătiţi, utilizează tehnologii de cel mai înalt nivel, iar aplicaţiile malware folosite sunt de cele mai multe ori nedetectabile de nicio soluţie de securitate cibernetică existentă pe piaţă.
"Acest lucru creează premisele unei ameninţări greu de detectat, greu de investigat, pentru a cărei detecţie şi investigaţie trebuie să investim tot mai mult în zona logistică şi în zona tehnologiei de ultimă generaţie", a atras atenţia Florin Pană.
Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte atacurile cibernetice motivate financiar, anul 2018 a fost marcat de o rafinare a tehnicilor utilizate pentru fraudare precum şi de creşterea capabilităţilor cibernetice.
Reprezentantul Cyberint a spus: "În perioada iunie - august 2018, sistemul financiar bancar din România a fost ţinta unor atacuri cibernetice complexe derulate de o grupare de criminalitate cibernetică de origine estică denumită Carbanak, care
utilizează tehnici de tip APT specifice grupului Cobalt. Având în vedere că infrastructurile IT&C ale acestor instituţii bancare nu se află, conform legislaţiei din România, în lista infrastructurilor critice asupra cărora Serviciul Român de Informaţii are competenţă sau responsabilităţi, centrul Cyberint a intervenit la invitaţia specialiştilor din aceste instituţii pentru evaluarea riscurilor şi pentru contracararea eventualelor efecte ale atacurilor cibernetice".
De asemenea, reprezentantul Cyberint a subliniat că tot în categoria atacurilor cibernetice motivate financiar s-a observat o intensificare a celor de tip minare neautorizată de criptomonede.
"Poate şi pentru că aceste active financiare s-au diversificat în ultimii ani dar, cu siguranţă, pentru uşurinţa cu care atacatorii obţin câştiguri financiare într-un timp relativ scurt. Considerăm că astfel de atacuri au depăşit, ca număr, atacurile de tip ransomware", a explicat Florin Pană.
În ceea ce priveşte atacurile motivate ideologic, reprezentantul Cyberint a spus: "În luna aprilie a acestui an a fost identificată şi investigată o platformă cibernetică utilizată de agenţia de presă Amaq, care distribuia conţinut de propagandă teroristă. Astfel, în 26 aprilie, Europol anunţa că împreună cu o coaliţie internaţională din care a făcut parte şi România s-a reuşit închiderea unor servere localizate în ţara noastră, utilizate de gruparea teroristă Daesh pentru promovarea mesajelor ideologice".
Florin Pană a mai subliniat că, potrivit Cyberint, ţara noastră se confruntă cu un deficit foarte mare de specialişti în zona de securitate cibernetică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Mike în data de 28.10.2019, 19:57)
Exista si in Iasi un grup de infractori care se ocupa cu asa ceva. Sparg retele de internet, monitorizeaza anumiti useri si vand datele obtinute. Sunt un fel de detectivi ilegali, ca sa zic asa. Folosesc aparatura ilegala si recent au ajutat si un rus din Voronezh. Un rus care a intrat in tara in 2018 (in jur de 27 de anj, par spalacit, ochi caprui, maxim 1.70). Unul din romanii care fac parte din acest grup seamana foarte bine la chip cu Ben Shapiro, este brunet, ochi caprui, greutate medie, in jur de 1.60.