FMI: E prea devreme pentru renunţarea la măsurile de sprijinire a sectorului financiar

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 septembrie 2009

Potrivit FMI, pe pieţele financiare globalizate, lipsa de coordonare peste graniţe poate duce la consecinţe neaşteptate, inclusiv la întreruperea fluxurilor internaţionale de capital.

Potrivit FMI, pe pieţele financiare globalizate, lipsa de coordonare peste graniţe poate duce la consecinţe neaşteptate, inclusiv la întreruperea fluxurilor internaţionale de capital.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că este prea devreme ca guvernele să pună capăt măsurilor de sprijin des­tinate sectorului financiar, dar subliniază că autorităţile trebuie să-şi coordoneze strategiile de eliminare a acestor măsuri, pe care le consideră eficiente în contracararea crizei.

Potrivit raportului semi-anual al FMI cu privire la starea finanţelor globale, publicat parţial săptămâna aceasta, două condiţii sunt necesare pentru refacerea încrederii în sănătatea instituţiilor şi a pieţelor financiare. Astfel, este nevoie de o "coordonare internaţională a strategiilor de ieşire" şi de o "comunicare clară cu privire la strategiile de dezmembrare, nu numai cu privire la momentul în care va demara procesul, ci şi cu privire la modul în care procesul este conceput". Coordonarea, în special a măsurilor referitoare la garanţiile bancare, va evita ca unele ţări să rămână în urmă şi va facilita o tranziţie lină spre mediul de după criză.

"Nu suntem susţinătorii ideii că băncile centrale şi guvernele trebuie să retragă acest sprijin în momentul actual, ci mai degrabă că trebuie să existe o strategie bine definită şi transparentă în aşteptarea momentului oportun", a afirmat Laura Kodres, membru al departamentului de pieţe monetare din cadrul FMI. Domnia sa a precizat: "Retragerea intervenţiilor de criză ale băncilor centrale şi guvernelor în sistemul financiar trebuie să fie ghidate de grija privind restabilirea unei încrederi durabile în sănătatea instituţiilor şi pieţelor financiare".

Pentru responsabilii politici, este important "să ofere pieţelor o idee clară cu privire la ce să se aştepte, astfel încât să evite o eventuală revenire a instabilităţii", mai estimează Fondul. Pentru băncile centrale, obiectivul este evitarea unei abundenţe de lichidităţi în sistemul bancar, necesară în perioadă de criză, dar nu şi după terminarea crizei, când ar putea genera inflaţie, apreciază Fondul.

Raportul FMI încearcă, de asemenea, să evalueze eficacitatea măsurilor de intervenţie publică luate după debutul crizei, în vara lui 2007. Concluzia este că, dacă măsurile de intervenţie nu au putut împiedica scăderea creditului la nivel global, "anumite pieţe specializate au reacţionat bine", cum este cazul creditului imobiliar.

Raportul integral al FMI cu privire la starea finanţelor globale va fi publicat la data de 30 septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb