FMI: Cea mai mare provocare pentru Europa emergentă este direcţionarea intrărilor de capital

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 mai 2010

Potrivit FMI, economia Europei va creşte în perioada 2010-2011, dar motoarele tradiţionale ale expansiunii vor fi, probabil, mai slabe decât de obicei.

Potrivit FMI, economia Europei va creşte în perioada 2010-2011, dar motoarele tradiţionale ale expansiunii vor fi, probabil, mai slabe decât de obicei.

Cea mai mare provocare pentru statele Europei emergente o reprezintă, după criza financiară, direcţionarea intrărilor de capital şi evitarea revenirii dezechilibrelor care au accelerat declinul economic în regiune, potivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Documentul notează: "Principala provocare va fi atragerea şi valorificarea intrărilor solide de capital, pentru restabilirea creşterii economiei. Pentru statele care înregistrează deja o revenire a capitalului, politicile macroeconomice adecvate vor fi decisive pentru stăvilirea declinului".

Criza economică mondială a afectat Europa emergentă prin pieţele de export şi investiţii, în timp ce statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au fost cele mai afectate de criza imobiliară. În Rusia, economia a continuat să fie dependentă de materiile prime, lăsând pieţele de capital expuse şi afectând cursul de schimb al rublei.

Lituania, Letonia şi Estonia şi-au legat monedele naţionale de euro la un curs de schimb fix, în pofida recesiunii, dar au recurs la reducerea salariilor şi a preţurilor. "Pentru ţările cu o rată de schimb fixă, cel mai bun răspuns este întărirea politicilor fiscale. Pentru cele care nu au o rată fixă de schimb, cel mai eficace răspuns ar putea fi aprecierea monedei", se arată în raportul FMI.

Creştere economică de 1,4% anul acesta, în ţările emergente

FMI estimează că statele emergente din UE vor înregistra o creştere economică medie de 1,4% în acest an, după o scădere de 3% în 2009. Cea mai importantă creştere va fi înregistrată de Polonia: 2,7%, iar cel mai semnificativ declin ar putea fi consemnat de Letonia (-4%), anticipează FMI. Economia Rusiei va creşte cu 4%, după un declin de 7,9% în 2009, conform prognozei FMI.

Fondul subliniază că Europa se confruntă cu o redresare moderată şi neuniformă, susţinută de revigorarea comerţului mondial şi de politicile de stimulare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb