FMI: Economia SUA va slăbi, dar nu va intra în recesiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 martie 2008

FMI: Economia SUA va slăbi, dar nu va intra în recesiune

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă la o creştere economică slabă în cazul Statelor Unite ale Americii, dar nu şi la intrarea în recesiune a celei mai mari economii a lumii, a declarat, la finele săptămânii trecute, directorul general adjunct al instituţiei, John Lipsky.

Referitor la perspectivele economiei americane, Lipsky a declarat: "În acest moment nu ne aşteptăm la o recesiune, dar anticipăm o performanţă foarte slabă a economiei în următoarele trimestre". John Lipsky a adăugat că este de aşteptat ca încetinirea economiei americane să aibă impact asupra Europei şi a altor state industrializate, însă economiile emergente ar urma să treacă cu bine peste această situaţie.

În plus, Lipsky a relativizat recenta depreciere a dolarului în raport cu valutele principale, considerând că moneda SUA este destul de puternică. "Calculele noas­tre sugerează că euro este suficient de puternic, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul dolarului", a spus oficialul FMI, luând în calcul schimburile comerciale puternice dintre SUA şi o parte din economiile emergente asiatice, care au monede sub­evalute.

Săptămâna trecută, moneda americană s-a depreciat până la cursul minim istoric în raport cu euro, atingând totodată cea mai scăzută cotaţie din ultimii trei ani în raport cu yenul japonez. Euro a trecut vineri, pentru prima dată de la lansarea sa - în 1999, pragul de 1,54 dolari.

Amintim că, în ultimele trei luni din 2007, economia SUA a crescut cu numai 0,6%, în ritm anual, din cauza scăderii cheltuielilor de consum. În trimestrul anterior, expansiunea a fost de 4,9%. Analiştii anticipau o creştere economică de 0,8% a PIB-ului SUA în ultimul trimestru din 2007.

"Nu ne este clar ceea ce alimentează preţul ţiţeiului"

Specialişii FMI afirmă că nu este clar ceea ce alimentează preţul petrolului, care a înregistrat recorul maxim istoric săptămâna trecută: cererea în creştere, achiziţiile speculative ori declinul puternic al dolarului.

"Dacă ar fi să facem o estimare, încetinirea expansiunii economiei mondiale va avea un impact în sensul moderării cererii de petrol, apoi a preţului acestuia", concluzionează reprezentanţii FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb