FMI, COMISIA EUROPEANĂ ŞI BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Bancheri, nu scoateţi banii din ţară!

Ana Sabiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2009

Solvabilitatea sistemului bancar din ţara noastră a scăzut la 12,03%, la sfârşitul lunii martie 2009.

Guvernul poate decide supraimpozitarea profitului, dacă băncile retrag liniile de finanţare

Guvernul ar putea decide supraimpozitarea profitului dacă băncile comerciale din România nu vor respecta înţelegerea iniţială cu statul român şi îşi vor retrage liniile de finanţare, a explicat, ieri, premierul Emil Boc.

Domnia sa a declarat: "Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor în România, nu vor înţelege că au obţinut profituri extrem de importante în România în vremuri foarte bune, iar acum când vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii românilor şi să-şi retragă banii la băncile din străinătate, atunci avem posibilitatea de a aplica măsuri precum acea taxă "Robin Hood", de supraimpozitare a profiturilor".

Deocamdată, nu există semnale potrivit cărora băncile intenţionează să-şi retragă liniile de finanţare ca urmare a diminuării rezervelor minime obligatorii, a adăugat premierul, care speră că din iunie, cel târziu iulie, să se observe o dezgheţare a activităţii de creditare.

Emil Boc a mai precizat că acordul semnat în martie la Viena cu băncile va fi refăcut împreună cu Banca Naţională a României şi cu Guvernul.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a subliniat, tot ieri, la Realitatea FM, că băncile comerciale trebuie să participe, alături de guvern, la finanţarea şi relansarea economiei româneşti, pentru a depăşi perioada de criză.

Gheorghe Pogea a declarat: "Acordul şi discuţiile pe care le-am avut în repetate rânduri cu băncile şi angajamentele acestora sunt că ele îşi vor păstra liniile de finanţare. În România nivelul dobânzilor este încă ridicat, există o stare de aşteptare şi noi facem apel la sistemul bancar să participe alături de guvern la eforturile pe care le facem să trecem peste această perioadă de criză".

Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României s-au întâlnit, ieri, la Bruxelles cu principalele instituţii bancare străine ce au subsidiare în ţara noastră pentru a discuta despre angajamentul privind menţinerea finanţării în România.

Semnarea unui nou acord prin care băncile îşi asumă angajamentul că nu vor retragere bani din ţara noastră este cel mai probabil rezultat al întâlnirii de la Bruxelles, însă acesta ar putea avea condiţii mult mai precise decât cel întocmit la sfârşitul lunii martie la Viena.

Discuţiile de la Viena pot fi interpretate ca o măsură de reasigurare sau cau o atenţionare oficială făcută instituţiilor de credit care ar vrea să scoată banii din ţara noastră şi să îi trimită la băncile mamă.

Această întâlnire este foarte importantă întrucât pe 24 mai intră în aplicare decizia BNR de eliminare a pasivelor cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani din calculul rezervelor minime obligatorii pe care băncile comerciale le plasează la Banca Centrală.

Suma de bani pe care băncile o vor câştiga de pe urma măsurii adoptate de Banca Naţională nu este stabilită în mod precis, deoarece până pe 24 mai băncile îşi pot modifica structura scadenţelor.

Totuşi, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României ne-au explicat că discuţiile de la Bruxelles s-au prelungit mai mult decât era aşteptat (n.r. nefinalizate până la închiderea ediţiei).

Băncile străine care deţin subsidiare în ţara noastră au declarat, în martie, că vor menţine fenţine finanţările acordate pentru activitatea din România, chiar şi pe perioada crizei.

Mai mult de atât, grupurile bancare străine şi-au exprimat angajamentul pe termen lung faţă de dezvoltarea economiei româneşti şi s-au arătat disponibile să contribuie la eforturile instituţiilor internaţionale pentru implementarea unor mnsuri de contracarare a efectelor crizei.

Cele noun grupuri bancare care au participat la discutiile de la Viena sunt: Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank.

Nicio retragere de sume din liniile de credit acordate Bancpost de către Eurobank EFG

Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, a declarat: "Nu cunosc metodologia pe baza căreia BNR a dat publicităţii cifrele respective şi nici la ce bănci se referă. Pot însă să precizez că în perioada septembrie 2008 - martie 2009 nu s-a înregistrat nicio retragere de sume din liniile de credit acordate Bancpost de către Eurobank EFG, banca noastră mamă. Pe de altă parte, în ianuarie şi respectiv martie acest an, în cadrul celor doua etape de majorare a capitalului Bancpost, Eurobank EFG a contribuit cu o sumă echivalentă cu aproximativ 90 milioane euro, astfel încât pe total investiţia Eurobank EFG în Bancpost şi implicit în România a crescut de fapt în mod substanţial în perioada despre care vorbim. În sfârşit, în cursul zilei de luni Adunarea Generală a Acţionarilor Bancpost a adoptat, cu votul favorabil al acţionarului majoritar, o nouă majorare a capitalului social al băncii, inclusivprin contribuţii cash. Cred că acest lucru semnalează încă o dată angajamentul clar şi pe termen lung al Eurobank EFG în România".

Solvabilitatea sistemului bancar din ţara noastră a scăzut la 12,03%

Nivelul solvabilităţii din sistemul bancar din ţara noastră a scăzut uşor în primele trei luni din acest an, până la 12,03%, după ce la finalul anului trecut era de 12,34%, pe fondul creşterii creditelor neperformante şi a provizioanelor, arată datele publicate de Banca Naţională a României.

Nivelul minim impus pentru indicatorul de solvabilitate este de 8%, însă, cel mai probabil, BNR va solicita băncilor să se plaseze peste 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb