FMI: Creştere economică pentru Europa Centrală şi de Est, dublă faţă de România

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 februarie 2011

FMI: Creştere economică pentru Europa Centrală şi de Est, dublă faţă de România

FMI prognozează o creştere economică de 3,6% pentru Europa Centrală şi de Est în anul 2011, a declarat vineri noul director pentru Europa al FMI, Antonio Borges, într-un interviu acordat periodicului online IMF Survey. "Există perspective bune de creştere economică în Europa emergentă, în Polonia, de exemplu, şi chiar şi în ţările baltice, unde recesiunea a fost cea mai severă, ţări care dau acum semnale de revenire.

În prezent, FMI prognozează o creştere de 3,6% pentru zona Europei Centrale şi de Est, în 2011", a spus directorul pentru Europa al FMI, citat de Agerpres.

La începutul lunii februarie, misiunea de evaluare a FMI, UE şi a Băncii Mondiale, condusă de Jeffrey Franks, care şi-a încheiat vizita de aproape trei săptămâni la Bucureşti, a declarat că prognozează "o creştere economică (pentru Româ­nia - n.red) de 1,5% pentru anul 2011".

Directorul pentru Europa al FMI a mai precizat că Germania ar putea fi motorul scoaterii din criză a Zonei Euro, alături de alte ţări "care merg foarte bine", şi anume ţările nordice, Olanda, Austria şi Franţa, dar că "perspectivele sunt mai puţin sigure pentru Marea Britanie, deşi credem că şi această ţară se află pe drumul cel bun".

Mai rămân încă preocupări serioase în domeniul sistemului financiar şi "încă trebuie depăşită criza datoriilor suverane şi rezolvate riscurile sistemice asociate cu aceasta", a afirmat Antonio Borges. Directorul pentru Europa a mai spus că "este dificil să prevezi impactul noului cadru de reglementare aplicat de UE", care este o adevărată revoluţie în domeniu.

Directorul pentru Europa al FMI şi-a exprimat părerea că "ţările care se află în drum spre o mai profundă integrare în Europa, dar care încă nu sunt membre ale uniunii monetare, au la dispoziţie un set mai larg de ins­trumente de politici economice", iar politica fiscală "trebuie să rămână un element important, a cărui aplicare trebuie să fie suficient de pragmatică".

Problema cea mai importantă este că în zona euro există ţări care sunt puse în faţa iluziei creşterii economice, "o creştere care nu poate fi susţinută, de fapt. Un nivel ridicat al cheltuielilor a fost finanţat prin împrumuturi externe, ceea ce a fost în avantajul unor firme, dar nu a fost sustenabil", a subliniat Antonio Borges, care a arătat că respectivele ţări şi-au pierdut competitivitatea în momentul adoptării monedei euro. Borges a mai afirmat că Grecia şi Irlanda sunt "ţări relativ mici, care pot beneficia de pe urma relansării economice globale şi pot creşte repede, cu condiţia să îşi realoce resursele rapid".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb