Fluctuaţii pe pieţele din Europa

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 7 aprilie 2015

Fluctuaţii pe pieţele din Europa

Acţiunile societăţilor listate la bursele din Europa care au operat ieri au fluctuat, în condiţiile în care foarte multe pieţe au fost închise în cea de-a doua zi a Paştelui catolic.

Titlurile companiei ruse de telefonie "Rostelecom" au crescut cu 1,5%, la 81,94 ruble, iar cele ale societăţii turce de profil "Turk Telekomunikasyon" AS au coborât cu 0,1%, la 7,09 lire turceşti. Miliardarul rus Mihail Fridman plănuieşte investiţii de 16 miliarde de dolari în sectoarele telecom şi tehnologic din Europa şi SUA, acesta punând bazele unui fond de investiţii alături de mai mulţi parteneri din Rusia.

Acţiunile gigantului rus al gazelor naturale "Gazprom" OAO s-au apreciat cu 0,8%, la 145,10 ruble. "Gazprom" a semnat un acord cu "Vietnam Oil & Gas Group" ("PetroVietnam"), privind achiziţia unei, participaţii de 49% din rafinăria "Dung Quat Oil".

Tot la Moscova, titlurile companiei miniere "Mechel" au urcat cu 0,4%, la 69,30 ruble. "VTB Bank", "Gazprombank" şi alte instituţii financiare ruseşti negociază restructurarea datoriilor companiei miniere "Mechel", a anunţat Andrei Kostin, şeful VTB, al doilea grup bancar rus. Acţiunile VTB au consemnat un avans de 1,1%, la 0,06 ruble.

La ora 17.10 (ora României), indicele Micex al pieţei din Moscova a crescut cu 0,9%, la 1.696,18 puncte, Borsa Istanbul 100 al celei din Istanbul a scăzut cu 0,1%, la 82.926,38.

SUA, în declin

Pe pieţele americane, acţiunile au scăzut ieri, în deschidere, investitorii având temeri privind soliditatea economiei americane.

Titlurile "JPMorgan Chase & Co.", cel mai mare grup bancar din Statele Unite, s-au depreciat cu 1,4%, la 59,67 dolari, iar cele ale rivalului mai mic "Bank of America" Corp. - cu 1,3%, la 15,34 dolari.

Titlurile "Herbalife" Ltd., companie cu activităţi în domeniul produselor de nutriţie, au pierdut 1,4%, ajungând la 42,30 dolari. Autorităţile americane au contactat, săptămâna trecută, mai mulţi membri de top ai "Herbalife" pentru informaţii cu privire la propriile practici de afaceri, anunţă CNBC, citând surse apropiate situaţiei.

Acţiunile companiei de media "Walt Disney" Co. au înregistrat un minus de 0,4%, la 105,59 dolari. "Walt Disney" investeşte 250 de milioane de dolari în operaţiunile online "DraftKings" Inc., evaluând compania la circa 900 de milioane de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Titlurile "Alcoa" Inc., cel mai mare producător american de aluminiu, au urcat cu 1,3%, la 13,32 dolari. Compania urmează să-şi anunţe rezultatele financiare pe trimestrul întâi la data de 8 aprilie, fiind astfel societatea care deschide sezonul raportărilor.

La ora 09.50, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,4%, la 2.058,99 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,01%, la 17.755,50, Nasdaq Composite - cu 0,5%, la 4.862,60.

Declin pe pieţele nipone

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Japonia au scăzut ieri, după ce, săptămâna trecută, SUA au anunţat un număr sub aşteptări privind noile angajări din economia americană. În condiţiile date, moneda Japoniei, yenul, s-a apreciat faţă de dolar, iar titlurile exportatorilor din ţară au avut de suferit.

Acţiunile "Fuji Heavy Industries" Ltd., compania care fabrică automobilele Subaru şi obţine mai bine de jumătate din vânzări în America de Nord, s-au depreciat cu 1,5%, la 4.069,5 yeni. Titlurile constructorului auto "Nissan Motor" Co., care obţine peste 43% din vânzări în America de Nord, au pierdut 1,6%, ajungând la 1.209 yeni.

Acţiunile "Toshiba" Corp., producător de echipamente electrice, au consemnat un declin de 4,9%, la 487,4 yeni. Societatea a informat că lansează un control intern privind contabilitatea operaţiunilor sale de infrastructură, respectiv "caracterul rezonabil al estimărilor" pentru unele proiecte. În anul fiscal trecut, compania a obţinut circa 26% din vânzări din activităţile de infrastructură de electricitate şi socială, conform Bloomberg.

Titlurile "Mizuho Financial Group" Inc., a treia bancă majoră din Japonia, au coborât cu 0,8%, la 212,1 yeni. Banca va angaja, în zilele următoare, între 130 şi 200 de bancheri de investiţii de la divizia americană a "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), urmărind să-şi dezvolte operaţiunile din America de Nord, conform unor surse apropiate situaţiei.

Acţiunile "Sharp" Corp., producător de electronice, au crescut cu 6,1%, la 245 yeni. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, "Sharp" va înstrăina o parte din divizia sa de ecrane şi intenţionează să ceară sprijin financiar unui fond susţinut de guvern.

Titlurile "Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, au crescut cu 2,5%, la 1,470 milioane de woni, înainte ca grupul sud-coreean să-şi lanseze estimările privind rezultatele sale din trimestrul întâi.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 0,2%, la 19.397,98 puncte, Kospi al pieţei din Seul a urcat cu 0,1%, la 2.046,43. Mai multe burse din regiune au fost închise ieri, în a doua zi a Paştelui catolic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb