Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), urmează să lanseze o ofertă publică de preluare obligatorie pentru 59,89% din capitalul social al producătorul de mase plastice "Prodlast" (simbol PPL).
Omul de afaceri oferă circa 12,9 milioane lei pentru cele 10.224.598 acţiuni care fac obiectul ofertei, respectiv 1,27 lei/acţiune.
Cotaţia titlurilor PPL s-a apreciat cu 1,32%, la 1,2260 lei/titlu, în şedinţa bursieră de vineri, când a fost anunţată decizia lansării ofertei.
Oferta publică de preluare va fi derulată de cele trei firme deţinute de Florin Pogonaru, "Central European Financial Services", "ECDL România" şi "Floreasca Development" şi va fi intermediată de societatea "Voltinvest".
Oferta este programată să înceapă pe 13 iulie, urmând să fie finalizată pe 2 august.
Potrivit anunţului de ofertă, planurile ofertantului vizează reorganizarea societăţii, concentrarea gamei de produse cât şi câştigarea cotei de piaţă.
Cele trei firme care vor derula oferta publică de vânzare (n.r. "Central European Financial Services", "ECDL România" şi "Floreasca Development"), împreună cu "Nord Bucureşti" (n.r. companie controlată tot de Florin Pogonaru) acţionează concertat cu "Avaliser Trading", un offshore din Cipru, deţinând împreună circa 40,11% din "Prodplast".
Societatea cipriotă mai cumpărase 6,34% din acţiunile "Prodplast" de la fondul de investiţii "Broadhurst Investments Limited" în martie, anul acesta. Florin Pogonaru a anunţat, ulterior, însă, vânzarea participaţiei sale la "Avaliser Trading".
Potrivit unor raportări de anul trecut, Flotin Pogonaru deţinea prin intermediul companiilor sale, peste 33% din acţiunile PPL, însă nu a lansat o ofertă de preluare, deşi era obligat, potrivit legislaţiei pieţei de capital. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a sancţionat cu avertisment societăţile Central European Financial Services şi ECDL România pentru că nu au făcut ofertă.
Acţiunile "Prodplast" au fost suspendate de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti timp de doi ani de zile (între 2 septembrie 2008 şi 20 ianuarie 2010). În acest timp, compania "Prodplast" a trecut printr-un proces de divizare din care a rezultat "Prodplast" Bucureşti şi "Prodplast Imobiliare". Compania "Prodplast Imobiliare" a primit 77,5% din activele producătorului de mase plastice, adică terenurile şi clădirile din Bucureşti, valoarea acestora fiind evaluată la 206,3 milioane lei, în august 2008.
Ulterior, acţionarii "Prodplast Imobiliare" au decis ca acţiunile PPLI să fie tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de la Sibiu, hotărând, în luna iunie, ca societatea să-şi răscumpere titlurile proprii de la acţionarii nemulţumiţi de neadmiterea pe o piaţă reglementată.
Reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) au reclamat că, "în cei trei ani de la aprobarea divizării Prodplast, acţionarii minoritari ai noii societăţi < Prodplast Imobiliare > au fost în mod vădit defavorizaţi de refuzul listării societăţii pe o piaţă reglementată sau de oferirea posibilităţii de retragere din societate".
"SIF Oltenia" este raportată cu o deţinere de 22,86% din "Prodplast".
1. Incorect
(mesaj trimis de lucian în data de 11.07.2011, 11:59)
Pretul OPP este incorect din mai multe motive
-calculul pretului de oferta trebuia sa se faca conform art.68 (alin. (4) din cadrul Regulamentului CNVM nr.1/2006, de catre un evaluator independent inregistrat la CNVM (fapt comunicat si pe site BVB/CNVM in 19.03.2010 adica acum mai bine de un an) si nicidecum conform art.68 (1) din Regulamentul CNVM nr.1/2006 (concertatii s-au raportat in ianuarie 2010 ca detin peste 33% si drept urmare nu mai aveau voie sa cumpere actiuni PPL pana la avansarea unei OPP)
Nu pot sa inteleg cum CNVM cere odata o metodologie ca peste un an (atentie OPP trebuia facuta in maxim 60 de zile de la atingerea pragului de 33%) sa semneze prin insasi presedintele ei pentru cu totul altceva.
In cazul PPL se face un abuz din partea celor doua parti
Astept sa vad ce face SIF5 ca sa apere interesele micilor actionari in cazul de fata
1.1. E plasa! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Calin în data de 11.07.2011, 13:46)
Pretul este incorect si pentru ca PPL se tranzactioneaza la mai putin decat capitalul de lucru net. Un pret cat de cat corect obtinut prin evaluarea activelor frimaei ar fi pe la 1.8 lei/actiune
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2011, 15:28)
Dar nu se numeste Florin Poponaru ??