FMI: "Criza financiară se adânceşte, dacă sistemul bancar nu se redresează"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2009

Economiile avansate sunt deja în depresiune, iar criza financiară s-ar putea adânci, dacă sistemul bancar nu se va redresa, potrivit spuselor directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn. Acesta a declarat, la finele săptămânii trecute: "Varianta cea mai rea nu poate fi exclusă. Există un mare risc de declin".

Oficialul FMI arată că pachetele de stimulente nu vor scoate economia globală din recesiune, dacă încrederea în sistemul bancar nu va reveni.

Dominique Strauss-Kahn a spus: "Toate acestea vor funcţiona numai şi numai dacă fiecare ţară va face ceea ce are de făcut în sensul restructurării sectorului bancar. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum".

În urmă cu zece zile, FMI şi-a modificat în sens negativ estimarea pentru expansiunea economiei mondiale, anticipând un ritm de 0,5% pentru anul curent (cel mai redus ritm de creştere de după cel de-al Doilea Război Mondial).

Economia SUA, cea mai mare din lume, a pierdut 3,57 milioane de locuri de muncă de la momentul intrării sale în recesiune (decembrie 2007), acesta fiind cel mai puternic declin post-război al posturilor de pe piaţa muncii din SUA.

Senatul american urmează să voteze, săptămâna aceasta, un pachet de stimulente economice în valoare de cel puţin 780 de miliarde de dolari, necesar redresării situaţiei economice. Ţările din Asia au promis, la rândul lor, peste 685 de miliarde de dolari - cheltuieli guvernamentale, iar în Europa - banca centrală a zonei euro (BCE) a lăsat neschimbată dobânda de politică monetară săptămâna trecută, ca să vină în sprijinul economiei. Dar, Strauss-Kahn susţine: "Probabil că nu suntem foarte departe de punctul în care problema dobânzilor nu va mai fi cea mai importantă. Furnizarea directă de lichidităţi pieţei, restructurarea sectorului bancar, ar putea avea o mai mare influenţă asupra cererii, decât dobânzile".

Cererea pentru împrumuturi de la FMI a crescut în statele în care există probleme pe segmentul exporturilor, turbulenţe în industria bancară, iar încrederea investitorilor s-a deteriorat. Până în prezent, FMI a acceptat să împrumute cu 47,9 miliarde de dolari ţările afectate de criză, printre care Belarus, Ungaria, Islanda, Letonia, Pakistan, Ucraina şi Serbia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb