FMI estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016

Adina Lateş
Macroeconomie / 22 octombrie 2015

Actualizare 12:45 Victor Ponta: "După vizita tehnică a delegaţiei FMI există un punct clar de dezacord între Guvernul României şi aceştia"

După vizita tehnică a delegaţiei FMI există un punct clar de dezacord între Guvernul României şi aceştia - deficitul bugetar pentru anul 2016 şi 2017, spune premierul Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

"FMI susţine că va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% - oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeană poate interveni conform tratatelor în vigoare (în condiţiile în care multe ţări europene, cel mai recent Spania, şi-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%)", a adăugat premierul Victor Ponta.

Premierul a scris pe pagina de Facebook : "Această discuţie tehnică trebuie înţeleasă de cetăţenii ţării, singurii care în final pot decide. Sunt de fapt două puncte mari în litigiu (restul sunt secundare şi uşor de rezolvat):

1. FMI nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente - deja în vigoare din 1 iunie);

2. Nu sunt de acord cu creşterea salariilor cu 25% la Sănătate şi Educaţie".

Victor Ponta a precizat: "Din punctul de vedere al guvernului actual ambele măsuri sunt necesare şi sustenabile - aşa vom reuşi să păstrăm ritmul de creştere şi dezvoltare economică (cel mai rapid din UE), crearea de noi locuri de muncă, exporturi record, revenirea investiţiilor străine directe, dar şi un semnal clar de sprijin pentru cele două domenii strategice - Sănătatea şi Educaţia".

Premierul spune că există două opţiuni pentru cetăţenii României, opţiuni exprimate constituţional prin intermediul Parlamentului:

1. Menţinerea politicilor actualului guvern referitoare la TVA şi salarii în Sănătate şi Educaţie;

2. Instalarea unui nou guvern al PNL (susţinut bineînţeles de Preşedintele Iohannis) care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) şi revenirea salariilor în Sănătate şi Educaţie la nivelul dinainte de creşterea de 25%! (deci tăierea practic a salariilor ca în 2010 sau amânarea, fiind vorba de legi deja în vigoare)

"În acest fel deficitul bugetar pe 2016-17 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecinţe pe care eu personal le consider ca fiind de natură să aducă România înapoi la anul 2010!", a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Premierul a adăugat: "Eu şi guvernul pe care îl conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare României pentru a se dezvolta în continuare aşa cum a reuşit în ultimii 4 ani! Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident că anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare să decidă asupra acestor subiecte fundamentale pentru ţara noastră!".

------

Actualizare 10:21 FMI a avertizat guvernul Ponta că deficitul bugetar ar putea depăşi 3%

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 şi peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe şi impozite şi a majorărilor salariale anunţate, potrivit unui comunicat semnat de şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

"Economia creşte într-un ritm sănătos, pentru anul 2015 anticipându-se o creştere PIB-ului real de 3,4%, la aceasta creştere contribuind, în general consumul, investiţiile şi exporturile. Se preconizează ca şi relaxarea fiscală prociclică din anul 2016, menită să impulsioneze cererea internă, să contribuie la o accelerare a activităţii economice cu aproximativ 3,9% în anul viitor; ea va inversa însă progresele recent obţinute în stabilizarea datoriei publice. Volatilitatea reînnoită de pe pieţele financiare globale, inclusiv riscurile de evoluţii sub aşteptări în zona comerţului şi a fluxurilor de capital, ar putea genera tensiuni în economia românească", se arată în comunicat.

(I.D.)

------

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 şi peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe şi impozite şi a majorărilor salariale anunţate.

"Pentru anii 2016 şi 2017, politicile adoptate şi cele care se intenţionează a fi adoptate - o combinaţie de reduceri masive de impozite şi taxe şi de majorări salariale - vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016, şi peste acest nivel în 2017 dacă nu sunt identificate măsuri compensatorii sau dacă nu se întâmplă din nou neexecutarea integrală a cheltuielilor de capital", informează un comunicat semnat de şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, citat de surse din presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb