FMI: Creşterea economiei din zona euro - posibil să nu fie sustenabilă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iunie 2006

Cele 12 state membre ale Uniunii Europene care împart moneda unică (zona euro) au avut un an bun în 2005, însă sustenabilitatea creşterii economice din regiune ar putea pune probleme, din cauza preţului ridicat al petrolului, declară oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI). "Zona euro a avut un an bun, datorită reformelor", afirmă Michael Deppler, director pentru Europa al FMI, adăugînd: "Zona euro nu a luat destule credite din pieţele financiare pentru reformele structurale, dar creşterea economică a fost dată totuşi de reformele făcute".

Deppler nu este sigur că redresarea economiei regiunii euro se va menţine în 2006.

Comisia Europeană estimează o creştere economică de 2,1% pentru zona euro, în anul curent, după expansiunea de 1,3% de anul trecut. FMI estimează, însă, o creştere a Produsului Intern Brut real de aproximativ 2%, pentru anul în curs. "O creştere peste 2%, deşi posibilă, pare improbabilă, < avînd vîntul în faţă >, adică preţurile ridicate ale petrolului, un euro puternic, o productivitate slabă şi o scădere a populaţiei, începînd cu anul 2010", spun specialiştii FMI.

Michael Deppler subliniază că inflaţia din zona euro a cres-cut prea repede. UE a estimat că acest indicator va fi de 2,5% în luna mai, peste pragul de 2% admis de Banca Centrală Europeană (BCE). Creşterea s-a produs din cauza ascensiunii preţului petrolui şi a cos-turilor din sectorul serviciilor. Cei mai mulţi analişti economici se aşteaptă ca BCE să majoreze rata dobînzii sale de referinţă, astfel încît să încetinească inflaţia. Comitetul pentru politică monetară al BCE urmează să se reunească astăzi pentru a decide dacă va majora sau nu dobînda de referinţă, în prezent fixată la 2,5%.

FMI estimează o inflaţie de peste 2% pentru restul anului 2006, în zona euro, iar acest indicator va scădea abia în 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb