FMI AVERTIZEAZĂ ÎN PRIVINŢA RECESIUNII: Euro, la cursul minim al ultimelor trei luni faţă de dolar

V.R
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie 2013

Uniunea monetară a aprobat o tranşă de împrumut pentru Grecia

Moneda unică europeană s-a depreciat în a doua parte a zilei ieri, pe pieţele externe, ajungând la cursul minim al ultimelor trei luni faţă de dolar, după ce anterior se bucurase de un scurt impuls generat de faptul că Grecia a obţinut, luni seara, aprobarea unei tranşe din împrumutul extern de la UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Deprecierea de ieri a venit în condiţiile în care FMI şi-a modificat în sens negativ estimările de creştere a economiei globale şi a avertizat că recesiunea din zona euro se va adânci.

La ora 10.52, pe piaţa din New York, euro a scăzut cu 0,7%, la 1,2784 dolari - cel mai redus nivel de după 4 aprilie.

Fondul Monetar Internaţional anticipează, în prezent, că economia zonei euro va scădea cu 0,6% anul acesta, faţă de un declin de 0,4% pe care în preconiza în aprilie.

Amintim că, luni seara, miniştrii de finanţe din zona euro au convenit, la Bruxelles, să acorde Greciei o nouă tranşă, de 3 miliarde euro, din programul de finanţare externă.

Guvernul elen va primi 2,5 miliarde euro în luna iulie, iar restul sumei în octombrie, dacă premierul Antonis Samaras va reuşi să-şi respecte promisiunile de reducere a cheltuielilor publice şi reformele economice, în pofida tensiunilor din coaliţia de guvernare.

Totodată, Grecia va recupera 2 miliarde euro din profiturile obţinute de băncile centrale pe obligaţiunile guvernamentale elene şi va primi alte 1,8 miliarde euro de la FMI.

"Grecia este pe drumul cel bun din multe puncte de vedere, însă au existat întârzieri în unele zone", a declarat ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, adăugând: "Este corect să continuăm într-un sistem de tip plata la primire şi să distribuim fonduri pe măsură ce apare necesarul de finanţare".

Prezentă la Bruxelles, Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a afirmat că "forţele de centrifugă din zona euro continuă să fie serioase şi trag în jos creşterea economică în întreaga lume".

FMI îndeamnă zona euro să realizeze uniunea bancară şi să meargă mai departe cu politicile de susţinere a cererii, respectiv să reformeze piaţa produselor şi pe cea a muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb