FMI discută cu partea română o serie de probleme legate de acord

Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2013

Evaluarea acordului stand-by este în derulare şi priveşte mai multe probleme, a declarat joi directorul de comunicare al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice, citat de Mediafax.

"Evaluarea acordului este în desfăşuare şi sunt discutate o serie de probleme. Este total separat de întâlnirile planificate. Întâlnirea va avea într-adevăr loc undeva la mijlocul lunii iulie", a declarat directorul Departamentului de comunicare al FMI, într-o conferinţă de presă, înainte de anunţarea câştigătorului de la CFR Marfă.

Board-ul FMI urmează să discute pe 26 iunie evaluările a şaptea şi a opta din cadrul acordului de împrumut cu România.

Presa a relatat că vizita directorului general al FMI în România este programată pentru 16 iulie, şi că prezenţa oficialului instituţiei financiare la Bucureşti ar fi devenit incertă din cauza unei posibile amânări a desemnării unui câştigător la privatizarea CFR Marfă, precondiţie asumată în acord.

Surse oficiale citate de Mediafax afirmaseră că FMI ar putea decide să nu discute în board ultima scrisoare transmisă de autorităţile române, analiză programată pentru 26 iunie, dacă se amână privatizarea CFR Marfă.

Aceleaşi surse au menţionat că pe agenda vizitei directorului FMI figurează întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi conducerea băncii centrale.

Primul ministru a anunţat recent că Lagarde va veni la Bucureşti, fără să menţioneze data. Surse oficiale au afirmat atunci că vizita are ca scop evidenţierea încheierii cu succes a acordului cu România.

Guvernul a ratat mai mult de jumătate dintre angajamentele asumate în negocierile cu FMI, inclusiv ţinta arieratelor, dar încearcă să încheie cu succes acordul cu instituţia financiară.

România a îndeplinit, conform scrisorii de intenţie transmise de Guvern către FMI pe 10 iunie, doar două dintre cele cinci criterii de performanţă cantitative şi tot două dintre cele cinci ţinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanţă privind activele externe nete ale Băncii Naţionale a României, cel privind soldul bugetului general consolidat şi cel privind arieratele bugetului de stat.

Ţintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele întreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate.

Principalele precondiţii pentru închiederea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de către autorităţile locale şi privatizarea CFR Marfă.

"Autorităţile din România îşi reafirmă angajamentul faţă de programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi de Banca Mondială. Din păcate, în ultima parte a anului 2012, au existat derapaje în implementarea programului. Consolidarea bugetară a continuat, dar mai multe criterii de performanţă stabilite pentru cea de-a şaptea şi cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate şi programul reformelor structurale a înregistrat întârzieri", admite Guvernul în scrisoarea de intenţie.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate. În luna ianuarie o misiune comună a experţilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.

Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb