FMI, deschis prelungirii liberalizării preţului gazelor pentru industrie

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 noiembrie 2013

FMI, deschis prelungirii liberalizării preţului gazelor pentru industrie

Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a înmuiat şi a acceptat ca din ianuarie să discute cu autorităţile noastre prelungirea cu un an a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali, susţin surse apropiate discuţiei. Astfel, sunt şanse mari ca FMI să accepte un ritm mai mic de aliniere a preţului gazelor din producţia internă la media europeană, mai spun sursele noastre.

Măsura potrivit căreia piaţa gazelor ar putea fi liberalizată până la 31 decembrie 2015, în loc de finalul lui 2014, este în acord cu legea energiei, care prevede că, în cazul în care vor apărea diferenţe majore în piaţă între preţul gazelor din producţia internă şi preţul gazelor de import, liberalizarea poate fi prelungită cu un an. (A.T.)

La consumatorii casnici, calendarul liberalizării preţului gazelor rămâne până în 2018, întrucât în acest domeniu sunt prevăzute creşteri mai atenuate.

În luna august, conducerea ANRE (reglementatorul pieţei de energie) estima că din perioada 2017-2018, pe piaţa gazelor vor intra anual circa 6 miliarde de metri cubi de gaze în plus de cele aproximativ 12 milioane de metri cubi de gaze produse, acum, pe piaţa noastră. În prezent, consumul de gaze de la noi se ridică la 14-16 miliarde metri cubi. Noile cantităţi ar proveni, potrivit estimărilor menţionate, din exploatările din Marea Neagră.

Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru segmentul industrial prevede, pentru anul viitor, o scumpire de 4% la 1 ianuarie, 5% la 1 aprilie, 5% la 1 iulie şi 4% la 1 octombrie.

Patronatele au solicitat Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale amânarea cu un an a liberalizării pieţei gazelor, care presupune o dublare a preţului gazelor din producţia internă, în perioada 2012-2014. Cel mai vocal pe acest subiect este omul de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro. Combinatele lui Niculae activează, însă, de mult timp pe piaţa liberă, unde sunt libere să îşi aleagă furnizorul.

Practica din ultimii ani arată că preţurile de pe piaţa liberă urmează îndeaproape trendul din piaţa reglementată. Cum pe piaţa reglementată avem acest calendar de liberalizare care presupune creşteri de tarif, sunt afectaţi şi consumatorii de pe piaţa liberă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa dar,Investitori in Romgaz bagati

    la cap ,mai racoritiva entuziasmul si speranta ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb