Europa riscă să treacă printr-o revenire economică dificilă, care să nu genereze un număr semnificativ de locuri de muncă, situaţie întâlnită de altfel şi pe plan global, a declarat, citat de Bloomberg Television, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.
"Redresarea nu este suficientă, trebuie să existe şi o revenire a locurilor de muncă", a afirmat oficialul FMI, subliniind: "Cea mai proastă idee ar fi să credem că, pentru că am scăpat (după ce am fost pe marginea prăpastiei) de marea criză, care ar fi putut avea loc acum un an - un an şi jumătate, acum suntem în siguranţă. Încă nu suntem în siguranţă".
Săptămâna trecută, economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, a avertizat că şomajul ridicat din Statele Unite, Europa şi alte regiuni ale lumii, va persista în următoarele luni.
La rândul său, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a arătat că guvernele ar putea fi nevoite să extindă sau să majoreze programele de susţinere a economiei, din moment ce creşterea se dovedeşte mai slabă decât s-a estimat.
"Redresarea vine, dar nu aşa de repede sau aşa de puternic precum ne aşteptam", a spus Strauss-Kahn, adăugând că revenirea este una cu incertitudini. "Trebuie să ne dăm seama nu numai cum să sprijinim creşterea economică, dar şi cum să o susţinem într-un mod care să conducă la crearea a milioane de locuri de muncă de care avem nevoie", a mai declarat Strauss-Kahn.
FMI îşi va prezenta în octombrie prognoza privind creşterea economică globală. Expansiunea este solidă în majoritatea ţărilor din Asia, unde ratele de creştere se ridică la 6-8%. Evoluţii pozitive sunt consemnate, de asemenea, în America de Sud şi Africa.
Pe de altă parte, situaţia este incertă în Statele Unite, iar Europa riscă cel mai mult să treacă printr-o revenire economică lentă. Directorul FMI a precizat că o creştere economică de circa 2% ar putea fi insuficientă pentru crearea de locuri de muncă în Europa.