FMI cere Guvernului un deficit de 0,9% în loc de 1,4%

A.C.
Macroeconomie / 5 decembrie 2014

FMI cere Guvernului un deficit de 0,9% în loc de 1,4%

Actualizare 17:52 Ponta: "Domnul Băsescu nu are nicio dată legată de buget, de colectare"

Premierul Victor Ponta a declarat că referirile preşedintelui în funcţie, Traian Băsescu, cu privire la proiectul bugetului pe anul 2015 nu se bazează pe "date şi lucruri concrete", potrivit surselor din presă.

"Din câte cunosc eu, domnul Băsescu, preşedinte încă în funcţie, nu are nicio dată legată de buget, de colectare, nu are date legate de exerciţiul din 2015, din simplul motiv că în 2015 domnia sa nu va mai fi în funcţie şi nici măcar nu va fi cel care va promulga noul buget. E o chestie strict politicianistă. Nimic din ce spune domnul Băsescu nu se bazează pe date şi lucruri concrete. Categoric, cel care trebuie să fie informat este Parlamentul şi asta se va întâmpla săptămâna viitoare când punem la dispoziţie toată construcţia bugetului. Datele pe care noi le punem dispoziţie sunt singurele despre care vorbim, pentru că domnul Băsescu nu are aceste date", a declarat astăzi Ponta.

Premierul a adăugat că are convingerea că Iohannis "va fi un altfel de preşedinte".

"Cred că orice schimb de informaţie, orice colaborare, orice dialog între Preşedinte - Guvern -Parlament este în favoarea României. Sunt convins că domnul Iohannis va fi un altfel de preşedinte, care va spune: Bun, vă rog să-mi prezentaţi Guvernul, Parlamentul, ca să pot fi de acord sau nu cu promulgarea unei legi. Dar nu va conduce de la Cotroceni Guvernul sau Parlamentul pentru că este un model eşuat. Zece ani ba a fost război între preşedinte şi Guvern, ba a fost conducerea Guvernului de către preşedinte şi ambele modele au fost rele după părerea mea", a mai spus Premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur, ieri seară, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pe care le acuză că au asistat fără nicio reacţie la "aventurile fiscale" care au avut loc în ultimele opt luni în România, înaintea alegerilor prezidenţiale.

---------

Actualizare 16:17 Ponta: "Exclud ruperea acordului cu FMI, dar un deficit de 0,9% e inacceptabil"

Premierul Victor Ponta a declarat că negocierile cu FMI sunt în curs şi că nu crede că acest acord va fi rupt, deşi un deficit de 0,9% din PIB, cum cere Fondul, i se pare "inacceptabil".

"E o perioadă de negocieri. Eu am deja suficientă experienţă. De fiecare dată negocierile sunt dure. Azi când vorbim cred că nu se va rupe niciun acord cu FMI. Pentru mine, ca prim-ministru, şi Guvernul meu e inacceptabil un deficit de 0,9% din PIB", a afirmat Ponta într-un interviu televizat.

--------

Fondul Monetar Internaţional (FMI) cere Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română o consideră inacceptabilă, potrivit declaraţiilor ministrului pentru Buget, Darius Vâlcov.

"Azi noapte, din partea FMI a apărut la discuţiile tehnice acest element nou prin care dumnealor au propus ca deficitul luat în calcul pentru 2015 să fie de 0,9%. Azi, la discuţiile de la ora 15:00, îl vom lămuri. Guvernul nu va accepta, nu am mandat pentru a discuta pe un deficit sub 1,4%", a declarat Vâlcov.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată azi noapte, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori, potrivit surselor din presă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. FMI si UE au asistat iar Ponta si fatuca de la finante au dormit. 

    Deficitul in sistemul ESA 95 este cam cu 0.3-0.5% mai mare decat cel in sistemul cash.

    Deci ce se negocia la 1.4%, Romania intelegea cash deci se ajungea la 1.8-1.9% in sistem ESA (oficial raportat la Eurostat). 

    In 2013, 10 state din EU au avut deficit de peste 3%, doar 2 au avut excedent iar 6 au avut mai putin de 1.3%.

    Care este problema FMI daca avem deficit intre 1.4 si 2%? Ah, da. Statul asistential, dupa cum un presedinte ales. 

    Este clar ca gagauzul asta zburdalnic de Ponta, pe care l-am votat!, a luat-o razna cu pomenile lui de doi bani.

    Ponto, n-avem nevoie de pomeni de doi bani! Avem nevoie de o crestere economica serioasa, care sa permita cresterea salariilor si pensiilor pentru toti romanii. 

    Astimpara-te baiete! Nu mai incerca sa scoti din aria de cuprindere a bratului legii categorii de salariati la stat, prin lipsipsirea de atributul "functionar public". 

    Astimpara-te baiete! Nu tot incerca sa faci "dreptate pina la capat" si sa ne pomenim, dupa sacrificiile enorme facute, din nou cu salarii si pensii nesimtite pentu unii, pe alese!, cu zeci si sute de sporuri si favoruri nemeritate. 

    Astimpara-te baiete! Inceteaza sa ne convingi tot dind din gura vrute si nevrute ca esti cel mai mare germene de instabilitate din societate. Ne-ai convins demult! 

    Nu cred c-ai fost in stare sa gindesti toate actiunile dezastruoase carora le-ai dat curs. Asa ca ar fi bine sa te desprinzi de sub influenta baronilor, ca vei ajunge la sapa de lemn si ei tot la gherla. 

    A inceta acordul cu FMI inseamna sa-ti dai foc la valiza. Guvernul n-are cum rezista singur presiunilor baronilor si pomanagiilor. 

    Din deficit in deficit am ajuns sa platim dobinzi de cca 2.5 mld euro/an. Pai n-avem ce face cu banii astia?! 

    Vrem excedent, nu deficit! 

    1. A nu stiu cata oara,dl.prim ministru ,asa necopt cum este,ne vorbeste despre presedintele Basescu-care-si incheie curand mandatul-in loc sa ne vorbeasca,de exemplu,despre investitiile de anul viitor.

      Poate ca s-ar intelege ceva despre necesitatea unui deficit bugetar mai mare. 

      Face domnia sa asa ceva?Nu,fiindca este un rationament pragmatic prea dificil pentru o minte slaba in cuprinderea macroeconomiei!

      E ca si cum ai pune un contabil cu cotiere sa elaboreze strategii.... 

    "Asasini economici" vor sa ne distruga si mai tare?Franta cat are?Sant prieteni cu basescu?El pleaca cu buzunarele pline,noi ramanem cu ele mai mult goale.Din pacate prea multi"asasini economici"interni si externi avem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb