Cea mai mare provocare pentru statele Europei emergente o reprezintă, după criza financiară, direcţionarea intrărilor de capital şi evitarea revenirii dezechilibrelor care au accelerat declinul economic în regiune, potivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Documentul notează: "Principala provocare va fi atragerea şi valorificarea intrărilor solide de capital, pentru restabilirea creşterii economiei. Pentru statele care înregistrează deja o revenire a capitalului, politicile macroeconomice adecvate vor fi decisive pentru stăvilirea declinului".
Criza economică mondială a afectat Europa emergentă prin pieţele de export şi investiţii, în timp ce statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au fost cele mai afectate de criza imobiliară. În Rusia, economia a continuat să fie dependentă de materiile prime, lăsând pieţele de capital expuse şi afectând cursul de schimb al rublei.
Lituania, Letonia şi Estonia şi-au legat monedele naţionale de euro la un curs de schimb fix, în pofida recesiunii, dar au recurs la reducerea salariilor şi a preţurilor. "Pentru ţările cu o rată de schimb fixă, cel mai bun răspuns este întărirea politicilor fiscale. Pentru cele care nu au o rată fixă de schimb, cel mai eficace răspuns ar putea fi aprecierea monedei", se arată în raportul FMI.
• Creştere economică de 1,4% anul acesta, în ţările emergente
FMI estimează că statele emergente din UE vor înregistra o creştere economică medie de 1,4% în acest an, după o scădere de 3% în 2009. Cea mai importantă creştere va fi înregistrată de Polonia: 2,7%, iar cel mai semnificativ declin ar putea fi consemnat de Letonia (-4%), anticipează FMI. Economia Rusiei va creşte cu 4%, după un declin de 7,9% în 2009, conform prognozei FMI.
Fondul subliniază că Europa se confruntă cu o redresare moderată şi neuniformă, susţinută de revigorarea comerţului mondial şi de politicile de stimulare.